Quantcast

Novosađanka već dve i po godine u "budnoj komi", kreće se, a nije svesna

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.316
Od kako se pre dve i po godine porodila u Betaniji u Novom Sadu, Danijela Kovačević je u stanju kome. Tada 17-ogodišnja devojka imala je nakon porođaja jednu reoperaciju, preživela polusatnu reanimaciju i uspela da se izbori za život.


Danijelina majka Vesna Drašković
Sve od tada je u stanju „vigilne kome“. Gleda, može da hoda samo uz tuđu pomoć, pomera šake, ali ne i ruke, nikoga ne prepoznaje, ne može da govori, niti da se sama hrani. Država joj ne dozvoljava da boravi u banji jer nema adekvatnu šifru bolesti, a roditelji se bore da plate troškove lečenja, jer smatraju da za njihovu ćerku još uvek ima nade.

- Ne mogu da odustanem od borbe za život moje Dace. Lekari su mislili da će biti kao biljka, ali je ona ipak uspela da napreduje. Imala je sepsu nakon carskog reza i reoperisana je posle devet dana. Sutradan joj je stalo srce. Anesteziolog iz Betanije dr Stanislav Milovanović se borio za njen život, reanimirao ju je pola sata, ponovo je operisana u Kliničkom centru Vojvodine, tri dana je bila u potpunoj komi, a onda je otvorila oči - priča majka Vesna Drašković.

Pomozite Danijeli

Novac za pomoć Danijeli Kovačević može da se uplati na njeno ime na broj žiro-računa 220-2930000020979-08, kod ProCredit Bank a.d. Novac može da se uplati i na devizni račun na ime Danijela D. Kovacevic (2010992715181), Kralja Petra I 76/9, 22320 Indjija, IBAN: RS35 2202 9300 0002 0979 08, ProCredit Bank A.D. Milutina Milankovica 17 11070 New Belgrade, Republic of Serbia, SWIFT:PRCBRSBG.
Pet meseci je potom Danijela Kovačević provela u Betaniji i na Klinici za rehabilitaciju, a u proleće 2010. godine poslata je u Specijalnu bolnicu u Starom Slankamenu, gde je i danas.

- Od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobila je tromesečni boravak u banji. Odbijene su molbe da joj se boravak produži i od tada mi plaćamo sve troškove, koji su 100.000 dinara mesečno, i dužni smo im pola miliona dinara. U Fondu nam je rečeno da „ne podleže šiframa koje su na pozitivnoj listi“ - priča majka.

Danijela Kovačević je 20. oktobra prošle godine napunila 19 godina, a njena ćerka Marija 14. oktobra dve godine. Daca, međutim, ne poznaje ni ćerku, ni majku, niti bilo koga drugog.

- Poslali smo nalaze klinici u Forchajmu, blizu Šutgarta i rečeno nam je da bi Danijela mogla kući da se vrati u svesnom stanju, ali mi nemamo para za to - priča Vesna Drašković, i dodaje da prva terapija traje između šest i osam nedelja i košta 60.000 evra.

Do sada su jednom dobili od Opštine Inđija 100.000 dinara, održano je jedno humanitarno veče gde je prikupljeno 60.000 dinara i čekaju da im se isplati pobeda u serijalu „Plesom do snova“, gde je Dacin drug igrao za njeno lečenje.

Nijedna humanitarna organizacija nije odgovorila na molbe porodice ove nesrećne devojke, a nisu dobili pozitivne odgovore ni od ministarstava kojima su se obraćali.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/313923/Novosadjanka-vec-dve-i-po-godine-u-budnoj-komi-krece-se-a-nije-svesna
 

Top