Oba portreta su delo Rembranta

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
424.953
Skoro četiri veka jedna slika živela je u senci, smatrana tek odličnom kopijom, potpisivana kao rad učenika. Danas, međutim,
taj isti portret „Starca sa zlatnim lancem“ mogao bi da bude prepoznat kao delo jednog od najvećih slikara u istoriji – Rembrant Harmenson van Rajn.

Portret u jednoj britanskoj kolekciji, za koji se dugo verovalo da je učenička kopija gotovo identične Rembrantove slike Starac sa zlatnim lancem, zapravo je delo holandskog majstora iz 17. veka, tvrde stručnjaci.Obe slike su s početka 1630-ih, i obe prikazuju starijeg čoveka u skoro prirodnoj veličini sa zlatnim lancem i šeširom sa perjem.Prvi put posle skoro četiri veka, dva portreta su ponovo na istom mestu – u Umetničkom institutu u Čikagu, koji poseduje verziju naslikanu na čvrstoj podlozi za koju se pouzdano zna da je Rembrantovo delo.

Starac_sa_zlatnim_lance,_Rembrant,_kopija_i_remek-delo_491x620.jpg

Drugi portret, nešto manjih dimenzija i naslikan na platnu, pozajmljen je od ser Fransisa Njumana, preduzetnika sa sedištem u Kembridžu.
Slika važi za „kopiju“ koju je naslikao nepoznati slikar u Rembrantovoj školi.
Međutim, stručnjak za Rembrantova dela, Gari Švarc, zaključio je da su obe slike rad čuvenog umetnika.
Pored izuzetnih poteza četkicom, tvrdio Švarc, dokaz je i činjenica da su mnogi holandski umetnici tog perioda stvarali replike svojih slika.
(piše Gardijan)

Najveći svih vremena, za mene.
Ukusi su različiti.
Naročito njegova Noćna straža, Nachtwacht.
E sad nešto offtopic..
Došao sam u legalan posed jedne slike iz njegovog vremena od manje poznatog holandskog slikara. Kupio u Beogradu, za ne mnogo para, od potomka generala sa Dedinja, izvezao legalno, ministarstvo odobrilo, mito itd
Ispostavi se da je ta slika, polovina druge slike, kao iz ogledala. Nađem vlasnika te druge polovine, u Holandiji, i brzo se dogovorismo da mu prodam😎
Podseti me ono gore replika od istog slikara
Ludi Holanđani🤗svašta su radili

Poslednja izmena:

Back