Nutricionizam - ishrana sportista

Kad spomenes nekom' kreatin kao da si spoemuo atomsku bombu, jedan jak komentar od lika za amino kiseline, parafrazirazu, joj 'de da pijes te kiseline jesi lud, nije to zdravo? :D kao da je to sona kiselina. Pa ce da ti spali sve organe.

Bas povezano sa temom :lol: Ja imam kreatin tj narucio sam nesto ranije al' ga ne koristim jos uvek jel' ne kapiram...svakakve stvari citam a cak citiraju "research papers" tako da...Recimo za whey, casein, glutamin itd nigde ne nalazim side effects...zasto? :lol:

Bas povezano sa temom :lol: Ja imam kreatin tj narucio sam nesto ranije al' ga ne koristim jos uvek jel' ne kapiram...svakakve stvari citam a cak citiraju "research papers" tako da...Recimo za whey, casein, glutamin itd nigde ne nalazim side effects...zasto? :lol:

Kreatin ja pijem vec neko vreme, prvo sam se isto tako ''plasio'', pa sam kupio kreatin u sumecim tabletama, i kad krenes da ga pijes, nista, eventualno na snazi dobijes malo, i imas vise energije, tj izdrzljivosti na treningu. Nije to nikakav cudesan napitak koji kad popijes bacas sve redom kao Asterix i Obelix :D ja nemam nikakvih nuz pojava, podstice rast misica al' ne preterano nista, i to je to, ja ti savetujem da probas najopustenije, pa vidi sam. ;)

Nije dokazano da kreatin ima bilo kakve nezeljene efekte na jetru ili bubrege kod sportista koji su ga koristili u kontinuitetu 5 godina, bar tako tvrde. Ajde ne mora bas da bude 5 godina, ali za dvanaest nedelja (koliko preporucuju da se uzima bez pauze) ti sigurno nece biti nista.
Mnogo je verovatnije da su ostecenja organa nastala usled velike koncentracije necistoca i toksina koji su se mogli naci u prvim kreatinskim proizvodima. Danas ako kupujes od renomiranih firmi nema opasnosti od toga, ali razmislio bih da uzmem nesto od neproverenog proizvodjaca

Evo stigoh sa treninga pa da se uključim. Ja koristim Beta K tj. beta alanine i kreatin alaklin, kreatin kome je podignuta Ph vrednost na 9-12 da ga ne bi ubijala želudačna kiselina. Meni je navukao oko 5 kg mišićne vode, što je sasvim ok. Meni je sada pri kraju drugo pakovanje tako da tek sad osećam blage dobiti od njega, ali za jedno još dva pakovanja ili ti 40 dana biće puna dobit.

Koliko godina treniras? :mrgreen:

Inace, pitanje kratko i jasno: Kreatin - da ili ne? :lol: Zanima me misljenje onih koji su koristili/koriste - da li ste imali nekih nepozeljnih "side effects" i tako to?

Od svoje 16-17 sada imam 39 (bilo je i malo pauza)

Da, moja glas ide za Beta K. Jeste da ga treba malo duže piti (bar 3 meseca) ali mu je iskorišćenost 100% i nema nusprodukt kreatinin koji se javlja kod običnog kreatina

Poslednja izmena:
BetaK je fantastična kombinacija i naravno odličan suplement. Beta Alanin polako uzima svoj deo kolača na tržištu suplemenata. Po meni, sasvim opravdano.

Pa "polako" se razvija i ova oblast, te se otkrivaju mnoge korisne relacije tipa Beta Alanin i mlečna kiselina i tome slično. Samo bez sređene ishrane svaka suplementacija je bacanje para.

Poslednja izmena:
Evo stigoh sa treninga pa da se uključim. Ja koristim Beta K tj. beta alanine i kreatin alaklin, kreatin kome je podignuta Ph vrednost na 9-12 da ga ne bi ubijala želudačna kiselina. Meni je navukao oko 5 kg mišićne vode, što je sasvim ok. Meni je sada pri kraju drugo pakovanje tako da tek sad osećam blage dobiti od njega, ali za jedno još dva pakovanja ili ti 40 dana biće puna dobit.

