Quantcast

Nušićeva ''Retorika''

Milena_9

Zainteresovan član
Poruka
500
" Najznačajniji predratni udzbenik retorike u nas je delo komediografa i pravnika Branislava Nušića. Njegova " Retorika" je odmah stekla slavu- prvi put je objavljena 1934, a drugo izdanje je doživela već 1938. godine. za razliku od Sterijinog, Nušićevo delo je udzbenik primenjenog besedništva. Budući da je nekoliko godina preavao retoriku na Vojnoj akademiji u Beogradu, on sastavlja sasvim praktičan priručnik, u koji unosi dosta sopstvenogpedegoškog iskustva : otud tekst nema pretenzija da predstavlja opštu teoriju proze. Glavna pitanja na koja autor obraća pažnju je analiziranje besede ( njenih vrsta, osobina, funkcija, načina sastavljanja ) , besednika ( koji mora ispunjavati odredjene spoljašnje uslove ( izled, glas, korišćenje gestikulacije , kao i unutrašnje uslove - etičku vrednost, ubedjenje,znanje, moć vladanja sobom ) i auditorijum ( koji deli na anonimni- masa i neanonimni homogeni i nehomogeni, kao i pozitvini, negativni i neodredjeni ). Pri tom Nušić. često u maniru public speaking instruktora, daje sasvim praktične savete u vezi sa ova tri osnovna elementa od kojih zavisi uspešan besednički nastup. Uz to, on ukratko izlaže istoriju besedništva i nudi bogat izbor primera najuspešnijih govora iz starog, srednjeg i novog veka. Mada su protekle mnoge decenije od njenog nastanka, Nušićeva " Retorika " još uvek pretstavlja jedan od najboljih udzbenika besedništva na našem jeziku. Tako, ne samo pukim sticajem okolnosti, pisca dva naša najznačajnija stara udzbenika retorike - Steriju i Nušića - povezuju još dve stvari: činjenica da su obojica bili komediografi i pravnici . "


/ Ars rhetorica - Obrad Stanojević, Sima Milošević /
 

Caesar11

Početnik
Poruka
47
Obrad Stanojevic! Da! Kako se njega nisam setila !
Puno hvala! Ovo mi je jako znacana smernica :)
Reč rhetor potiče verovatno još od Platona, a retoriku je u Srbiju doveo naš B. Nušić. Preporučujem da pogledate članak Retorika na Vikipediji, kao i sajt knjige Rhetorike techne – veština besedništva i javni nastup, koju je napisao prof. Sima Avramović, nas poznati profesor retorike. Na ovoj stranici možete naći veoma korisne izvode iz ove knjige. Zaista ima mnogo tekstova.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.