Ново упозорење Србији из НАТО-а: Прети нам потпуна изолација

I baš nas briga da li će trupe natos ući u Srbiju. I opet niko neće priznati nezavisno Kosovo pa čak ni Čanak , koji priča sve što mu padne za pare na pamet. Neće niko ni priznati da nema Republike Srpske.
To je takva pozicija da bi se čak nazvala smešnom, nema bombardovanja, nema ratnih akcija, a ne smeju da ruše demokratiju . Došlo je do toga da je '' šok za sistem'' , mogu nas ''okupirati'' bez ''metka'' ali ništa neće dobiti.
 
1669695120851.pngSavet EU odobrio: Zaobilaženje sankcija protiv Rusije da se uvrsti na spisak krivičnih dela


savet-evrope-foto-savet-evrrope.jpg


28. nov 2022.

Savet EU odobrio je odluku da se na listu krivičnih dela uvrsti zaobilaženje sankcija koje je uvela EU. Kako prenosi TASS, Savet je u Briselu izdao saopštenje u kojem se navodi da je odluka o tome doneta u vezi sa sankcijama Rusiji.

„Izuzetno je važno da se te sankcije u potpunosti sprovedu. Trenutno zemlje članice imaju različite definicije onoga što predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne bi trebalo uvesti u slučaju kršenja zakona“, pojasnio je Savet svoju odluku, prenosi ruski Insajder.

U dokumentu se navodi da je ovo prvi od dva koraka „usmeren na obezbeđivanje istog stepena primene sankcija širom EU i odvraćanje pokušaja da se zaobiđu ili prekrše sankcije EU“.

„Nakon usvajanja ove odluke, Evropska komisija će podneti predlog direktive koja sadrži minimalna pravila u vezi sa definisanjem krivičnih dela i kaznama za kršenje restriktivnih mera EU. O ovom nacrtu direktive potom bi trebalo da raspravlja i Evropski parlament“, navodi se u saopštenju.

Sredinom oktobra Blumberg je pisao da EU namerava da uvede sekundarne sankcije protiv pojedinaca i pravnih lica koja su pomažu sankcionisanim licima u ograničenjima zaobilaženja, a takođe planira da zapleni zamrznuta sredstva Rusije kako bi pomogla Ukrajini.

Šefica EK Ursula von der Lejen ranije je rekla da Evropska unija razvija deveti paket antiruskih sankcija.
 

U Srbiji raste podrška uvođenju sankcija protiv Rusije​


1669709358900.png


Sve je više građana Srbije koji su za uvođenje sankcija Rusiji, pokazuje najnovije istraživanje javnog mnenja.

Broj onih koji su za to da vlasti u Beogradu uvedu sankcije protiv zvaničnog Kremlja porastao je za 10 odsto u periodu od maja do oktobra ove godine, objavila je nevladina organizacija Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

Rezultati ukazuju da se trend velike podrške Rusiji s početka rata smanjuje, kaže Vujo Ilić, savetnik za javne politike i jedan od autora istraživanja organizacije CRTA.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od hiljadu ispitanika u periodu od 24. septembra do 3. oktobra ove godine.

Srbija je jedna od dve države, kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koja nije uvela sankcije Rusiji nakon agresije na Ukrajinu. Pored Srbije, to nije učinila ni Turska.
Vlasti u Srbiji pravdaju to ekonomskim interesima i podrškom Rusije kada je reč o nezavisnosti Kosova, koju zvaničan Beograd i Kremlj ne priznaju.

Dosadašnja istraživanja javnog mnjenja u Srbiji pokazivala su visok stepen podrške Rusiji.

Kada je reč o odnosu prema Evropskoj uniji (EU), rezultati istraživanja organizacije CRTA pokazuju da postoji izvesna ravnodušnost prema evrointegracijama, odnosno prema pitanju da li pristupiti ili prekinuti pregovore sa EU.

U tim pregovorima Srbija je od 2014. godine.

Istraživanje je pokazalo i da je trećina građana Srbije pesimistična o budućnosti države u kojoj žive, te smatraju da se Srbija kreće u lošem pravcu.

Promene su blage ali vidljive


U odnosu na istraživanje koje je CRTA sprovela u maju 2022. godine, najnovije ispitivanje javnog mnjenja pokazuje osetnu promenu u odnosu građana prema Rusiji.

"To je nešto što ja mislim da i naša vlast pažljivo posmatra i da će bilo kakve moguće potencijalne spoljnopolitičke zaokrete u budućnosti i ona možda praviti kada bude javno mnjenje promenilo sliku", objašnjava Ilić.

EU je uvela više paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu koja je počela 24. februara. Uprkos pozivima iz Brisela, vlasti u Beogradu odbijaju da se pridruže ovim sankcijama. Srbija je kandidat za članstvo u EU i ima obavezu da do ulaska u Uniju uskladi svoju spoljnu politiku.