Od svoje 16-17 sada imam 39 (bilo je i malo pauza)

Da, moja glas ide za Beta K. Jeste da ga treba malo duže piti (bar 3 meseca) ali mu je iskorišćenost 100% i nema nusprodukt kreatinin koji se javlja kod običnog kreatina

Hvala :D Kako minimizirati tu misicnu vodu (ako se uopste moze uticati na to)? Ne znam, nesto mi je bezveze da recimo dobijem 5 kg misicne vode a na pravo svojstvo kreatina (proizvodnja ATP-a, tj. energije) dobijem...ne znam...2 kg misicne mase. A ovako bez kreatina bih dobio malo manje misicne mase, ne? (kad se oduzme ta voda)...I jednoj recenici - kolika je korist od kreatina pri sredjenoj ishrani? :mrgreen:

Hvala :D Kako minimizirati tu misicnu vodu (ako se uopste moze uticati na to)? Ne znam, nesto mi je bezveze da recimo dobijem 5 kg misicne vode a na pravo svojstvo kreatina (proizvodnja ATP-a, tj. energije) dobijem...ne znam...2 kg misicne mase. A ovako bez kreatina bih dobio malo manje misicne mase, ne? (kad se oduzme ta voda)...I jednoj recenici - kolika je korist od kreatina pri sredjenoj ishrani? :mrgreen:

Voda u mišićima nije nikakava nuspojava. Voda ti je potrebna za puno metaboličkih procesa, a pored toga pored vode dolaze i sve one potrebne stvari do mišića u još većoj meri baš zbog iste te vode. Reguliši ishranu i piči slobodno.

Sinko,i na trabi pise p..a pa nije.Pa tako i na netu.PRVO,da bi verovao necemu mora da bude potisano ko,kada,kako i gde je radio itrazivanje.Ovo sti si ti zakacio je obicna provala nekog debila koji blage veze sa zivitom i sportskom suplementacijom nema.Evo ti jedan primer kako kreatin pozitivno utice na imunitet:
Effect of creatine, creatinine, and creatine ethyl ester on TLR expression in macrophages.
Leland KM, McDonald TL, Drescher KM.
Source

Department of Medical Microbiology and Immunology, Creighton University Medical School, Omaha, Nebraska, USA.
Abstract

Despite the widespread availability and use of dietary supplements, minimal work has been performed to assess the potential dangers many of these supplements may have on the host's well-being, in particular the host's ability to respond to infection. One supplement extensively used by both adolescents and adults is creatine. Using Real-time PCR, we examined the impact of short-term exposure of a mouse macrophage cell line (RAW 264.7 cells) to two readily available forms of creatine used in supplements - creatine monohydrate (CR) and creatine ethyl ester (CEE) as well as the end product of creatine metabolism, creatinine (CRN), on expression of toll-like receptor-2 (TLR-2), TLR-3, TLR-4, and TLR-7. CR down-regulated TLR-2, TLR-3, TLR-4 and TLR-7 mRNA levels in RAW cells. Similar results were observed following exposure of RAW cells to CRN. Conversely CEE appears to possess immunostimulatory properties and increases expression of TLR-2, TLR-3, TLR-4, and TLR-7 in RAW cells. These data are supported by immunostaining using antibodies specific for the individual TLRs before and after exposure of RAW cells to CR, CRN, or CEE. To extend these findings, we isolated murine splenocytes and exposed the cells to CR, CEE, or CRN for 24 hours and performed immunofluorescent staining for TLR-2, TLR-3, TLR-4 and TLR-7. The results obtained from this study with primary splenocytes were consistent with the studies using RAW cells. Together, these data suggest that creatine and creatine derivatives may impact the ability of immune cells to sense a wide array of viral and bacterial pathogens. Of great interest, CRN - largely considered to be a waste product of the argenine biosynthesis pathway may also have immunosuppressive properties similar to those of CR.
Ovako izgleda jedna ozbiljna prava studija.Mogu da ti citaram jos bar desetinu ovako ozbiljnih laboratorijiski ispitivanja koja su zaista ozbiljna.A ti ako si odlucio da ce pace da ti se smanji,a ti uzimi pa ga razvlaci sto vise moze mozda ti poraste jos malo

