Nymphomaniac

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
ww.imdb.com/title/tt1937390/

kako ste razumeli ovaj film?

ko nije gledao neka se pazi spojlera....

što se radnje tiče, njena požuda mi je bila dosadna i glupa, ali mi je aseksualni samotnjak bio interesantan za gledanje.
međutim, kraj me je mnogo razočarao...

Film nije loš generalno, ali je loš za Trirov standard. Ono što mu najviše zameram jeste nerealna fabula, lenja rešenja u scenariju, izuzetno preterano insistiranje na eksplicitnim scenama (nisam konzervativac neki pa da mi to smeta, jednostavno mi se čini da toga ima previše u ovom filmu, pogotovo u drugom delu), kraj filma koji kao da je za cilj imao šokantni efekat, ali je što se mene tiče izvučen iz "praznog prostora", tj. zameram mu ono što bi i Aristotel, a to je da ne poštuje načelo verovatnosti u razvoju. Baš sam se bezveze osetio zbog tog kraja, jer sam više cenio Trira od toga. Doduše, to je neko moje viđenje, a pričao sam sa ljudima koji vide kraj kao savršeno logičan. Ne znam, meni nije. Takođe, imao sam utisak da su likovi veoma nekonzistentni, npr. Džo u jednom momentu ne zna šta je ikona, a u drugom vodi filozofsku raspravu o demokratiji itd.
Prvi deo je mnogo bolji od drugog, drugi je jednostavno zalutao, boga pitaj kako, film se odlično razvija ceo prvi deo, ali drugi je jednostavno razočaravajuć. Kao da je seo i zapitao se "Ok, šta još nisam uveo u film? može sadizam, mazohizam, pedofilija itd.", u fazonu ajde da napravimo da se folirantska publika zgražava, s tim što je film bukvalno izgubio samog sebe u tome.

Prvi deo 7/10, drugi deo 6/10.

Kraj je i mene razočarao- ali Triru je to i bio cilj. Koliko znam, poručio je kako je i imao nameru da na kraju ubaci nešto što će uništiti celu priču, pa je otuda i kraj takav. Svakako mi to nije išlo uz lika koji me je oduševio samotnjaštvom, znanjem i životnom filozofijom, ali Trir i jeste imao nameru da šokira, koliko samim filmom, toliko i krajem.

Ja bih akcenat stavio na filozofski deo priče, koji je još kako raznovrsan. Mnogo toga se da naučiti iz digresija Seligmana (obratite pažnju na simboliku imena)- o Fibonačijevim brojevima, polifoniji, ribolovu... Ali nije jedini koji u filmu nudi filozofska i druga znanja, meni su mnoge od rečenica nimfomanke neverovatno ubedljive. Kao i njenog oca, sa naglaskom na njegovoj fasciniranosti drvećem (koja postoji i kod mene, mimo filma).

Ja koji baš pratim Trirovo stvaralaštvo ne mislim da je film išta lošiji od ostalog što je do sada stvarao. Rekao bih da je delo odlično i po njegovom standrdu. U umetničkom smislu nađoh neke paralele s Tarkovskim, a tu je i ono pozivanje na Rubljova. Klasična muzika (Bah, Betoven) totalno se uklapa uz sve... I karakteristično je za Trira ("Melanholiju" recimo prati kompozicija Vagnera).

Najupečatljivija scena mi je ona sa lavom u kavezu i reči koje su je pratile "svi mi samo čekamo dozvolu da umremo". I time dolazim do glavnog dela, zbog kojeg mi se čini da će neki manje ceniti film nego što bi trebalo- on je treći deo triologije o depresiji, i mislim da je upravo depresija centralna tema, iako upakovana nešto što je provokativno i nekako odvlači priču u drugom pravcu. Čak mi se čini da je to odličan način da se kompletira priča načeta u prva dva dela triologije.

