O ponosu...

• Začetnik teme Začetnik teme xena7
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
U ovom punom iskušenja vremenu…kad mnogi ljudi koje poznajem nisu uspeli i pored silne želje da ostanu ovde, već se uputili u potragu za nekim boljim životom, negde…
U vremenima kad čitamo izjave stida zbog porekla, nekih drugih (ne)ljudi koji su davno otišli...
U vremenima kad je teško naći i sačuvati lajt motiv I kad jurišanje na vetrenjače postaje sve teže zbog jakih vetrova I sve jačih zamaha….
Doživimo …onaj trenutak kad se sve zaboravlja I kad prkos I ponos toliko preplave svaki delić bića da ne možemo da dišemo…I kad srce zatreperi kad čuje himnu I kad vidi zastavu na najvišem jarbolu..e za to se živi…
Ne radi se tu više o zlatu…
Bravo ..i hvala…

vaterpolisti-sbije-heder.jpg

Pa takvi smo ti mi,ustvari smo još uvek ajduci,ali smo spremni kao vuci da se združimo u grupu( a grupa osim sportskih još i drugih ima) kad zatreba i tada nema šta ne možemo da uradimo (mada i kao vuci samotnjaci tu i tamo po svetu uspevamo),ali za društvo u celini i njegove ciljeve e za to sluha nemamo i zato smo tu gde jesmo i kao društvo ...šlajfujemo.I onda nema nam drugo nego da ovakve sportske uspehe slavimo...ali ipak to je igra samo ,mada za sportiste lično to je mnogo više od igre ,to je egzistencija,a nama ..samo uteha,mada i podstrek maldim sportistima ali koji će takodje jednog dana u svet otići kao i sve što vredi medju nama.

Poslednja izmena:
Понос! Срце Гордости и недостатак Достојанства. Када неко нема унутрашњих вредности, онда он на себе качи спољашње вредности не би ли кроз њих и он био Неко. Мали људи, безвредни, незреле личности...идентификују се са националним тимом, са клубовима, бирају успешне људе за пријатеље како би могли да кажу како су они неко. Ја сам Србин, Ја сам звездаш, Дружим се с оним доктором, Био сам на мору у Грчкој, Тунису....Све је то накит који мали горди човек ставља на себе да би више вредео.Достојанствен човек је свестан својих вредности и није му потребан овакав накит. Достојанствен човек базира своју вредност на доброти,човекољубљу, милосрђу, опраштању, љубави према ближњима...... а не на успедима националне репрезентације. Украшава се изнутра а не споља. Јесмо ли ми постали бољи људи зато што је репрезентација победила? Нисмо! Па какво нам је добро то донело сем тога да се мало погордимо.

Poslednja izmena:
Гром;bt274462:
Понос! Срце Гордости и недостатак Достојанства. Када неко нема унутрашњих вредности, онда он на себе качи спољашње вредности не би ли кроз њих и он био Неко. Мали људи, безвредни, незреле личности...идентификују се са националним тимом, са клубовима, бирају успешне људе за пријатеље како би могли да кажу како су они неко. Ја сам Србин, Ја сам звездаш, Дружим се с оним доктором, Био сам на мору у Грчкој, Тунису....Све је то накот који мали горди човек ставља на себе да би више вредео.Достојанствен човек је свестан својих вредности и није му потребан овакав накит. Достојанствен човек базира своју вредност на доброти,човекољубљу, милосрђу, опраштању, љубави према ближњима...... а не на успедима националне репрезентације. Украшава се изнутра а не споља. Јесмо ли ми постали бољи људи зато што је репрезентација победила? Нисмо! Па какво нам је добро то донело сем тога да се мало погордимо.

Poštovani gospodine,

Vaš komentar je na mestu....jedino ako ste navijali za protivnički tim. Onda Vas razumem...
U suprotnom..to unutrašnje ukrašavanje koje pominjete, prvo primenite na sebi, promenite se iznutra...osetite bilo kakvu pozitivnu emociju (ako je to moguće!) da smanjite malignitet kojim obiluje Vaš komentar....
Niko se ovde ne kiti tuđim perjem, niti se identifikuje sa nacionalnim timom..ovo je njihov uspeh, zbog kojeg smo mi mali ljudi (bar ja!) srećni i ponosni...
Da, radi se o dostojanstvu! O dostojananstvu jednog godinama šutiranog i gaženog naroda, koje se ovako na najlepši način pokazuje...
Bravo momci...

