Novo pravilo za đake: Ocena iz vladanja sada ulazi u prosek

Atomic™

Srebrna tastatura
Poruka
236.112
Đaci će na kraju školske godine imati ocenu više u odnosu na polugodište, i to iz vladanja. Ova ocena ulazi u prosek.

To je novina za đake nižih razreda osnovne škole i učenike petog razreda. Od šestog, pa nadalje i do sada su na kraju godine učenici dobijali numeričke ocene, piše Euronews Srbija.

Brojčano ocenjivanje vladanja i ulazak ocene u prosek deo su mera koje je Ministarstvo prosvete usvojilo kako bi smanjilo nasilje u školama.

Pravilnicima je definisano na osnovu kojih kriterijuma se formira ta ocena.

Ocenu – primerno vladanje (5)dobija učenik koji se ističe u izvršavanju školskih obaveza koje se odnose na nastavu, poštuje pravila ponašanja i mere bezbednosti, konstruktivno rešava konflikte u vršnjačkoj populaciji, s poštovanjem i uvažavanjem se odnosi prema zaposlenima u školi, poštuje školsku imovinu i ima aktivan odnos prema očuvanju i zaštiti životne sredine.

Kako piše Euronews Srbija, ocenom vrlo dobar (4) ocenjuje se učenik koji uglavnom izvršava i ispunjava školske obaveze, uglavnom poštuje pravila ponašanja i mere bezbednosti, ima korektan odnos prema drugim učenicima, konstruktivno rešava konflikat u vršnjačkoj populaciji, ima korektan odnos prema zaposlenima u školi, preuzimaju odgovornost za svoje postupke i koriguje svoje ponašanje nakon opomene, ima korektan odnos prema školskoj imovini i imovini drugih, čuva životnu sredinu.

U knjižicama će imati ocenu dobar (3), đaci kod kojih povremeno postoje situacije kada ih je potrebno opominjati na izvršavanje školskih obaveza, delimično poštuje pravila ponašanja i mere bezbednosti, povremeno postoje situacije kada ga je potrebno opominjati na obaveznost korektnog ponašanja prema učenicima. Trojkom iz vladanja ocenjuju se i đaci koji nemaju uvek korektan odnos prema zaposlenima u školi, povremeno pokazuje nemar prema školskoj imovini i imovini drugih, povremeno pokazuje nemar prema životnoj sredini.
Ocena zadovoljavajući (2)rezervisana je za učenike koje je potrebno učestalo opominjati na izvršavanje školskih obaveza, minimalno poštuje pravila ponašanja i mere bezbednosti, učestalo ga je potrebno opominjati na obaveznost korektnog ponašanja prema učenicima, ne poštuju i ne uvažavaju zaposlene u školi, ne čuvaju školsku imovinu i imovinu drugih, pokazuju nemar prema očuvanju životne sredine.

Vladanje je nezadovoljavajuće (1) ukoliko učenik i pored opomena i pojačanog vaspitnog rada ne izvršava školske obaveze koje se odnose na nastavu, ne poštuje pravila ponašanja i ne pridržava se mera bezbednosti, pored opomena učestalo krši pravila korektnog ponašanja prema učenicima, ugrožava i povređuje prava zaposlenih u školi, ne prihvata odgovornost za svoje ponašanje, pokazuje destruktivno ponašanje prema školskoj imovini i imovini drugih, pokazuje destruktivno ponašanje prema životnoj sredini.

Učenik koji neopravdano izostaje sa nastave u toku školske godine, ocenjuje se pojedinačnom ocenom iz vladanja. Za osam neopravdanih časova dobija 4, za neopravdanih 15 časova- 3, ukoliko u dnevniku ima 25 neopravdanih časova dobija 2, a sa 26 i više neopravdanih časova dobija 1.

Razred se može završiti i sa jedinicom iz vladanja. Za jedinicu iz vladanja nema popravnog u avgustu kao za druge predmete, ali ta jedinica značajno smanjuje prosek učenika.

https://www.ozon.rs/vesti/2024/novo...Rfo2ldhij4tqvT06R4W4GD4IjCTWDEPtM3nxqiIw9BkqQ
 
Sad svi ovi sto jure prosek nece vise smeti da tuku nastavnike i lome inventar.
Tokom celog skolovanja samo jednom sam imao 4 iz vladanja zato sto sam kao ucenik jednoj drukari rekao da je neki ucitelj ovan, nije moj ucitelj vec je bio zamena mojoj uciteljici i to je bilo na fizickom kada je lose sudio jednu igru i mene to iznerviralo ...i ovaj brze bolje otrcao da to kaze.
 
Tokom celog skolovanja samo jednom sam imao 4 iz vladanja zato sto sam kao ucenik jednoj drukari rekao da je neki ucitelj ovan, nije moj ucitelj vec je bio zamena mojoj uciteljici i to je bilo na fizickom kada je lose sudio jednu igru i mene to iznerviralo ...i ovaj brze bolje otrcao da to kaze.

Требао си да га олешиш.
Наставника, не кумића.
 

Back
Top