O ljubavi

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
355.280
Kahlil Gibran

Kada vas ljubav pozove, pođite za njom, premda su staze njene tegobne i strme. A kad vas krila njena obgrle prepustite joj se, premda vas mač skriven među perima njenim, može povrediti. A kad vam progovori - vjerujte joj, premda vam glas njen može uništiti snove, k'o što severac opustoši vrt.
Jer, baš kao što vas kruniše, ljubav će vas i razapeti. Isto kao što vas podstiče da rastete, isto tako će vas i okresati. Kao što se upinje do visina vaših i miluje vam najtananije grančice što trepere na suncu, tako će se spustiti i do vašeg korenja i protresti ga u njegovom prijanjanju za zemlju. Poput snoplja pšeničnog, sakupiće vas u naručje svoje. Omlatiće vas, da bi vas ogolila. Prosejaće vas, da bi vas otrebila od kukolja. Samleće vas, do beline. Umesiće vas, dok ne postanete gipki. A onda će vas izložiti svojoj svetoj vatri, tako da postanete sveti hleb za svetu Božju gozbu.

Sve će vam to ljubav učiniti, ne biste li spoznali tajne srca svoga i u spoznaji toj postali deo srca života.
Budete li, pak, u strahu svome tražili samo ljubavni mir i zadovoljstvo, bolje vam je onda da pokrijete golotinju svoju, i odete sa gumna ljubavi, u svet koji ne poznaje godišnja doba, gde ćete se smejati, al' ne punoćom smeha svog i plakati, al' ne do poslednje suze svoje.
Ljubav ne daje ništa osim sebe i ništa ne uzima, osim sebe. Ljubav ne poseduje, niti dopušta da je poseduju; jer, ljubav je dovoljna ljubavi.

Kad volite, ne treba da kažete: "Bog mi je u srcu", već: "Ja sam u srcu Božjem." I nemojte misliti da možete usmeriti puteve ljubavi, jer ljubav, ako joj se učinite vrednima, usmeriće puteve vaše.Ljubav nema drugih želja nego da se ispuni.

• Voli
Reactions: Tea
ne ume svako ni da voli, al moze da se potrudi :)

što bi reko Duško Radovic :
" Tako je malo ljubavi među ljudima. Ko ume da voli, ne bi trebao ništa drugo da radi."

Poslednja izmena:
“ Treći put kad se zaljubiš, izbriši obe ranije. Nek treća bude prva. Nek peta bude prva. Nek stota bude prva, ako se pošteno diše. Kad ljubav brojiš do jedan, onda je ima najviše!”

Miroslav Mika Antić

ARIJA - neustrašiva Rimljanka,supruga Cecilija Peta koga je car Klaudije zbog zavere osudio na smrt i ostavio mu da se sam ubije; Arija je dohvatila nož, zarila ga sebi u grudi i onda ga pružila mužu s' rečima : '' Pete, ne boli ! '' (lat. Paete, non dolet !'')

• Voli
"Ona, Lou Andreas Salome se rodila 1861. u Sankt Petersburgu. A kasnije je Evropa pala pod njene noge, i neki posebni muškarci: Niče, Rilke, Frojd... Niče ophrvan i skrhan jer ga je odbacila za deset dana ispisuje prvi tom " Tako je govorio Zaratustra". Fransoaz Ziru se pita šta bi bilo da je Lu delila Ničeovu ljubav?

za Lu Salome :

" Oslepi me, videću te
zapusi mu uši, čuću te
taman i bez nogu dohodaću do tebe
čak i bez usana pominjaću tvoje ime
slomi mi ruke, zagrliću te
srcem kao rukom
ućutkaj mi srce, mozak će nastaviti da kuca,
a ako ga zapališ
nosiću te na svojoj krvi..."

Frojd ju je zvao razumnicom. "

• Voli
Mi nekog ljubimo ne zato što što tu ljubav zaslužuje potpunije i isključivije nego iko drugi, nego što smo mi na tu ličnost prosuli jedno svoje sunce koje ga je ozarilo i izdvojilo od sveg drugog naokolo po zemlji.

PLATON,''BANKET''

To poimanje izvornog dvopolca,simbola izgubljenog jedinstva, nalazi se uostalom u zapadnim tradicijama,naročito platonskim ali i u Kabali.
Bog je prvo stvorio samo jedno biće koje je bilo istovremeno i muškarac i žena.Tek kasnije je došlo do podele.A od tada,ove dve polovine očajnički teže da se ponovo spoje:kada je čovek bio tako prepolovljen,svaka polovina žaleći za onom drugom sparivala se s' njom; obavijala je ruku,jednu oko druge,prepuštala se svojoj i želji onog drugog da bi se spojila u jedno biće.(...)I tako se od davnih vremena usadila u čoveku ljubav koju nosi prema bližnjem:ljubav koja pokušava da od dva bića sačini jedno,odnosno izleči našu prirodu.

Back