Nudizam i dalje tabu u Srbiji

Nudizam je


  • Ukupno glasova
    29
Malo da oživim temu, pred kraj leta. Šta sam ja sve ovde pročitao :)
Cap d'Agde je skinut sa naturističkih resorata jer su otišli malo dalje u komercijalu.
Punta Križa je pre svega svingerska plaža, ali je zovu nudistička jer je društveno prihvatljivije.
Naturizam nema veze sa sexom, nikakve. Oni koji tako razmišljaju, i nisu naturisti/nudisti. Čovek kao biće jeste seksualno biće pa tako bilo koja aktivnost može biti povezana sa istim.
Usput znate li razliku između naturizma i nudizma?
Za sve koji nisu naturisti/nudisti, logično je da se čovek boji onoga što ne poznaje ili ako doživi veću traumu.
Iznenadićete se koliko ova tema (ni)je tabu u Srbiji, postoje i redonva okupljanja, a da to nije na Adi.
 
Punta Križa je pre svega svingerska plaža, ali je zovu nudistička jer je društveno prihvatljivije.

Čuo sam da već dugi niz godina više to nije, jer su, navodno, zabranili javni razvrat i nemoral.

Naturizam nema veze sa sexom, nikakve. Oni koji tako razmišljaju, i nisu naturisti/nudisti. Čovek kao biće jeste seksualno biće pa tako bilo koja aktivnost može biti povezana sa istim.

Upravo. :ok:

Usput znate li razliku između naturizma i nudizma?

Nudizam je više orijentisan na bivanje bez odeće, dok se naturizam, osim time, bavi i dodirom, tj. vezom, čoveka sa prirodom.

Iznenadićete se koliko ova tema (ni)je tabu u Srbiji, postoje i redonva okupljanja, a da to nije na Adi.
Gde?

Znaci na Cresu se manijaci okupljaju.
To cu sutra prijaviti policiji.

Ne na Cresu. Ta svingerska plaža je kod Rovinja, tj. bila je. A Punta Križa na Cresu je mestašce koje nema veze s tim, osim što imaju isto ime. Doduše, u njegovoj blizini se nalazi naturistički kamp Baldarin, ali njega ne prati nikakav glas o svingeraju.
 
Pre svega pogrešno je mesto za temu. Nudizam je stil života ili možda moda i odevanje. Ali šta je tu je.
Mislim da bi islo bolje u Srbiji sa nudizmom da imamo more i plaže.
Inače mi je nudizam postao ok. Idemo već nekoliko godina u Grčku sa još dva para. Raspremimo se na nekim divljim plažama. Au apartmanu u kome budemo smešteni nismo obučeni.
Inače kad nismo na godišnjem odmoru nismo nudisti :)
 
E i meni je bilo čudno kada su me nagovarali da se raskomotim. Ajde kao toples da se izgube linije...
Ali kada su uspeli da me nagovore da se oslobodim gaćica to je bilo otkrovenje. Taj osećaj kada se pliva i taj osećaj kada si u momentu suva... vrhunski.
To što smo u apartmanu golišavi to je više iz fazona. Kada smo na odmoru da smo baš na odmoru.
Ponekad smo kada je toplo vreme i po stanu golišavi ali kada smo sami.
 
E i meni je bilo čudno kada su me nagovarali da se raskomotim. Ajde kao toples da se izgube linije...
Ali kada su uspeli da me nagovore da se oslobodim gaćica to je bilo otkrovenje. Taj osećaj kada se pliva i taj osećaj kada si u momentu suva... vrhunski.
To što smo u apartmanu golišavi to je više iz fazona. Kada smo na odmoru da smo baš na odmoru.
Ponekad smo kada je toplo vreme i po stanu golišavi ali kada smo sami.
Vredi ispratiti tvoj lik i delo:malav:
 
Da pogledamo malo i drugu situaciju...

A ako si u društvu mladih i zgodnih ljudi u prelepoj prirodi na obali mora?

I uz to svako gleda svoja posla, niko te ne uznemirava, ne bulji u tebe i svako uziva na primerenoj razdaljini od tebe?

