O Blagoslovu - Pravoslavlje

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Родитељи су власници над својом децом, и имају велику власт над њима. Они могу своју децу предати или Богу или ђаволу. Ја сам се зачудио кад сам схватио колику власт имају родитељи над децом, невероватну власт. Не само родитељи над децом, него и муж над женом има велику власт. У Београд ми је 1943. дошла једна богомољка и донела неке ствари за манастир и тражила од мене да се ја молим за једну породицу. Муж и жена из те породице су имали двоје деце, девојчицу од девет година, која је била паралисана и сина који је био трговац код једне чувене београдске породице. Када сам се искрено почео молити за ту жену и њених двоје деце, имао сам толико невоља и искушења. Ни мира ни спокоја нисам имао. Отишао сам код свог духовника да се исповедим и кажем да кад год се молим за ту породицу, немам мира ни спокоја. Он мени каже: "Моли се, моли ти за њих." Ја сам наставио да се молим, али и даље нисам имао ни мира ни спокоја. Дође та богомољка поново у манастир и ја је замолим да каже нешто више о тој жени и њеној деци. Она ми је испричала да је ова жена била удата за једног Јеврејина у Битољу. Добила је са њим мушко дете које су након средње школе послали да се школује за трговца у једну богату, београдску, трговачку породицу. Они су сматрали да ће се боље школовати за трговца у тој породици. Син је примљен и мајка га је често обилазила. После неког времена и она се запослила код истог трговца да одржава чистоћу у магазину. Кад се вратила кући мужу је рекла да је одлучила да га напусти и да не може више с њим да живи. Она тада није знала да је са мужем опет остала у другом стању. Он ју је преклињао да остане, јер су све ово време живели у слози, без расправа. Она је била Хришћанка, крстила је прво дете и требало је да крсти и ово друго. Све што су она и муж у животу радили, радили су због деце. Сада више није хтела ништа, већ само хоће да оде. Он већ ожалошћен, када је схватио колико је тврдоглава, пустио је да оде. Након тога она је отишла у Београд и радила је ту у београдској продавници. Ја сам у Београд ишао ту где она ради, да причестим то њено друго дете. Девојчица није баш ни здрава умом, а не може ни рукама ни ногама. Све што јој је муж казао, све се обистинило. После ја размишљам, како то да муж над женом има толику власт и онда видим кад Господ каже нашој праматери Еви: "Зато што си послушала змију, зато ће од сада воља твоја бити под влашћу твога мужа." Онда сам схватио да наше мајке, кад не послушају очеве (мужеве), стварају пакао у кући. Видите шта чини непослушност. Родитељи имају велику власт над децом, али и муж над женом, јер је њезина воља потчињена мужу. Ето, много шта нисмо знали и Господ нам открива, и сад нам остаје још да се потрудимо да будемо добри.

o. Тадеј

Back