Novo: ZLATNO DOBA #5

marlowe

Zainteresovan član
Poruka
181
Uskoro izlazi novi, 5. broj revije Zlatno doba. Ako sve bude u redu sa štamparijom u prodaji će se naći na beogradskom Salonu stripa od 24. septembra.

zd5a.jpg


U ovom broju izlaze dva humoristička stripa Radomira Perice - Put na Mesec i Novi Tarcan iz 1941. godine.

Proširila se i prodajna mreža, i Zlatno doba se sada može nabaviti u striparnicama Alan Ford i Darkvud i knjižarama Beopolis, B92 šop i Stubovi Kulture u Beogradu, u Klubu obožavalaca stripa i knjižarama Solaris i Ljubitelji knjige u Novom Sadu, knjižarama In buk u Šapcu, Teatar u Zrenjaninu i Vizantija na Palama.
 
Peti broj Zlatnog doba od danas je u prodaji u Klubu obožavalaca stripa, a od četvrtka na Salonu stripa u SKC u Beogradu i u striparnicama Alan Ford i Darkvud.

U ovom broju objavljujemo prva dva stripa Radomira Perice, jednog od najtalentovanijih srpskih strip autora, koji su izašli u Mikijevom carstvu kada mu je bilo samo šesnaest godina. Prva tabla Pericinog Novog Tarcana izašla je 8. januara 1941. u 191. broju ovog lista. U ritmu od dve table nedeljno parodija mladog autora na Tarzana, tada možda i najpoznatijeg junaka popularne kulture, uspešno je nadomestila nedostatak Diznijevih i uopšte inostranih humorističkih stripova u Mikijevom carstvu. Stilizacija glavnih likova u stripu, pored Diznijevog, pokazuje i uticaj tada popularne junakinje stripa i animiranog filma Beti Bup (Betty Boop). Nekoliko nedelja kasnije ovaj strip je u celosti repriziran u 172. broju Plavog zabavnika.
Po okončanju Novog Tarcana, Perica u 203. broju Mikijevog carstva od 19. februara započinje novi šaljivi strip pod nazivom Put na Mesec. Crtan u istom maniru, Put na Mesec ima istog glavnog protagonistu sada pod imenom Miki Morton, dok se psić Cule iz Novog Tarcana sada zove Riki. Sama radnja ovog stripa je parodija na Flaša Gordona (Flash Gordon) Aleksa Rejmonda (Alex Raymond). Takođe, zanimljivo je da se u ovom stripu pojavljuju brojni drugi popularni strip junaci čije je doživljaje mladi autor grozničavo pratio 1930-ih godina. Pericin Put na Mesec do sada je reprintovan samo jednom, u prvom broju beogradskog Malog zabavnika iz 1951. godine.
 

Back
Top