Srbija je podržala nekoliko rezolucija Ujedinjenih nacija kojima se potvrđuje teritorijalni integritet Ukrajine i osuđuje ruska agresija.

Dobri odnosi sa Rusijom nauštrb Zapada​

U prilog tezi koju ističe Ilić jesu i podaci koji govore da je najveći broj onih koji bi bili zabrinuti ako bi Srbija odustala od evrointegracija zarad dobrih odnosa sa Rusijom.

Po pitanju izbora EU ili Rusije, relativno je visok procenat i ravnodušnih.
"Taj odnos sa Rusijom je velikom delu građana nešto vredno i čega oni ne žele da se odreknu, dok članstvo u EU može da se tumači kao nešto daleko i apstraktno od čega možda i ne vide jasno niti korist a niti su emotivno vezani za to", objašnjava Ilić.

Kompanije iz Evropske unije daleko su najveći investitori u Srbiji sa više od 63% ukupnih stranih direktnih investicija realizovanih u proteklih dvanaest godina, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Evropska unija je i najveći spoljnotrgovinski partner Srbije.

Bespovratna sredstva EU Srbiji do danas iznose 3,688 milijardi evra i EU je "daleko najveći donator u Srbiji", navodi se na sajtu Evropske delegacije u Srbiji.

Najveći procenat zabrinutih ipak, objašnjava Ilić, pokazuje da nema onih koji su za potpuno okretanje u pravcu Rusije.
 
kandidatura Srbije za pristupanje EU je u opasnosti, a vlastima preti mogućnost potpune izolacije, navodi NATO.
aha, znaci nato uclanjuje u eu, prvo na staljingrad kao ustase, pa onda za 50 godina te danke dojcland primi u eu

koga mi srbi treba da koljemo da se uclanimo u eu?
 

1669818390470.png

Sa sastanka NATO u Bukureštu: Ruska zver želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom


Sa sastanka NATO u Bukureštu: Ruska zver želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom 1


danas 15:08

NATO je obećao da će pomoći ruskim susedima „da prežive kao nezavisne nacije“, objavivši da je ishod rata od „egzistencijalne važnosti“ za zemlje poput Moldavije i Gruzije.

Nakon drugog dana razgovora između ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu, estonski predstavnik Urmas Reinsalu rekao je: „Poruka je jasna: svi saveznici NATO-a svesni su da zver takođe želi da preuzme kontrolu nad Zapadnim Balkanom, a mi trebamo pomoći ovim zemljama da prežive.“
U fokusu današnjih razgovora bila je Bosna i Hercegovina, kao i bivše sovjetske republike Moldavija i Gruzija – obe imaju otcepljene regije koje su okupirale ruske trupe.

„Ishod rata itekako će uticati na Moldaviju i Gruziju. To je od egzistencijalne važnosti za njihov teritorijalni integritet, njihovo pravo da biraju svoj put u budućnosti“, rekao je Reinsalu.

Na to se nadovezao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, rekavši da je tim zemljama sada potrebna podrška. „Na različite su načine pogođene ruskim ratom u Ukrajini, ali bolje ih je sada podržati nego vidjeti razvoj događaja koji ide u potpuno pogrešnom smjeru, kao što smo vidjeli s invazijom na Ukrajinu ranije ove godine“, rekao je Stoltenberg.

Bosanskohercegovačka ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, koja je pozvana da se pridruži sastanku NATO-a, rekla je da je zabrinuta zbog namera Rusije za svoju zemlju. „Imamo ruske predstavnike u vladi i podela u našoj zemlji je duboka“, upozorila je Turković.
 

Novo upozorenje Srbiji iz NATO: Preti nam potpuna izolacija


Poslednji izveštaj NATO-a o Zapadnom Balkanu donosi nova zabrinjavajuća upozorenja za Srbiju. Ukoliko se rat u Ukrajini nastavi, a naša zemlja bude istrajna u tome da se ne pridruži sankcijama protiv Rusije, kandidatura Srbije za pristupanje EU je u opasnosti, a vlastima preti mogućnost potpune izolacije, navodi NATO.

NATO FOTO: Shutterstock[ Izvor: Nova.rs ] 28. 11. 2022. 13:59

U poslednjem izveštaju NATO analizira se način na koji se Zapadni Balkan izborio sa izazovima nastalim zbog rata u Ukrajini.
U uvodnom delu jasno je stavljeno do znanja da svako izbegavanje konačnog svrastavanja na stranu Zapada ili Rusije više neće biti moguće.