Proste UH bi trebalo da koristiš samo posle treninga i to do 30g radi brže dopune glikogena. Kombinacija dve vreste energetske namernice tipa UH + M ima kao posledicu da se jedna odmah skladišti u masne depoe.

OK. Imam jedan konkretan problem - dva do tri puta nedeljno idem na penjanje na veštačku stenu, treninzi su baš kasno, od 9 do 11 uveče i nisam načisto šta da jedem ni pre ni posle jer mi padaju između dva obroka u kojima ne jedem UH. U stvari, posle treninga popijem blend jer dođem kasno i uglavnom idem da spavam veoma brzo pa mi se i ne večera. Nije baš pravi kardio jer nisam u formi pa se odmaram svaki čas, u fazonu minut-dva pentranja pa bar pet minuta odmora :D a posle još uvek dobijem upalu mišića. :D Večeras sam eksperimentisala pa sam pre treninga pojela blend sa malo ovsenih pahuljica, možda 40-50g, i popila zeleni čaj. Rezultat je bio da sam savladala par smerova sa kojima se borim poslednja dva treninga. A još sam otišla na trening premorena. Sad, da li je do UH ili čaja, ne znam.

Poslednja izmena:
OK. Imam jedan konkretan problem - dva do tri puta nedeljno idem na penjanje na veštačku stenu, treninzi su baš kasno, od 9 do 11 uveče i nisam načisto šta da jedem ni pre ni posle jer mi padaju između dva obroka u kojima ne jedem UH. U stvari, posle treninga popijem blend jer dođem kasno i uglavnom idem da spavam veoma brzo pa mi se i ne večera. Nije baš pravi kardio jer nisam u formi pa se odmaram svaki čas, u fazonu minut-dva pentranja pa bar pet minuta odmora :D a posle još uvek dobijem upalu mišića. :D Večeras sam eksperimentisala pa sam pre treninga pojela blend sa malo ovsenih pahuljica, možda 40-50g, i popila zeleni čaj. Rezultat je bio da sam savladala par smerova sa kojima se borim poslednja dva treninga. A još sam otišla na trening premorena. Sad, da li je do UH ili čaja, ne znam.

Pa pokušaj da u dane treninga pojačaš UH na 4gr/kg do nekih 15-16 h. Posle toga ti ne preporučujem da unosiš UH (skrobni). Danima kada ne treniraš idi na 3gr/kg do 14 h. Sa UH treba malo da se igraš da bi videla kako reaguje tvoj organizam. Probaj ovako jedno 15 dana pa da vidimo posle da li ima nekog tj kakvog efekta. Napiši kakav ti je jelovnik pa da vidimo...

Pa pokušaj da u dane treninga pojačaš UH na 4gr/kg do nekih 15-16 h. Posle toga ti ne preporučujem da unosiš UH (skrobni).

Zašto?

Ako se ne prekorači dnevni unos UH koji je potreban organizmu, zbog čega je bitno kad se oni unose? Pogotovo nekome ko samo hoće da spusti visok prosečan bf na niži prosečan? Podrazumeva se da se prati neka osnovna logika da količina hrane prati aktivnost.

Jelovnik mi je ovakav: ovsene pahuljice sa blendom ili belancima ujutro, užina jabuka/šargarepa/bademi, ručak skrobno povrće ili integralna testenina sa belim mesom, ribom ili nemasnim sirom, ponovo užina, večera uglavnom meso ili jaja sa vlaknastim UH osim ako sam baš gladna pa ponovim neku varijantu ručka, pred spavanje Ella sir sa salatom. Međutim, rano je za rezultate jer sam odskora pojačala složene UH i prestala da ih brojim - eksperimentisaću po osećaju, programirana ishrana mi daje kontraefekat.