Zašto bi to nekom zabranio?
Mislim da bi nudizam bio ok kad 90% nudista nebi bili gejevi.Slažem se da su i oni ljudi,ali ih treba odvojiti od heteroseksualnih nudista
 
spa centri za nudiste po evropi, ko voli nek izvoli

#1. Golišavi spa centri u Nemačkoj


Budući da je rodno mesto naturizma, i da nije baš poznata kao zemlja sa prijatno klimom tokom cele godine, nije ni neko iznenađenje da je baš u Nemačkoj, banjska kultura popularna. A pošto su Nemci, u principu, veoma otvoreni prema golotinji, spa i velnes centri mogu biti i obavezno golišavi, ali i mešani, ukoliko nije drugačije naznačeno.

Jedan od najpoznatijih svetski poznatih banjskih gradova je Baden-Baden, na severu Švarcvalda. Zbog toplih izvora i termalnih voda u regionu, Baden-Baden je još od XIX veka bio popularan i privlačan za ljubitelje banja. Mogućnosti za spa odmor su brojne, i za svaki budžet. Jedan od najluksuznijih je „Brenners Park-Hotel & Spa“.

Spa odmarališta su, takođe, veoma popularna i na jugu zemlje, posebno u regionu oko Minhena i Bavarskih Alpa. Recimo, odmaralište „Das Tegernsee“ koje se nalazi na manje od sat vremena vožnje od Minhena, poznato je po odličnim spa sadržajima, ali možda čak i više po neverovatnom pogledu. Dakle, mesto za odmor tela i duše.


#2. Golišavi spa centri u Austriji


Devojka u kupki



U Austriji je, takođe, vaše „prirodni kostim“ zvanični kodeks oblačenja u banji. Spa odmarališta su rasprostranjena širom zemlje, i pružaju mnogo unutrašnjih i spoljašnjih sadržaja. Čak i tokom najhladnijih zimskih meseci, otvoreni bazeni i đakuziji ostaju popularni. A šta može biti više opuštajuće od izležavanja u toploj vodi bazena, dok gledate vrhove snežnih planina?

Jedna od najposećenijih banja je Tauern Spa u blizini Salcburga, koja se prostire na više od 20.000 kvm, i ima delove za naturiste, i one ostale. Dakle, tu možete da birate, da budete obučeni ili neobučeni. A drugi popularni izbori su „Narzissen Vital Resort“, „Aqua Dome Therme“ i „Falkensteiner Hotel & Spa Carinzia“.


#3. Golišavi spa centri u Holandiji


Prema nedavnom istraživanju, čak dva miliona Holanđana se izjasnila da je već ranije uživala u društvenoj golotinji. Zemlja definitivno ima dosta naturističkih klibova, kampova i plaža, ali mnogi su se sa golotinjom u javnosti susreli upravo u nekom od ovih spa centara.

Većina spa centara u Holandiji drži se politike bez odeće, mada neki od njih imaju dane kada dozvoljavaju i kupaće kostime. Tih dana, kupaći kostimi su ne samo dozvoljeni, već ponegde čak i obavezni, pa ako želite da odete u neki od njih, raspitajte se na vreme o rasporedu. Jer, moglo bi se moglo desiti da, u skladu sa vašim opredeljenjem, u oba slučaja ne budete zadovoljni.

Najpoznatija spa odmarališta u Holandiji su „Fort Resort Beemster“, koji se nalazi u luksuzno renoviranoj tvrđavi, i „Wellness Resort Elysium“, koji je jedan od najvećih spa centara u čitavoj Evropi.


#4. Golišavi spa centri u Belgiji


Bazen u spa centru



Tokom poslednjih decenija, opuštajući spa i wellness dan postao je, takođe, i popularna zabava Belgijanaca. U Belgiji postoje spa centri sa obaveznom golotinjom, kao i oni sa obaveznim kupaćim kostimima, pa je važno da to unapred proverite ako više volite da svoje vreme provodite bez odeće. Inače, kako kažu komentari posetilaca, najveći i najlepši spa centri u Belgiji su upravo za one koji ne preferiraju kupaće kostime.

Najpopularnije banje u Belgiji su „Thermen Mineraal“, „Thermen Londerzeel“ i „Thermen Dilbeek“. Ali, postoji i još nekoliko odličnih opcija samo se, na vreme, raspitajte o politici oblačenja (ili neoblačenja) u njima.


