O Raskidu...

Nakon nekog vremena provedenog zajedno dolazite do raskida...

Kako gledate na raskide?
Zašto do njih dolazi?
Kakva su vaša iskustva, da li vi češće raskidate ili druga strana?
Zbog čega raskidate i kako je raskid uticao na vas?
Da li ste nešto naučili iz odnosa/raskida koje ste imali?
Uvek se nešto nauči iz odnosa
Ja sam raskinuo brak a sledeću vezu koju sam imao je raskinula lepša polovina na lep način
Raskid nije nikad prijatan ali to je sve za ljude
 
Nakon nekog vremena provedenog zajedno dolazite do raskida...

Kako gledate na raskide?
Zašto do njih dolazi?
Kakva su vaša iskustva, da li vi češće raskidate ili druga strana?
Zbog čega raskidate i kako je raskid uticao na vas?
Da li ste nešto naučili iz odnosa/raskida koje ste

Nakon nekog vremena provedenog zajedno dolazite do raskida...

Kako gledate na raskide?
Zašto do njih dolazi?
Kakva su vaša iskustva, da li vi češće raskidate ili druga strana?
Zbog čega raskidate i kako je raskid uticao na vas?
Da li ste nešto naučili iz odnosa/raskida koje ste imali?
Uvek se učiš,život je lekcija 😐😏
 
raskid uvek lepo utiče na mene


jedini raskid koji je loše uticao na mene je kad se okončala moja letnja romansa 2012. u Stolivu

posle tih 15 nestvarnih dana vratila sam se u Beograd, i kako sam ušla u stan pala sam na kauč od temperature. razbolela sam se od slomljenog srca za Crnogorčinom
 
U svakoj vezi postoje dobri i loši dani. Može se desiti da vi želite nešto što partner ne želi, da ste raspoloženi za druženje, dok partner/ka želi da bude malo sam/a. Vi želite da šetate, a on ili ona da se izležavaju i gledaju film. Vi želite da raspravite svađu do kraja, a njemu ili njoj treba prostora i vremena … Ovakve stvari su deo svakog odnosa i veoma je važno da budemo fleksibilni u odnosu i na svoje i na potrebe partnera ili partnerke.

Međutim, događa se da razlike među partnerima postanu ozbiljne i da je najbolje rešenje raskid. Kada se bliži kraj, u vezi se obično pojavljuju signali koji nam na to ukazuju. Ukoliko u vašoj vezi prepoznate neke od stvari koje slede, vreme je da preuzmete korake ka promeni.

Niste više u kontaktu kao pre​

Kada se upoznamo i zaljubimo želimo stalno da budemo u kontaktu sa partnerom ili partnerkom. Šaljemo jedno drugom SMS poruke, četujemo iz kancelarije, pišemo dugačke ljubavne mejlove, često se čujemo telefonom, i provodimo puno vremena zajedno. Sada više ne šaljete SMS poruke, a o telefonskom pozivu ni ne razmišljate. Izbegavate onlajn kontakt i tražite način da što manje vremena provedete komunicirajući.

Više ne razgovarate o budućnosti​

Deo svake kvalitetne duže veze jesu zajednički planovi za budućnost. Od planiranja zajedničkog vikenda van grada do sanjarenja o tome gde i kada ćete živeti zajedno. Sada vas pomisao na veče koje treba da provedete zajedno guši. Odmore i praznike planirate da provedete sami, a večeri sa prijateljima koristite kao izgovor da se ne vidite.

Više se ne trudite​

Setite se kako ste se u početku trudili da ulažete u odnos. Čak se niste ni „trudili“ zato što vam ništa nije bilo teško. Kada se pojavljivao konflikt, razgovarali ste… Ako je partneru ili partnerki nešto trebalo, odmah ste reagovali i bili tu. Smišljali ste zajedničke planove sa lakoćom: gde izaći, šta gledati u bioskopu ili pozorištu, gde večerati… Pravili ste romantične večeri iznenađenja… Sada već dugo niste izašli sami, a zajedničko vreme se pretvorilo u ćutljivo gledanje televizora. Jedino što strastveno radite je da tražite način da izbegnete jedno drugo.

Svađe su postale nepodnošljive​

Ranije su vaše svađe bile slatke, a mirenje posle njih još slađe. Sada su postale prave drame i ozbiljno vas uznemiravaju. Izbijaju oko sitnica: zašto je ova stvar baš na ovom mestu, ili šta je neko drugi rekao itd. Dešava se da ismejavate jedno drugo i da puno vremena provodite trošeći energiju samo na to da budete „u pravu“ u toku svađe. Često se dešava da se svađate i u javnosti i da vas nije briga ko vas sluša i gde se nalazite, a ponekad ne možete da se setite ni zašto ste se posvađali. To su signali da lagano gubite poštovanje prema partneru/ki.

Počinjete da tajite​

Osnova svake veze je poverenje. Poverenje se gradi na tome da ste u stanju razgovarati sa partnerom/kom o tome kako se osećate, o čemu razmišljate, koje su vam potrebe i želje, bez obzira na to koliko bolni ili lepi ti razgovori mogu biti. Međutim, u nekom periodu počinjete da ćutite o svemu navedenom i izbegavate iskrene razgovore koji omogućavaju kvalitet veze. Ukoliko ova situacija potraje, to je signal da je veza pri kraju.

Promena percepcije​

Da li se sećate stvari koje ste obožavali kod partnera/ke kada ste se upoznali? Da li se sećate kako je bilo slatko kako je hrkala, srkala, način na koji se smejala, kretala itd. Sada vas užasno nervira način na koji jede, nervira vas kako spava, njeno smejanje vam zvuči kao da se neko davi… Neke stvari koje niste primećivali ranije, sada postaju veliki problem. Vaša perspektiva se promenila: ranije ste gledali srcem, a sada razmišljate, vrednujete i procenjujete ono što vidite. To je siguran signal da stvari više nisu iste i da veza prestaje da bude ljubavna.

Više nema seksa​

Ovo je jako važna stvar na koju se u društvu stavlja taboo. Seks i seksualnost su deo svake osobe i ako ćutimo o ovim važnim aspektima sebe možemo imati probleme sa zdravljem, ponašanjem, emocijama, mislima… Često se dešava da parovi ne razgovaraju o problemima u seksu. Nedostatak seksa u dugim vezama je važan pokazatelj da nešto nedostaje: bliskost ili strast. Možda ste frustrirani ili pod stresom. Ukoliko osetite da se vaša želja prema partneru/ki utišava, te da je to zaista uzrokovano promenom vaših emocija i odnosa, vreme je za promenu.

Velika veština koju možemo naučiti u životu je da, kao što ih gradimo, odnose završimo fer i konstruktivno. Najbolji način da izađete iz veze koja više nije dobra ni za vas ni za partnera/ku je da otvoreno razgovarate o svim pokazateljima da je vezi kraj. Kao što ste kreirali odnos suočavajući se sa različitim izazovima i lepim situacijama, tako je najbolje za vas i da izađete iz njega. Zapamtite da vi već jako dobro poznajete sebe i partnera/ku i da znate ako nešto nije u redu u odnosu i ako je zaista kraj. Dobro je da vezu završite na vreme, pre nego što postane mučenje. Na taj način, šta god da odlučite, nećete srušiti mostove između vas i zadržaćete osećanje da ste sa nekim imali lepo iskustvo.
 

Back
Top