Fabula jeste nerealna u nekom smislu, ali mnogo je bitnije šta se poručuje sa svim tim. A ja bih rekao- dosta toga...

a bih akcenat stavio na filozofski deo priče, koji je još kako raznovrsan. Mnogo toga se da naučiti iz digresija Seligmana (obratite pažnju na simboliku imena)- o Fibonačijevim brojevima, polifoniji, ribolovu... Ali nije jedini koji u filmu nudi filozofska i druga znanja, meni su mnoge od rečenica nimfomanke neverovatno ubedljive. Kao i njenog oca, sa naglaskom na njegovoj fasciniranosti drvećem

Ja iz ovog filma uopšte nisam iščitao neku veliku filozofiju, Seligmanove paralele su zanimljive ali rekao bih i suviše "autonomne", tj. vezivanje određenih aspekata njegovih digresija za neki aspekat njene priče uopšte nije dobro urađeno, te sam za gotovo sve digresije imao utisak izveštačenosti i pretencioznosti. Korisne su iz nekih drugih razloga, mahom tehničkih (usporavanje radnje, mogućnost komentara, izgradnja Seligmanovog lika itd).
Ne sporim da ima veoma zanimljivih zapažanja iz Džoinih usta, meni je upečatljivo bilo njeno raščlanjivanje muškaraca na 3 vrste. Takođe, analiza koncepta seksualnosti kod priče sa pedofilom. To je nivo analize koji filmovi generalno ne pružaju, a opet Trir ne preteruje da ne bi potrošio spekulativnu koncentraciju gledaoca koji ipak ima pred sobom nimalo lak film da obuhvati. I to je obično tako u njegovim filmovima, što mislim da je jedna Trirova izuzetno pozitivna karakteristika.

Najupečatljivija scena mi je ona sa lavom u kavezu i reči koje su je pratile "svi mi samo čekamo dozvolu da umremo". I time dolazim do glavnog dela, zbog kojeg mi se čini da će neki manje ceniti film nego što bi trebalo- on je treći deo triologije o depresiji, i mislim da je upravo depresija centralna tema, iako upakovana nešto što je provokativno i nekako odvlači priču u drugom pravcu. Čak mi se čini da je to odličan način da se kompletira priča načeta u prva dva dela triologije.

ja sam gledao samo Dancer in the dark, Dogvil i Melanholiju od Trira i mislim da mu je u toj konkurenciji Nimfomanka najslabiji film. Nemam problem sa tematikom, već rekoh, ono što je ovaj film uništilo jeste drugi deo koji je celu stvar načinio donekle trivijalnom. I nisam mogao da se otmem utisku da je priča sve vreme nekako veštački kalemljena, da nema pravog, prirodnog razvoja ni priče ni likova, da je cilj bio da se šokira, da se razbije ćutanje izazvano tabuom i da se obradi teška tema, ok je sve to, ali je s umetničke strane nezadovoljavajuće. Neću ja da učim Trira da piše scenario naravno, ali mu ne bi bilo zgoreg da nađe broj telefona Endija Kaufmana ili da pogleda Soderbergov Traffic, koji je scenarijsko remek-delo, čisto da se malo vrati na pravi put, pošto ako nastavi da radi filmove kao što je ovaj...biće kritično :)

@Krepto

Za digresije jesi u pravu da su pomalo izveštačene- iako se uklapaju u priču o Seligmanu, ipak su asocijacije koje ima često i previše daleko od onoga što mu nimfomanka priča. Ali gotovo sve su poučne i zanimljive, tako da se ta minimalna izveštačenost može oprostiti s obzirom na težinu same poruke. Recimo, ono zapažanje povodom sadržaja na ikonama zapadne i istočne crkve i podela u duhu sreća/tuga je toliko upečatljiva da sam se prosto morao zamisliti nakon te scene. Takve stvari je nekako vredelo pomenuti i baš zato ne zameram Triru na tim naglim prelazima (koji, kao što i sam kažeš, i u tehničkom smislu pružaju dosta toga).

Što se zamerke za scenario tiče, i tu se u principu slažem, ali ja od silnih stvari o kojima se tu govorilo scenario uopšte nisam ni primetio. Mislim, svakako je prilično nerealno mnogo toga, recimo da joj taj prvi s kojim je imala odnos kasnije bude i šef pa i verenik (mada mislim da i to nekako govori o nekim stvarima, što filozofski u smislu neverovatnih slučajnosti u smislu "svet je malo mesto", što psihološki u smislu vezivanja za osobu s kojom je imala odnos prvi put). No, kao što rekoh, sva ta zbivanja nekako uopšte nisu došla do izražaja s obzirom na specifičnost glavna dva lika- Džo i Seligmana. Svi događaji su u principu služili kao portret ove dve ličnosti (uz odličan kontrast između njih), i u tom smislu je scenario fiktivan (ako bi bio složeniji i intrigantniji uzimao bi previše pažnje, a treba da ostane u drugom planu)- on služi samo za slikanje njihovih karaktera, a kako bi se nešto od toga pojačalo Trir je morao biti fleksibilan, pomalo i na uštrb kvaliteta kada je u pitanju fabula, ali zato u prilog dubini kada je razotkrivanje likova u pitanju.

