hoces reci ovo nije javni forum sa prepametnim ljudima sa kojima mogu da se rasprave sustinske teme zivota, sveta i sopstvene drzave, nego je to virtualna klupica da se popije pivo ispred radnjice, i usput rasprave prepametne teorije koje ce neko jos prepametniji da opovrgava. Jasno - sredina gausove krive.
Tamo neke davne 1989 otkrio sam prvi forum (ne ovaj, jedan drugi) i tu je bilo fantasticnih ljudi za razgovor i poneku debatu. I naravno odlicnih tekstova. A druzili smo se i uzivo. I nekako je ostalo da se trazi taj neki duh stvaranja neceg novog. Da sam znao dokle ce sve to da dovede, mozda nikad vise i kasnije ne bih bio clan foruma ili drustvenih mreza. Nekako ta nada da ce jednom ipak to doci na ono da se razgovara konstruktivno ostaje da tinja, ali sanse su izgleda sve manje. Zeitgeist je otisao negde drugde.
I po ko zna koji put razmisljam o sistemu koji bi omogucio nesto do sada nevidjeno. Mozda nevidjeno u svetu foruma.
1992 a mozda i 1991 godine postojala je pored net bontona, iako rulja i pametnice i moderatorke nisu imale pristup netu i analiza servisai strukture neta...
I tu se doslo do vaznih zakljucaka, sunovrata kulture....
Ali da skratim posto je ovo sad forum gde se mora u blokce da zapise i jedna recenica ako ti padne na pamet....Pored sunovrata doslo se i do zakljucka da mora da postoje clanovi sa protekcijom u strukturi svakog mreznog sistema...ljudskog...
Zasto , zato sto oni nisu kao moderatori , slepci koji se drze pravila koje ce namerno da krive, nego su zivi clanovi koji svojom egzistencijom daju sistem vrednosti toj zajednici....
Znaci u samom startu su jos dok nisu svi akademci bili clanovi , veliki biznis i napredni akademci analizirali odnose na mrezi...
Tada su postojali veliki poslovni sistemi i samo napredni korisnici medju akademskom populacijom...i da, svi su bili tzv anonimni , ali akko zaebes kulturu i napravis nesto , za 1 dan te nadju koji si...slucajno sam kao bolje informisan korisnik video takve situacije, ali sam video i situaciju gde sam ja dobio kaznu i ban, jer sam na raspolaganje studentima i profesorima dao prvo 10MB a posle 20MB licnog prostora da bi mogli da skidaju duze dokumente i knjige...i to ne licni prostor nego sam novell mrezu preprogramirao da privremeno , dok su u sesiji mogu da koriste TEMP prostor , posto to nije kriticno , vec tada su postojali diskovi od 10GB sa cenom od 200e ili za mainframe sa cenom od 1000e ....
Ali programeri na ETF koji su stalno zaposleni nisu razumeli sta sam odradio , iako nisam prekrsio nijednu klauzulu privatnog , javnog i usluznog prostora, tacno sam razdvojio , opet sam fasovao zabranu , prijavu DB , gubitak posla i zamenu da me cistacica menja...
Ali tu treba znati jednu vaznu stvar, a to je da postoji uslovljeno ponasanje, a to znaci da ako je oko tebe sve stoka, moras racunati na promenjeno ponasanje svih ucesnika.....najlakse da objasnim ako svi igraju samoubilacki , ako svi voze bez strpljenja , ako svi prelaze na crveno , uslovljeno se to siri i na one koji sami to ne bi ucinili , jer ne mogu da prezive u takvom okruzenju , to je jedan od razloga zasto su svi koji su poslovno aktivni prevaranti i lopovi u Srbiji , mada nije to razlog nego i sto vole da budu lopovi....ali cak i da ne vole toliko , tj da su ostali svi oni kojji su pobegli , opet bi bili prisiljeni da u ekonomskom modelu da su svi krivci , morali da budu oni koji prezivljavaju cineci manje ili vece poreske ili zakonske prekrsaje....