zxy;bt274461:
Pa takvi smo ti mi,ustvari smo još uvek ajduci,ali smo spremni kao vuci da se združimo u grupu( a grupa osim sportskih još i drugih ima) kad zatreba i tada nema šta ne možemo da uradimo (mada i kao vuci samotnjaci tu i tamo po svetu uspevamo),ali za društvo u celini i njegove ciljeve e za to sluha nemamo i zato smo tu gde jesmo i kao društvo ...šlajfujemo.I onda nema nam drugo nego da ovakve sportske uspehe slavimo...ali ipak to je igra samo ,mada za sportiste lično to je mnogo više od igre ,to je egzistencija,a nama ..samo uteha,mada i podstrek maldim sportistima ali koji će takodje jednog dana u svet otići kao i sve što vredi medju nama.

Tako je ...svaka na mestu..Hvala :)

xena7;bt274473:
Ја видим да ти не знаш разлику између достојанства и гордости. Не навијам за хрвате, србин сам по телу али у духу не марим за националност. Боље имати доброг непријатеља него лошег пријатеља.

Poslednja izmena:
Гром;bt274490:
Ја видим да ти не знаш разлику између достојанства и гордости. Не навијам за хрвате, србин сам по телу али у духу не марим за националност.оље имати доброг непријатеља него лошег пријатеља.

To što se ne slažem sa Vašom definicijom, ne znači da je ona u osnovi tačna..To je samo Vaše viđenje stvari, sa kojim imam pravo da se ne složim.

Робујемо систему погрешних вредности, Од малих ногу децу учимо да треба да буду НЕКО. У школи се деца вреднују по успесима знању. способностим...а доброту, милосрђе, љубав према ближњима нико и не помиње. Дете долази у пубертет: нема способности, лоше оцене, а мора да се покаже да је и он Неко. Ко, ја смем да зпалим, ја сам лик, ликуша, ја пијем Имам храброст, да се тучем, Јачи сам од свих. Ја имам новц за дрогу, за траву.. Све остало није важно, важно је да си неко! Ценећи погрешне вредности ми децу учимо да се одају, лкохолу, дроги, пушењу, крађи. Све је дозвољено, само није дозвољено да будеш нико. И биће још горе. Како која генерација стиже од њих се више тражи и агресивније их васпитавамо себичности. Имамо велики проблем, а идолопоклонство је један од корена проблема. Када обожавамо, Правимо Бога од репрезентације ми кажемо деци: треба да будеш Неко. Кад славимо Ђоковића; ми шаљемо исту поруку својој деци. Није важно како си стекао имање, Дали си украо или отео, Важно је да си неко. Ови момци из репрезентације су стигли довде из себичних разлога; важно је д си неко! Нама то изгледа као успех, али то је успех себичности. Родитељ о малих ногу форсира дете да се бави спортом и говори ми о важности успеха.Ако хоћеш да успеш , да будеш неко мораш да се бавиш спортом. Деца се сада баве спортом, а ми смо некада играли фудбал, кошарку...нисмо се бавили спортом.
Надам се да је овако јасније шта сам хтео да кажем.

Za sistem pogrešnih vrednosti se slažem, u nekim svojim ranijim blogovima sam i pisala o tome.. Razumela sam i prvi put...Uspeh nacionalne reprezentacije ne poistovećujem sa idolopoklonstvom. Mislim da je lepo radovati se uspehu tima, oni su se izborili, oni su to zaslužili...Vi ste, po mom mišljenju otišli predaleko u analizi razloga uspeha, potpuno neopravdano ih nazvavši sebičnošću i potrebom da se bude neko. To je sport, neko mora da pobedi. Treniranje nečeg, ne mora da bude jednako bavljenju sportom..Moj sin trenira fudbal, pa mi kao roditelji nikad nismo forsirali ideju da mora da bude neko.Trenira odavno, zato što uživa u tome, zato što je tu naučio da radi timski , da deli...Trenira zato što voli zdrav život, zato što ima odgovornost i obavezu, zato što nije na ulici, ne razmišlja o patološkim obrascima sa početka Vaše priče.. uz to je i u pubertetu, ali nije bez sposobnosti i odličan je đak..tako da..ne možemo sve da svedemo pod Vaš obrazac..To Vaše viđenje novih generacija je prilično crno, zar ne?Ja ih ipak posmatram sa malo više svetlosti..

Poslednja izmena:

Back