Quantcast

O energetskim ukusima

jagoda.jpg.pagespeed.ce.Mw-LP_yAZ-.jpg
Ono što je lek za nas, za nekog drugog je otrov. Jagode koje mi pojedemo… nekog drugog mogu usmrtiti zbog alergije. Na najbanalnijem nivou, mi smo svesni te činjenice. Ako smo dovoljno pristojni, uvažavamo kada nam neko kaže - oh, ne mogu to da jedem, hvala ti, ne prija mi. Ne pokušavamo da mu na silu strpamo jagode niz grlo, vrišteći kako je to dobro i lepo i ukusno i “šta ti fali”.

Ali, nedovoljno razmatramo naše energetske ukuse. Nečije prisustvo nam prija (a da ne možemo sebi da objasnimo zašto). I obratno, neki ljudi deluju pogubno po nas, iako - opet - ne možemo ni to da objasnimo zašto. Reči koje izgovaraju, esencija kojom vibriraju, ono što izbija iz osoba… može delovati kao nektar na nas, a može i kao bojni otrov, ili pak, neutralno.

I to uopšte ne mora da se poklapa sa onim kako društvo vidi te osobe. Može ih videti sa titulama dobrote, svesnosti, milosti… mogu te osobe zaista imati more dobrih osobina.
Ali, takve osobe mogu na nas delovati poput “dementora” iz Hari Potera, usisavajući nam svu životnu energiju. Te iste osobe mogu delovati na druge izvanredno blagotvorno.
Realno, dešavalo mi se da imam otpor ka nečijem društvu, a da je, prema svim opštim parametrima, ta osoba sasvim ok. I obratno. Neko mi prija kao sveži planinski izvor, a da ne mogu da dosegnem neki poseban razlog zašto je to baš tako… Kakva egzotična kolizija!

Energetski ukusi se dosta razlikuju od onoga što nam se servira kao prihvatljivo ili neprihvatljivo.

Društvo insistira na uniformnosti. Ono što se smatra dobrim, jeres je izgovoriti da toksično deluje na nekoga. I obratno. U moru pravila “šta je dobro, a šta ne”, gubi se pravo na lični osećaj i lični afinitet, ili nedostatak istog. Kada ne želite da jedete neke energetske jagode, da bi vas društvo pustilo na miru, vi morate da imate temeljno obrazloženje zašto na vas one štetno deluju, i zbog čega ih ne konzumirate. Ako ne smislite dovoljno dobar razlog koji će umiriti duhove, društvo će krenuti na vas.
I može se desiti da završite sa “energetskim jagodama” na silu uguranim u grlo, jer to je tako lepo i dobro.
Čini mi se da taj mehanizam nije tek tako uspostavljen….

Ovo što pišem je užasna jeres. Ne bacam tu istinu uvek drugima u lice. Kada hoću da uštedim energiju, a nešto mi ne prija, ja izmišljam razloge zašto nešto neću, ili mi ne odgovara. Kada mi ne prija prisustvo neke osobe, ja sam se navikla da se mirno udaljim iz njenog “etra”, ne obrazlažući šta mi smeta - posebno kada ni sama ne mogu da definišem šta mi ne prija. Nađem način.

Ali, naučila sam da verujem svojim instinktima, koji su se pokazali nepogrešivim, kao i da vrednujem moje sopstvene energetske ukuse. Dozvoljavam drugima slobodu da im, takođe, ne prija moje prisustvo ili energija, i da se u tom smislu udalje. Tamo gde se susretnu granice moje lične slobode, i tuđe slobode, na toj liniji se može govoriti o nekom smislenom i energetski opravdanom odnosu. Sve mimo toga je suštinski nasilje.

Umesto zaključka, ja bih predložila jednu vežbu - da pustimo sebe na miru, a i druge. Da prestanemo da se kinjimo povodom toga zašto nam nešto ne prija, ili zašto nam nešto prija ili odgovara, ili ne odgovara…a povodom čega društvo podiže obrve na nas. Bilo da je u pitanju hobi ili posao ili odabir društva, ili šta god… Za sve postoji razlog, a ako trenutno ne možemo da ga dosegnemo, treba imati u vidu da mimo intelekta, postoje i neki finiji eteričniji nivoi ličnosti.

Doći do nivoa dubljeg razumevanja znači uzgajiti predivan cvet, čije će latice nestati u nepovrat, dotaknu li se previše grubo. 
Poslednja izmena od moderatora:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.