О zločinima Nezavisne Države Hrvatske

Poruka
22.423
kul-zloc-txt.jpg

03.01.2006 18:18

IZDANJE PROSVJETE Đuro Zatezalo o zločinima Nezavisne Države Hrvatske
Prešućivana knjiga: Popis od 19.432 umorena djeteta u NDH
Autor DENIS DERK

Biblioteka Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta obogaćena je za još jedno intrigantno djelo. Dugogodišnji direktor Historijskog arhiva u Karlovcu Đuro Zatezalo objavio je knjigu svjedočanstva o ustaškom genocidu nad Srbima u Drugom svjetskog ratu na Kordunu, Baniji, Lici, Pokuplju i Gorskom kotaru pod naslovom “Radio sam svoj seljački i kovački posao”.

Prešućena istina
U knjizi je autor naveo brojčane podatke o žrtvama iz 121 bezdane jame i 216 gubilišta od kojih su neka ustaše zatrpale i zabetonirale još za rata. Dio je poravnat i pokriven zemljom još za Socijalističke Republike Hrvatske. Za pedeset godina socijalističke Jugoslavije, ističe autor, žrtve ni iz jedne bezdane jame nisu ekshumirane ni pokopane. Zatezalo u predgovoru tvrdi da postoji imenom i prezimenom popis od 19.432 djeteta umorena na najokrutniji način u Jasenovcu, njih 7.000 u logoru Sisak i 6.777 dječaka i djevojčica umorenih u jamama Korduna.

Šokantna knjiga doktora znanosti zbog eksplozivnog sadržaja ili će biti prešućena ili će biti žestoko osporavana, jer donosi čitav niz dramatičnih ispovijesti i brojčane podatke o kojima se nije puno govorilo čak ni do devedesetih godina 20. stoljeća. Prije devedesetih, tvrdi autor, mnoge istine o ustaškim zločinima bile su nedorečene ili prešućivane kako ne bi smetale tzv. bratstvu i jedinstvu, tadašnjoj ideološkoj svetinji.

“Sazrelo vrijeme”
No, sada je po autorovu mišljenju sazrelo vrijeme za objavljivanje mučnih iskaza o neistraženim zločinima koji su odredili povijest Hrvatske do današnjih dana. “Sadržajem ove knjige nisam imao namjeru optužiti bilo koga za izvršene zločine.

Htio sam samo da se i ovako pridružim nevinim žrtvama: majkama, očevima, bakama, djedovima i svim tim neiživljenim dječacima i djevojčicama iz vremena moga tužnog djetinjstva od 1941. do 1945. godine”, veli Zatezalo. Njegova knjiga, potpomognuta i novcem Savjeta za nacionalne manjine hrvatske Vlade, donosi i popis jama bezdanki, masovnih grobnica i gubilišta Srba u NDH na području Korduna, Banije i Like.
 

Back
Top