Poslednja izmena:
Zašto?

Ako se ne prekorači dnevni unos UH koji je potreban organizmu, zbog čega je bitno kad se oni unose? Pogotovo nekome ko samo hoće da spusti visok prosečan bf na niži prosečan? Podrazumeva se da se prati neka osnovna logika da količina hrane prati aktivnost.

Pa i polisaharidi pokreću lučenje insulina, naravno u mnogo manjoj meri. U večernjim satima tj. za vreme spavanja ti nije potrebna ta količina oslobođene energije, tako da se višak mora opet negde skladištiti. Ako se u toku prva 3-4 obroka dovoljno i ravnomerno puniš glikogenom iz nekih "normalnih" izvora, imaćeš sasvim dovoljno energije i za zahtevnije treninge. A sa unosom proteinske hrane kao poslednji obrok izbegavaš tu mogućnost, i dohranjuješ mišiće .

Jelovnik mi je ovakav: ovsene pahuljice sa blendom ili belancima ujutro, užina jabuka/šargarepa/bademi, ručak skrobno povrće ili integralna testenina sa belim mesom, ribom ili nemasnim sirom, ponovo užina, večera uglavnom meso ili jaja sa vlaknastim UH osim ako sam baš gladna pa ponovim neku varijantu ručka, pred spavanje Ella sir sa salatom.

Ovo je skroz O.K. nisi navela količine, ali pretpostavljam da vodiš računa o njima.

Međutim, rano je za rezultate jer sam odskora pojačala složene UH i prestala da ih brojim - eksperimentisaću po osećaju, programirana ishrana mi daje kontraefekat.

Mislim da će ti brže ići ako ih u početku izbrojiš, čisto da skratiš na vremenu i da zanš kako ti organizam reaguje na takve količine. To ćeš morati pre ili kasnije, pa je bolje pre. Da treba min 10-15 dana da se vide rezultati.
Programirana ishrana = disciplina. Vidiš nije bitno da li si profi ili rekreativac, i jedni i drugi moraju da imaju istu disciplinu po pitanju ishrane ako hoće da postignu niži nivo telesne masnoće. Drugi pristupi se razlikuju. :bye:

Mislim da će ti brže ići ako ih u početku izbrojiš, čisto da skratiš na vremenu i da zanš kako ti organizam reaguje na takve količine. To ćeš morati pre ili kasnije, pa je bolje pre. Da treba min 10-15 dana da se vide rezultati.
Programirana ishrana = disciplina. Vidiš nije bitno da li si profi ili rekreativac, i jedni i drugi moraju da imaju istu disciplinu po pitanju ishrane ako hoće da postignu niži nivo telesne masnoće. Drugi pristupi se razlikuju. :bye:

Brojala sam UH ranije ali me je više opterećivalo nego što mi je pomagalo - imam dobar osećaj koliko jedem, od puberteta sam u opsegu 53-59kg i kad jedem više to je zato što sam pod stresom i tu pomaže samo smanjivanje stresa a preveliko kontrolisanje porcija me dodatno stresira.

U svakom slučaju, od sada slušam svoj organizam i sledim neke osnovne smernice. Može da bude problem i što sam poslednjih mesec i po dana na kontraceptivnim pilulama zbog hormonskog poremećaja i iako se ispostavilo da mi se težina nije promenila - štaviše, bez problema sam ušla u farmerke iz kojih sam kipela pre nekoliko nedelja - sama sebi delujem nekako naduveno. Trebaće verovatno vremena da se sve to sredi.

@Nemanja: mislim da puls treba da bude bar 65% od maksimalnog, piše negde na netu.

Da li neko od vas radi HIIT i kako?

Back