Quantcast
  • Dragi prijatelji, forum "Hobi" smo prebacili u kategoriju "Zabava" i pripojili smo mu teme iz foruma "Аlbumi sa sličicama" i "Strip i Anime".

Novogodisnja rasveta

Commie

Buduća legenda
Poruka
45.492
Gardijan: Novogodišnja rasveta u svetu izaziva radost, a u Beogradu kontroverze :zblesav:


Božićna i novogodišnja rasveta i ukrasi se postavljaju radi dobrog raspoloženja tokom praznika ali u Beogradu je rasveta postala izvor beskonačne kontroverze, piše danas londonski dnevnik Gardijan.

Gradske vlasti Beograda su počele postavljanje novogodišnje rasvete već u septembru dok je vreme još bilo toplo kao leti, a očekuje se da će ona ostati na mestu i sledećih nekoliko meseci, kao što je urađeno i prethodne godine.

Za razliku od većine evropskih gradova, prazničnu rasvetu i ukrase u prestonici Srbije plaćaju poreski obveznici, kaže dnevnik i dodaje da su gradske vlasti potrošile skoro 800 miliona dinara na novogodišnju rasvetu od 2014. godine.

Kao primer se navodi da vlasnici radnji u centru Londona plaćaju gradski porez kojim se pokrivaju troškovi praznične rasvete u Oksford stritu. U Rimu takvu rasvetu plaća modna kuća Bulgari, dok se u Vašingtonu novac sakuplja od privatnih donacija.

Nezavisni mediji i borci protiv korupcije smatraju da su takvi troškovi preveliki, jer se novac odliva od drugih neophodnijih stvari. Gardijan navodi da je bivši gradonačelnik Siniša Mali čak obećao da će poništiti ugovor o veštačkoj jelki.

Londonski dnevnik citira beogradskog arhitektu Ljubicu Slavković koja upozorava da se ulice grada raspadaju, da se na javnim mestima baca đubre i da je tokom zime otežan gradski prevoz.

Beogradske vlasti bi mogle da zaposle više od 600 vozača autobusa da nije troškova novogodišnje rasvete, kaže Gardijan.

U Beogradu nije problem samo u ceni praznične rasvete već i u navodnoj korupciji koja se iza nje krije, kaže dnevnik i navodi da su dokazi o tome objavljeni još 2016. na portalu Pištaljka.

Gradske vlasti se brane od svih optužbi tvrdnjom da je rasveta magnet za turiste i da se od turizma zaradi višestruko više od cene rasvete, ali se sa tom tvrdnjom ne slaže direktor asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić koji je za Gardijan izjavio da, koliko on zna, nijedna institucija nije uradila analizu koja bi ukazala da rasveta utiče na turizam.

Ljubica Slavković smatra da su mnogi ogorčeni zbog rasvete jer je ona šljašteći podsetnik da ljudi na vlasti smatraju da su svi ostali budale.


http://rs.n1info.com/Vesti/a445162/Gardijan-o-rasveti-u-Beogradu.html

https://www.theguardian.com/cities/...ations-leaves-city-more-furious-than-festive?
 

Commie

Buduća legenda
Poruka
45.492
Kićenje Srbije o trošku građana
Niš je jedan od retkih gradova u Srbiji koji se ove godine ne kiti novom rasvetom. Tamošnji Parking servis, koji je po nalogu Gradske uprave raspisao tender za novogodišnju dekoraciju, odustao je od nabavke zbog "primedbi" firmi koje proizvode i prodaju ukrase.

Za razliku od ovog grada na jugoistoku Srbije, gde se prema oceni sagovornika Radija Slobodna Evropa (RSE), od kupovine odustalo pod pritiskom javnosti, drugi gradovi u spornim javnim nabavkama nastavljaju da troše novac građana na kićenje.

Toliko da su privukli i pažnju svetskih medija.

"Nisu ti postupci ni najmanje u redu. Prvo i najvažnije je da se konkursna dokumentacija, odnosno kriterijumi i dodatni uslovi prilagođavaju konkretnim ponuđačima. Jasno je, recimo, da će u Beogradu posao dobiti 'Keep light', jasno je da je u Nišu trebalo da dobije 'Keep light' da nije došlo do malog talasanja u javnosti. Drugo, što do sada nismo imali prilike da vidimo tako direktno, jeste da se javne nabavke bukvalno prepisuju", kaže koordinator Koalicije za nadzor javnih finansija, Dragan Dobrašinović.