#5. Golišavi spa centri u Velikoj Britaniji


S obzirom na klimu, možda će delovati kao iznenađenje da ovakvi spa centri u Velikoj Britaniji nisu toliko popularni. Mada, znajući kakvi su Britanci, u prošlosti, bili tradionalisti, i pomalo kruti po pitanju oblačenja, to možda i nije toliko čudno. Ipak, postoji jedan veoma popularan spa centar u Velikoj Britaniji, u kome se praktikuje golišavost, a to je „Clover Spa“ u Birmingemu.


#6. Golišavi spa centri u istočnoj Evropi


Devojka sa ljiljanom



Dakle, ove već pomenute države definitivno nude najrazličite golišave spa centre u Evropi, ali i nekoliko istočnoevropskih zemalja prihvatilo je društvenu golotinju u svojim spa centrima. Navike i lokalni običaju mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, ali čak i od mesta do mesta. Zato je uvek dobro proveriti šta je u kojoj od tih oblasti dozvoljeno. A ako idete u neki od njih sa svojim partnerom/partnerkom, proverite i da li su objekti mešovitog tipa, za oba pola.

U Poljskoj se spa centri mogu pronaći u većini velikih gradova.
Recimo akvapark u Vroclavu je porodični, ogroman, i ima odeljke u koje se ulazi u kupaćim kostimima, ali nude i naturistički spa. A drugi popularni izbori su „Cezar“, koji je deo naturističkog domena, kao i „Termy Krakowskie“.

Češka ima nekoliko banjskih gradova, od kojih su „Mariánské Lázně“ i „Karlovy Vary“ najpopularniji. Hotel „Aquapalace“ u Pragu ima takođe spa kompleks pod nazivom „Sauna World“.

Još jedno veliko banjsko odmaralište je „Bešeňová“ u Slovačkoj, sa svojim popularnim akvaparkom. Unutar parka se nalazi nekoliko hotela, u kojim je posebno popularan „Galeria Thermal“, a sjajni izbori u Slovačkoj su i „Aphrodite Palace“ i „Thermia Palace Ensana“.

Mađarska takođe ima dugogodišnju banjsku kulturu i golotinja je prilično česta ali, mnoga banjska odmarališta u Mađarskoj ipak imaju sadržaje razdvojene po polu. Ako se odlučite da svoju sreću okušate tamo, wellness usluge u „Bükfürdő Thermal & Spa“ su mešovite.

Termalne vode i topli izvori Slovenije su još jedna sjajna opcija za one koji traže spa odmor. Međutim, mora se napomenuti da lokalni bonton nalaže da je golotinja uobičajena (i često obavezna) u sauni i hamamu. U drugim objektima, možda ćete morati da umotate peškir oko tela. Popularne slovenačke lokacije ovog tipa su „Terme 3000“ i „Thermana Lasko“.


#7. Golišava sauna u severnoj Evropi


Koncept spa centra, sa mnogo različitih sadržaja, nije postao popularan u nordijskim zemljama. Ali, ono što te zemlje imaju je dugotrajna kultura sauna. Posebno u Finskoj i Švedskoj, gde je znojenje u sauni popularna zabava, jer to je društveno mesto, i često ima prostor za čak 50 ljudi.

Saune su veoma uobičajeno mesto na koje se odlazi sa porodicom, prijateljima ili kolegama. I kao što se kod nas mnogi poslovi sklapaju u kafanama, u nordijskim zemljama se to dešava u saunama, među golim, oznojenim telima.

U Finskoj, žene i muškarci u saunu idu odvojeno, dok su saune u Švedskoj često predviđene za oba pola.
Inače, u obe ove zemlje smatra se da je čast biti pozvan u saunu, pa ako planirate da odbijete poziv, moraćete da izmislite zaista dobar razlog.

Možda je najidiličnija banja u celoj Evropi „Plava laguna“ na Islandu. Kupaći kostimi su ovde obavezni. Ipak, većina javnih bazena ima isključivo zajedničke svlačionice što je pomalo čudno jer je sasvim u redu da ste dok se tuširate i presvlačite goli, dok je u delu gde su bazeni - obavezan kostim. Lako se može posetiti iz glavnog grada Rejkjavika, ali ako hoćete vrhunsko iskustvo, možete da odsednete u odmaralištu u okviru banje. Izvor teksta
 

Back
Top