nr i nmn suplementi

Nikotinamid mononukleotid (NMN)​

Istraživanja su pokazala se da NMN usporava mnoge aspekte starenja.
NMN je prekurzor NAD+, važnog metaboličkog molekula, koji je potreban mnogim proteinima da bi pravilno obavljali svoju funkciju (poput zaštite i popravljanja DNK i epigenoma).
Najbolje doze NMN-a su 250g/dnevno.
dr David Sinclair konzumira upravo NMN, a ne NR. NR je još jedan popularan dodatak dugovečnosti. Ako ste negde nabasali na NR i tekstove o njemu, važno je da znate da ne produžava život.

Resveratrol​

Resveratrol je antioksidant koji ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva i nalazi se u kožici grožđa u malim količinama (ali ne samo tamo). Studije su pokazale da resveratrol može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, raka i neurodegeneracije.
David Sinclair veruje da resveratrol funkcioniše u kombinaciji sa NMN-om. Resveratrol je neophodan za aktiviranje gena sirtuina (koji štite našu DNK i epigenom), dok je NMN potreban za napajanje sirtuina.Resveratrol se teško apsorbuje u crevima, a ono malo resveratrola koje završi u telu se vrlo brzo razgrađuje.
Stoga je pterostilben bolja alternativa. Pterostilben je molekul koji izgleda veoma sličan resveratrolu, ali se znatno bolje apsorbuje i daleko je stabilniji u ljudskom telu.

Metformin​

Različita istraživanja su pokazala da metformin produžava životni vek u različitim organizmima.
 
Prva studija izvedena na ljudima, na 10 muškaraca iz Japana, otkrila je da uzimanje NMN (100 mg, 250 mg ili 500 mg) povećava nivoe nusproizvoda NMN u krvi, uključujući NAD+. [3]

Studija zaključuje da je oralna primena NMN-a do 500 mg bila bezbedna i dobro tolerisana kod zdravih muškaraca bez izazivanja štetnih efekata. Stoga, oralna primena NMN-a može biti terapeutska strategija za punjenje ćelijskih NAD+ nivoa za ublažavanje funkcionalnih poremećaja koji se odnose na starenje.

Takođe se pokazalo da uzimanje NMN suplemenata smanjuje pospanost i poboljšava reflekse i motoriku mišića kod starijih osoba, što može poboljšati i fizičko i mentalno zdravlje.

Izvor: https://www.svezaimunitet.com/nmn-nikotinamid-mononukleotid/
 

Back
Top