metroseksualac
Početnik
- Poruka
- 31
Malo je tema koje izazivaju stalne debate kao sto je dnevna potreba sportista za proteinima. Sa jedne strane su tu ljudi iz sveta medicine koji se drze propovedi da sportistima nije potrebno nista vise nego normalnim odraslim osobama tj oko 0.6 gr po kilogramu telesne tezine. Na drugoj strani su proizvodjaci saplemenata, isto tako ljudi iz medicine ali usko vezani za svet sporta i profesionalni sportisti koji ne preporucuju nista manje od 2-3 grama po kilogramu telesne tezine.
Moje pitanje glasi: koliko grama proteina sadrzi koja namirnica (npr belance, 100gr belog mesa, teletine...)?
Najvise bih voleo da vidim tabelu gde mogu da vidim koliko koja namirnica sadrzi gr a koliko % masti, proteina, ugljenih hidrata da bih mogao da izracunam koliki mi je unos istih potreban.
Prema Davidsonu i Meiklejohnu, dnevne prosečne energetske potrebe sportista u aktivnoj fazi treninga i takmičenja kreću se između 4000 i 5000 kcal. U zavisnosti od dužine i inteziteta treninga menjaju se i energetske potrebe. Prema najnovijim zapažanjima, uprkos progresu u tehnici sportskih aktivnosti, energetska potrošnja takmičara se stalno povećava zbog sve većeg opterećenja na treningu. Ukoliko organizmu nije potrebna uneta energija ona će se deponovati u organizmu.
Utrošak kalorija kod određenih vrsta aktivnosti u toku 30 minuta
Sport kcal
skijanje 600
košarka 600
trčanje (8.5 km/h) 570
preskok 550
plivanje 500
planinarenje 500
teške gimnastičke vežbe 450
vožnja biciklom 410
brzo hodanje (6 km/h) 300
vežbe na gimnastičkim spravama 290
lagani hod (4.2 km/h) 200
lake gimnastičke vežbe 170
I drugo pitanje koliko kalorija trose druge aktivnosti tipa spavanje, sedenje, znaci blejanje? Npr. koliko kalorija bih potrosio za 24 casa nista da ne radim?
Moje pitanje glasi: koliko grama proteina sadrzi koja namirnica (npr belance, 100gr belog mesa, teletine...)?
Najvise bih voleo da vidim tabelu gde mogu da vidim koliko koja namirnica sadrzi gr a koliko % masti, proteina, ugljenih hidrata da bih mogao da izracunam koliki mi je unos istih potreban.
Prema Davidsonu i Meiklejohnu, dnevne prosečne energetske potrebe sportista u aktivnoj fazi treninga i takmičenja kreću se između 4000 i 5000 kcal. U zavisnosti od dužine i inteziteta treninga menjaju se i energetske potrebe. Prema najnovijim zapažanjima, uprkos progresu u tehnici sportskih aktivnosti, energetska potrošnja takmičara se stalno povećava zbog sve većeg opterećenja na treningu. Ukoliko organizmu nije potrebna uneta energija ona će se deponovati u organizmu.
Utrošak kalorija kod određenih vrsta aktivnosti u toku 30 minuta
Sport kcal
skijanje 600
košarka 600
trčanje (8.5 km/h) 570
preskok 550
plivanje 500
planinarenje 500
teške gimnastičke vežbe 450
vožnja biciklom 410
brzo hodanje (6 km/h) 300
vežbe na gimnastičkim spravama 290
lagani hod (4.2 km/h) 200
lake gimnastičke vežbe 170
I drugo pitanje koliko kalorija trose druge aktivnosti tipa spavanje, sedenje, znaci blejanje? Npr. koliko kalorija bih potrosio za 24 casa nista da ne radim?