Obama pozvao na ujedinjenje, Gadafi kritikuje "savet terora"

Marin55

Domaćin
Banovan
Poruka
3.091
Obama pozvao na ujedinjenje, Gadafi kritikuje "savet terora"
Blic - Pre 53 minuta
Američki predsednik Barak Obama pozvao je svetske lidere na ujedinjenje u borbi sa velikim izazovima, jer SAD ne mogu da budu same u toj borbi. Libijski Lider Moamer Gadafi je pred Generalnom skupštinom UN napao Savet bezbednosti i nazvao ga "savetom terora".Obama je u svom prvom govoru pred Generalnom skupštinom UN rekao da su globalni problemi nuklearno naoružanje, ratovi, klimatske promene i ekonomska kriza.

"Oni koji su kritikovali Ameriku kada je nastupala samostalno svugde u svetu, nemaju pravo sada da stoje i čekaju da Amerika sama reši probleme koji pritiskaju planetu. Došlo je vreme da svet krene u novom pravcu, moramo da prihvatimo novu eru, eru zajedničkog delovanja baziranog na stvarima koje su od zajedničkog interesa i na međusobnom poštovanju. Naš posao mora da krene odmah", rekao je Obama i dodao da sve nacije snose odgovornost za svetske probleme.

Gadafi: Africi isplatiti odštetu od 7.770 milijardi dolara
Skupštini se potom obratio Gadafi, koji je u četvoročasovnom govoru napao Savet bezbednosti UN i nazvao ga "savetom terora".

"To ne treba da se zove Savet bezbednosti, već bi ga trebalo nazvati 'savet terora' .To telo je dozvolilo previše ratova od 1945. godine i trebalo bi ga potpuno reformisati", rekao je Gadafi.

Libijski lider čiji su se protivnici okupili u Njujorku na demonstracijama, dodao je da bi Afrika trebalo da dobije 7.770 milijardi dolara odštete od bivših kolonizatora, ne navodeći kako je došao do tog iznosa.

"Kolonizovana Afrika zaslužuje 7.770 milijardi dolara odštete", izjavio je Gadafi na otvaranju generalne debate 64. sednice Generalne skupštine.

"Afrikanci će to tražiti i ako im ne date 7.770 milijardi, Afrikanci će ići tamo gde ste te milijarde odneli", izjavio je libijski lider, navodeći da oni imaju pravo na odštetu.

Na otvaranju sednice govorili su i britanski premijer Gordon Braun, kao i predsednik Francuske koji je rekao da Iran pravi tragičnu grešku, ako misli da međunarodna zajednica neće reagovati na njihov nuklearni program.


Tadić: Sprečavanje daljih priznanja Kosova

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će nastup Srbije na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sprečiti dalja priznanja nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova. Govor predsednika Obame nagoveštava promenu američke politike, kaže Tadić, prenosi RTS.

Tadić je rekao da će Srbija, čekajući odluku Međunarodnog suda pravde, tokom zasedanja Generalne skupštine učiniti sve da obeshrabri zemlje koje razmišljaju da priznaju nezavisno Kosovo.

Predsednik ne veruje da će biti masovnih priznanja Kosova uprkos svim pritiscima na međunarodnom planu koji su inercija ranije politike SAD.

Predsednik Srbije se nada da bi takva politika SAD mogla biti promenjena u budućnosti, posebno posle izlaganja predsednika Baraka Obame na Generalnoj skupštini. Tadić kaže da je ovaj govor najavio drugačiju Ameriku, ali da treba sačekati posledice nove politike.

Blic online | Foto:Reuters
 
Moamer Al Gadafi je prosto rasturio one koje treba u UNu.Bas taj Savjet Bezbjednosti je ostatak proslosti i nije realno da u njemu budu drzave koje su izisle iz II svjetskog rata, nego Gadafi zna da aludira na to da muslimani nemaju svog predstavnika u Savjetu Bezbjednosti koji ce imati prava na veto i to je ono sto Gadafi aludira a savjet Bezbjednosti je tjekovina proslosti kada su muslimanske i Africke drzave bile u kolonizatorskom okruzenju i bez snage da utjecu na svjetski progres.
To znaci da nemuslimanske drzave imaju prava na veto u savjetu bezbjednosti i one kroje planove muslimanskim drzavama.
 

Back
Top