Interesuje me o čemu je pesma koja nas predstavlja na Evroviziji..Za neke to je kritika površnog modernog društva opsednutog zdravljem i lepotom, za druge to je kritika ponašanja u vreme pandemije, za treće to je kritika zdravstvenog sistema u Srbiji, za četvrte to je ritualna mantra, za pete to je ukazivanje na smisao života (lep dan, šetnja s psom). O čemu je zapravo ova pesma?
Izneću svoju analizu, pa pozivam druge da i oni iznesu svoje analize.
Da počnemo. Prvi stih
parafraza kritike društva Marine Abramović da umetnost mora biti lepa, umetnica mora biti lepa. Marina Abramović je inače satanista, a Konstrakta je izjavila da joj prija poređenje sa Marinom Abramović.
zašto Konstrakta pere ruke obučena u belo unutar pentagrama napravljenog od pet ljudi obučenih u crno? Da li pere ruke od te religije ili je pranje ruku simbol te nove religije belih mantila?
I šta ćemo sad? Gde ide ovaj svet?
O čemu je po vama ova pesma? Koje su njene glavne poruke?
Izneću svoju analizu, pa pozivam druge da i oni iznesu svoje analize.
Da počnemo. Prvi stih
pesma počinje obrnutim citatom iz latinskog...obrtanje latinskog se koristilo za prizivanje demona...da li je pesma okultni ritual? pet u crno obučenih osoba u čijem centru je Konstrakta čine pentagram. Demoni se prizivaju u pentagramu. U centru pentagrama je Konstrakta obučena u belu lekarsku uniformu. Da li je pesma o novoj satanističkoj religiji zdravlja u kome su sveštenici lekari? Da li podržava tu religiju ili je kritikuje? Obrnute reči znače "bolestan čovek u zdravom telu". Na slici ispod vidimo kako Konstrakta pokazuje čuveni 666 simbol koji naglašava oči, što je često kod ličnosti sa javne scene koje time prikazuju pripadanje religiji novog svetskog poretka.
Banalne izjave oko kojih se vrti savremeni um. Da li je ovaj prvi deo kritika modernog društva koje je opsednuto lepotom i zdravljem?[Strofa 1]
Koja li je tajna zdrave kose Megan Markl?
Koja li je tajna?
Koja li je tajna zdrave kose Megan Markl?
Koja li je tajna? (Koja li je tajna?)
Mislim da
U pitanju je duboka hidratacija
Kažu da
Na koži i kosi se jasno vidi sve
Recimo, tamni kolutovi oko očiju
Ukazuju na probleme s jetrom
Fleke oko usana, možda uvećana slezina?
Uvećana slezina nije dobra, nije lepa
parafraza kritike društva Marine Abramović da umetnost mora biti lepa, umetnica mora biti lepa. Marina Abramović je inače satanista, a Konstrakta je izjavila da joj prija poređenje sa Marinom Abramović.
zašto Konstrakta pere ruke obučena u belo unutar pentagrama napravljenog od pet ljudi obučenih u crno? Da li pere ruke od te religije ili je pranje ruku simbol te nove religije belih mantila?
da li je ovo o potrebi modernih ljudi da sve kontrolišu i o tome da je dobro što ne možemo sve da kontrolišemo?[Strofa 2]
Velika je sreća što postoji
Autonomni nervni sistem
Ne moram kontrolisati otkucaje srca
Srce kuca, srce samo kuca
poenta života je jednostavna šetnja sa psom, uživanje u iskustvu u lepom danuLetnjeg dana, jarke boje
Suknje moje na mom telu, suknje moje, pas i ja
Šetamo nas dvoje, brojimo korake
Suknja ide oko noge moje, mi šetamo i to je sve
odriče se potrebe da sve kontrolišeI ne mora bolje, srce samo kuca
Dajem poverenje, neka samo kuca
Dajem poverenje, neka kuca, neka dišem
Molitva Bogu da nam da zdravlje...ili obraćanje novom Bogu zdravlja u religiji novog svetskog poretka?Bože zdravlja, Bože zdravlja, Bože zdravlja
ukazivanje na problem umetnika da overe zdravstvenu knjižicu..da li zato moraju da se pouzdaju u Boga da budu zdravi?(Bože zdravlja) Nemam knjižicu
tokom covid religije u ime zdravlja su nas pratili i kontrolisali pod izgovorom da brinu o nama. Ali umetnici nisu među zdravstvenim osiguranicima, oni su izvan tog sistema, zato su nevidljivi..[Strofa 3]
Pa kako da me prate (U ime zdravlja)
Da o meni brinu (U ime zdravlja)
Umetnica je nevidljiva (U ime zdravlja)
Ne vidiš me, to je magija (U ime zdravlja)
U prethodnom refrenu umetnica je morala da bude zdrava, a u ovom može ali ne mora da bude zdrava. A šta je zdravlje? Pridržavanje kovid mera sa opsesivnim pranjem ruku i nošenjem brnjica? Ne ona ne mora da bude deo toga. Može, a ne mora
Telo je zdravo a duša? Šta ćemo sad?
Insistiranje na zdravlju u toku pandemije dovelo je do slabog očajnog uplašenog tužnog uma.
Mens infirma in corpore sano (Slab um u zdravom telu)
Animus tristis in corpore sano (Tužna duša u zdravom telu)
Mens desperata in corpore sano (Očajni um u zdravom telu)
Mens conterrita in corpore sano (Uplašen um u zdravom telu)
I šta ćemo sad?
I šta ćemo sad? Gde ide ovaj svet?
O čemu je po vama ova pesma? Koje su njene glavne poruke?