- Opak i ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine sada predstavlja trenutak razjašnjenja za Zapadni Balkan. Do sad je Rusija pružala drugačiji put nekim igračima u regionu, međutim taj put sada liči na ćorsokak.Taj put nudi viziju budućnosti koja je nihilistička, autoritarna, bankrotirana i nasilna. Kako će region reagovati otkriće mnogo o tome kuda ide - navodi se u izveštaju NATO.
Kad je naša država u pitanju, zaključak je sledeći:

- Položaj Srbije postaje sve neodrživiji kako Putinovi zločini postaju veći i sve više zastrašujući. Tako nastaje rizik da bi srpska vlada mogla da bude sve više izolovana u Evropi. Kandidatura Srbije je već problematična, a sada je u još većoj opasnosti - piše u izveštaju, a ovaj zaključak je detaljno obrazložen.


Da li je zaista problem gas

Srbija se u ovom izveštaju spominje kao zemlja koja u velikoj meri zavisi od ruskog gasa, ali je istaknuto da taj problem u manjoj ili većoj meri ima ceo region.

- Uprkos zavisnosti od ruskog gasa, veći deo regiona je zauzeo čvrst stav protiv ruskog rata protiv Ukrajine. Zemlje regiona, sa izuzetkom Srbije i BiH, usvojile su režim sankcija EU. Srbija je u tom pogledu pošla stranputicom, jer održava određeni stepen vojne saradnje sa Rusijom, kao i sa NATO-om - navodi se, a zatim posebno naglašava da region većinu svoje energije crpi iz fosilnih goriva, posebno uglja, ne od ruskog gasa.

Na taj način se dovodi pod znak pitanja obrazloženje srpskih vlasti da sankcije Rusiji ne uvodi upravo zbog gasa.
- Srbija, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija su najveći uvoznici ruskog gasa u regionu, iako je gas relativno mali deo njihovog energetskog miksa. Zapadni Balkan se u velikoj meri oslanja na stare, neefikasne i po životnu sredinu štetne termoelektrane na ugalj, a zemlje regiona nisu dovoljno investirale u održivija energetska rešenja - piše u izveštaju.

Špijunski centar u Nišu

Posebna pažnja još jednom je usmerena i na Ruski humanitarni centar u Nišu.
- Njihov humanitarni centar u Nišu služi kao centar špijunske aktivnosti, dajući Rusima pristup lokalnoj i nacionalnoj infrastrukturi civilne odbrane, a postoji i niz neformalnih veza, na primer, između nacionalnih crkava, dobrotvornih i drugih organizacija dve zemlje - piše u izveštaju NATO.

Naglašava se i da Rusija Vladimira Putina već dugo pokušava da iskoristi nestabilnost regiona kako bi ojačala svoju geostratešku prednost, a pre svega igrajući na kartu toga da je NATO bombardovao Srbiju.

- Kremlj je gajio i iskoristio ove zamerke i predstavlja se kao jedini istinski i legitimni branilac srpskih interesa. Problem je u tome što su pritužbe često nacionalističke i što su u prošlosti u ovom regionu izazivale nasilje i rat. Kada Putin koristi ova osećanja, on je savršeno svestan njihovog eksplozivnog potencijala. Zato postoji opravdana zabrinutost da bi ruski rat mogao da podstakne nove pokušaje nacionalističkih političkih snaga i same Rusije da polarizuje regionalnu politiku, pa čak i pokuša da prekroji granice, što bi verovatno dovelo do nasilja i vojnog sukoba u ovom krhkom regionu.

Pod lupom i akcije građana

Posebno se napominje da je Beograd jedini evropski glavni grad koji je održao miting podrške Rusiji, a ističe se i da među građanima postoji velika podrška ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

- Jedna nedavna anketa je pokazala da 60 odsto Srba krivi SAD za rat, a za 51 odsto ispitanih je kriv NATO, u poređenju sa samo 26 odsto onih koji su krivili Rusiju i 24 odsto onih koji su mislili da su Ukrajina ili EU krivi za invaziju - navodi se u obrazloženju NATO.

Zbog svega navedenog se zaključuje da postoje znaci da će ova kriza ozbiljno zakomplikovati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, posebno ako naša država nastavi da narušava evropski konsenzus o sankcijama Rusiji i ukoliko njena javnost vidi EU u tako negativnom svetlu.


link


Пут Србије у ЕУ води преко НАТО-а! Зато, одмах да се уведу санкције злој "Мајчици"! Будућност будућих Србијанских нараштаја не сме да буде угрожена због Москве која спонзорише тероризам!
Nećemo NATO i nećemo EU! A neće ni oni nas, kao ni Ukrajinu. :lol:

Evo sve trčimo da ginemo na Istočnom frontu za njih! Nisu nas dovoljno poubijali 1999, pa bi još malo, je li? :lol:

Eno im heroja njihovih Hrvata, Crnogoraca, Albanaca, to sve trči u rat. Ne trebamo im mi.

Prazne priče za dokone penzionere. :lol:
 

Back
Top