ОБАМА ТРАЖИО САЈБЕР НАПАДЕ НА ИРАН?

Бели Анђео

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.978
Obama tražio sajber napade na Iran?

IZVOR: TANJUG

Vašington -- Obama je naložio usavršavanje sajber napada na iranske kompjuterske sisteme, uključujući kompjutere u iranskim nuklearnim postrojenjima, piše Njujork tajms

Ovaj list piše, pozivajući se na učesnike u toj akciji, da je američki predsednik Barak Obama već prvih meseci svog mandata naložio usavršavanje te vrste napada na Iran.

Sajber napadi su počeli još u vreme vlade Obaminog prethodnika Džordža Buša, pod kodiranim imenom "Olimpijske igre", navodi njujorški dnevnik.

Neki elementi tog programa slučajno su izašli u javnost 2010. godine kada je kompujterski "crv" koji su razvile SAD i Izrael, zbog programske greške, izašao iz postrojenja u Natancu i proširio se Internetom. Taj "crv" je nazvan "Stuksnet."

"Njujork tajms" piše da su nekoliko dana po "bekstvu" "crva", Obama, američki potpredsednik Džozef Bajden i tadašnji direktor CIA Leon Paneta razmatrali da li je ambiciozni američki pokušaj da se uspori napredak iranskog nuklearnog programa nepovratno kompromitovan.

Kada je od članova svog tima za nacionalnu bezbednost saznao da je zapravo neizvesno koliko Iranci znaju o "Stuksnetu", kao i da on još nanosi štetu, Obama je odlučio da se sajber napadi nastave i usavrše, navodi se u tekstu.

"U narednom periodu, postrojenje u Natancu je napala novija verzija kompujterskoj 'crva', a zatim još jedna", piše list, napominjući da je u poslednjem nizu napada, nekoliko nedelja pošto je otkriven "Stuksnet," narušen rad gotovo 1.000 od 5.000 centrifuga koje je Iran koristio za prečišćavanje uranijuma.

Izveštaj "Njujork tajmsa" je, kako navodi list, zasnovan na razgovorima sa sadašnjim i bivšim američkim, evropskim i izraelskim funkcionerima uključenim u program, kao i sa nizom spoljnih eksperata, koji su svi želeli da ostanu anonimni zbog izuzetno poverljive prirode ove akcije.

Njihova mišljenja o uspešnosti sabotiranja iranskog napretka u izgradnji nukearnog oružja se razlikuju, piše njujorški dnevnik.

"Dok unutar Obamine administracije procenjuju da su ti napori unazađeni za 18 meseci do dve godine, eksperti izvan vlade su skeptičniji i primećuju da se obogaćivanje uranijuma u Iranu sve brže oporavlja tako da Teheran danas ima dovoljno goriva za pet ili više sistema oružja sa tradicionalnim punjenjem."

Teheran je prvobitno demantovao da su iranska postrojenja pogođena "Stuksnetom", ali je potom saopštio da je našao "crva" i izolovao ga.

Prošle godine Iran je saopštio da je formirao sopstvenu sajber jedinicu, "kako bi se borio protiv neprijatelja" u "sajberspejsu i ratu putem Interneta."

Američka vlada je tek nedavno priznala da razvija sajber oružje, a nikada nije priznala da ga koristi, napominje list, podsećajući da je u javnosti, ipak, s vremena na vreme bilo izveštaja o pojedinačnim napadima protiv kompjutera koje koriste članovi Al Kaide ili razmatranja napada na sisteme neprijateljske protivvazdušne odbrane.

Ipak, program "Olimpijske igre" je nešto sasvim drugo, ukazuje "Njujork tajms".

"To je prvi program koj je sistematski korišćen za sabotiranje infrastrukture neke zemlje putem kompjutera i nanošenje štete koja se do tada mogla naneti samo bombardovanjem jedne zemlje ili slanjem operativaca koji bi postavljali eksploziv".

Program je 50 puta veći nego običan kompjuterski "crv", navode stručnjaci koji su ga analizirali, a koji ga sada dovode u vezu sa drugim "crvom", takozvanim Flejmom.

Nedavno je otkiveno da je kompjutere iranskih funkcionera napao još jedan "crv" "Flejm", koj je brisao informacije sa njihovih računara. "Flejm" deluje najmanje pet godina i američki funkcioneri tvrde da nije bio deo "Olimpijskih igara." Oni su, međutim, odbili da kažu da li su SAD odgovorne za sajber napad izvršen "Flejmom", piše "Njujork tajms".

Prema navodima njujorškog dnevnika, američki sajber napadi nisu ograničeni na Iran, ali fokus je, ipak, pretežno usmeren na tu zemlju.

"Ipak, nema razloga da se veruje da će tako ostati još dugo. Neki funkckoneri pitaju zašto se ista tehnika nije agresivnije koristila protiv Severne Koreje. Drugi vide priliku da poremete kineske vojne planove, sirijske snage u gušenju ustanka ili operacije Al Kaide u svetu", piše list.

Obama je, kako se navodi, više puta rekao svojim pomoćnicima da postoje rizici vezani za preteranu upotrebu ovakvog oružja.

Nema zemlje na svetu čija je infrastruktura zavisnija od kompjuterskih sistema i otuda izloženija opasnosti od sajber napada nego SAD i stručnjaci veruju da je samo pitanje vremena kada će one postati meta oružja, poput onog koje su Amerikanci tajno koristili protiv Irana, zaključuje "Njujork tajms".


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=02&nav_category=78&nav_id=615047
 

Back
Top