Upravo se to dogodilo u Nišu gde je tender za nabavku ukrasa, vredan oko 75 hiljada evra, prema rečima nekadašnje koordinatorke Lokalnog antikorupcijskog foruma Zorice Miladinović, prepisan iz prošlogodišnjeg beogradskog tendera na kom je, kao jedini ponuđač, posao dobila beogradska firma "Keep light".

"Problem je što je reč o bukvalno precrtanoj javnoj nabavci za tačno utvrđenog ponuđača. Upadljivo su precizno opisani ukrasi koje proizvodi grčka kompanija (Fotodiastasi), čiji je jedini predstavnik u Srbiji firma 'Keep light'. To Zakon o javnim nabavkama ne dopušta. Jedan od načina nameštanja javnih nabavki je upravo to propisivanje dodatnih uslova", navodi Miladinović.

Gradski čelnici Niša ne odgovaraju na pitanje šta se tačno dogodilo u postupku javne nabavke.

Na sajtu Parking servisa, kome je ovaj posao poveren, navodi se da se nakon što su komisiji dostavljena "pitanja potencijalnih ponuđača kojima se ukazuje na propuste u konkursnoj dokumentaciji", odustalo od kupovine ukrasa, jer više nema vremena za izmenu specifikacija.

Odnosno, od nabavke se odustaje jer bi plave, crvene i bele lančanice, 3D zvezde, figure jelena, sanke i jelke, stigle tek posle Nove godine.

"Oni su smatrali celishodnim da je obustave jer Niš već ima novogodišnje ukrase koje je takođe pribavio od firme 'Keep light' na prošlogodišnjem tenderu gde je takođe specifikacija bila upadljivo precizna i odgovara ukrasima koji se mogu nabaviti jedino od te firme. Mi smo zatražili precizniju informaciju koje su to firme i koja je vrsta primedbi upućena Parking servisu i još ih nismo dobili. Postoji mogućnost da je to što se ovo pitanje otvorilo u javnosti, što je makar i šačica medija o tome progovorila, jedan od razloga da se priča malo stiša", ocenjuje Zorica Miladinović.

Za razliku od Niša, glavni grad Srbije još od početka septembra blješti pod novom novogodišnjom rasvetom za koju je, kako je saopštila gradska vlast, letos raspisan tender vredan oko 2,5 miliona evra.

Uz nove velike zlatne kapije u centralnoj pešačkoj zoni, Knez Mihailovoj ulici, lavirint i tunel u bojama zastave Srbije, na oko stotinu lokacija u Beogradu postavljene su i gigantske ukrasne poklon-kutije, kočije, pahulje i lampioni, fotelje i jeleni zlatnih rogova, LED zavese i svetlosne lančanice.

...............


https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-kicenje-dekoracija-novac/29669084.html
 

rdeki

Elita
Poruka
17.688
Pre nekoliko dana sam došao do početka Knez Mihailove kod Albanije i buljeći u raznorazna šljašteća čuda sam nagazio jednu klimavu pločicu. Dobro sam prošao. Nisam se povredio, a nisam (na sreću) ni oprao desnu nogu sa sve cipelom, čarapom i nogavicom.
Pogledah okolo, a ono ima još takvih klimavih pločica. Neko tu zaista može da se povredi.

I mislim se, (PIP)ebala vas sva ta šljašteća rasveta, basnoslovne fontane i još 300 čuda na koje bacate naše pare. Da, dolaziće turisti da to vide, ostavljaće po 10.000 evra svako od njih. Da molimo Boga da niko od tih prebogatih turista ne slomi vrat.
 

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.946
Да, сасвим тачно. Две расклиматане површине, додуше у некој мери ограђене, вребају испред, ако ти је поглед према тој тзв. капији.
 

rdeki

Elita
Poruka
17.688
Да, сасвим тачно. Две расклиматане површине, додуше у некој мери ограђене, вребају испред, ако ти је поглед према тој тзв. капији.
Više nisu ni ograđene.
A juče sam saznao da vozila gradskog prevoza i dalje imaju letnje gume.
Živela rasveta!
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.