Zex:Poznajem neke koji su se otrgli od sekti... Oni koji su to uradili na vreme sada su srecni ljudi, a oni koji su malo zakasnili... Tesko im je da priznaju sami sebi u kojem mraku su bili. Strasno. Citam ovog jadnog, izgubljenog Malenog, stalno se kaci na pravoslavne popove. Maleni, popovi su ljudi, smrtni i gresni, kao i svi mi. Treba ih postovati onoliko koliko oni postuju tebe. Vera je nesto drugo. Ko ne ume da razluci veru od popa - pitam se cime razmislja. Pop ti je sluzbenik, kao i neki referent za radne odnose, a koji se od njih vine u duhovne visine - taj postaje i duhovni otac. Ako nisi znao, postoje i "komunisticki" popovi koji su po zadatku CK zavrsavali teologiju da bi bolje i lakse zgadili veru narodu. Ima tu svega. Jesi li cuo da Engleski princ Charles posecuje redovno Hilandar i tamo obogacuje svoj duh? Taj isti je poslao 650.000 funti sterlinga za obnovu manastira!! Maleni, za sada je dobro jer se ne odrices Hrista spasitelja. Glavu gore i zelim ti da prepoznas trenutak kada ce tvoji poglavari pokusati da ti isperu mozak i da mozes na vreme da se sklonis...
Ja imam samo jednog poglavara i bas bih voleo da mi on ispere mozak, ali on to nece da ucini. On me podstice da sam donosim odluke.
Za razliku od tebe i ostalih pravoslavnih koji morate da pitate svoje popove sta smete a sta ne smete da citate.
Sto se tice odlaska u Hilandar, znam mnog koji su odlazili na Tibet da tamo nadju mir i nasli su ga. Mozes i da odes u Krcedin i da se osamis i da nadjes mir. Cim pobegnes od odgovornosti i sakrijes se odmah nadjes mir.
Ne ogleda se hriscanska vera u bezanju od zivota nego u zivljenju po Hristovoj meri. On nikad nije pobegao, nikad se nije odricao onih kojima je pomoc bila potrebna. Tako i njegovi apostoli, tako i mi koji ih sledimo.
Vi koji svoju duhovnost crpite od ljudi i to onih koji su kukavicki pobegli od sveta da bi lizali svoje rane koje im je taj svet naneo zamislite kakvim se duhom napajate.
Popovi jesu samo obicni gresni ljudi. I to nema spora. Ali, kao sto ti kazes to je za njih posao, a platu primaju od onih koje svakodnevno orobljavaju na crkvenoj porti ili pred otvorenim grobom ili na samrtnoj postelji. To je najnizi oblik kriminala oteti novac od nekog ko je u nevolji.
Oni nisu samo gresni oni uzivaju u svome grehu i benificiji koju im on daje.
I ja znam neke koji su se otrgli od sekti i znam one koji su se otrgli od pravoslavlja i jedva smo prosli put njihovog duhovnog oporavka.
Lakse mi je da se borim u molitvi za onog koga smo otrgli od Jehovinih svedoka ili satanista nego za onog koji dodje iz pravoslavlja jer je njegovo poznavanja Pisma potpuno izopaceno. Ceo njegovi hriscanski zivot sveden je na ono sto mora da da crkvi - pocev od licemernih i neprimereno dugih postova, slava, ljubljena ruku svakom popu na koga naidje, praznoverja, sujeverja, placanja za sve od najmanje svece do pogreba, straha od citanja Biblije, i tako dalje. Tesko mi je da upravim njegov pogled na Onog od koga prima spasenje - na Isusa Hrista. Kad to uspem tad mozemo da govorimo o novorodjenom hriscaninu.
I tako dalje.