Što se filozofije tiče, tu ima dosta zanimljivih elemenata, koji doduše dosta vuku i ka psihologiji. Recimo ovo što sam izdvojio za lava u kavezu. Jako pesimističan motiv (što uostalom nekako i ide uz Trira). Pri tom ne i jedini takav u filmu. Rečenica u kojoj sam se ja pronašao je "možda sam samo previše očekivala od zalaska Sunca" koja se servira još u startu, a oko koje se i vrti ceo film. Šta Džo u stvari pokušava kroz sve svoje avanture? Pa, sama kaže, "želi da popuni sve svoje rupe". Međutim, tu prazninu ništa nije popunilo. Sve ovo izrečeno u filmu je samo očajno traženje načina da se pojedinac izbori sa svojim prazninom. Čovek koji na sve načine pokušava da nađe sreću. Zato i kažem- film je o depresiji, to je centralna tema, dok se usput istražuje i mnogo toga drugog.

Sa drvećem ima dosta dobrih ideja- svakom čoveku odgovara jedno drvo... Ono za lišće... Pa da se tokom zime drveću kojem opadne lišće otvara duša- to su njihova stabla... Itd. Naravno, nije sad ni to ne znam koliko jako poređenje, ali na mene je baš ostavilo utisak, možda zato što sam i sam fasciniran šumama, drvećem, prirodom uopšte...

Moram priznati da je i meni drugi deo za nijansu lošiji, ali se u principu trudim da film sažmem u celinu (čak mi se čini da je presek između ta dva dela učinjen suviše proizvoljno). Tako da drugi deo samo shvatam kao zatvaranje priče, i finalnu razradu svakog od likova. (recimo, koliko god kraj ne ide uz Seligmana kakvim smo ga isprva zamislili to je u stvari zatvaranje priče o njemu- seti se onih njegovih fantazija sa Džo kao učiteljicom).

Najzad, Trir zaista ima mnogo boljih filmova od "Nimfomanke", mada mislim da je i taj kvalitetan, i po mnogo čemu poučan. Za mene je "Dogvil" kruna njegovog stvaralaštva.

Poslednja izmena:
U suštini nemam šta da dodam jer ja se zapravo slažem s tobom oko tumačenja, naše neslaganje u vrednovanju proističe iz različitih preferencija. Mada ti ovaj film verovatno gledaš na pravi način, tj. nalaziš paradigmatičnost predstavljene situacije dok ti je struktura manje bitna, a kod mene je obrnuto (što je i jedan od razloga zašto u skorije vreme neću ponovo gledati Linča npr :lol: ). To mi je profesionalna deformacija.

Btw, meni je Dancer in the dark vrh Trirove planine, ali videćemo kad se još malo oplemenim njegovim radom :)

Trira često preozbiljno shvataju, a čovek je sam rekao kako ga svrbi kad je nešto previše lepo ili "logično" i da ne može da se otme želji da na neki način to uništi, odatle Nimfomanka.
Naravno, to uništenje ima određenu dubinu, simboliku, njemu blisku.

Zaboravih da velim, Trir mi dođe k'o Radiohead, jedni mnogo hip vole, drugi mnogo hejt kude, ravnodušni su u manjini, prestao sam da pričam o njima odavno jer su mišljenja često ekstremna, a nemam problem da pogledam ili čujem šta rade jer sam ih nekada davno voleo, posle sam postao objektivni posmatrač, slušalac... i tako.

a de je pecat ovde :lol:
salim se,film nisam ni pogledao.
a kad ga pogledam,necu ga ovde komentarisati.
ali ne verujem da cu da ga pogledam.
ali mozda ga i pogledam,pa cu da ga komentarisem.
a mozda i necu...jel zanimljiv?:):lol:

Na TO DO listi mi je već danima, nikako da ga odgledam.....
Verovatno ću ga odgledati za par dana.....
crazy-1.gif

Back