Vučić izvukao Tomu iz ilegale: Sprema li mu se funkcija?
Posle duge političke ilegale, bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić vraća se u politički život. Po potrebama i željama njegovog naslednika Aleksandra Vučića. Ovog puta našli su se u jednoj kafani u Beogradu na vodi.
- Srećan što sam u kafanu u Beogradu na vodi uspeo da dovedem troje predsednika - Nikolića, Mandića i Anu. Toma i ja se sećamo osnivanja SNS, zahvalni Ani što nam se naknadno pridružila i srećni što možemo da ugostimo našeg brata i prijatelja iz Crne Gore Andriju Mandića - napisao je Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu.
- Ovo što vidite samo poneku rakiju i pivo, ne znači da sam loš domaćin, jer meso kao predjelo, glavno jelo i dezert tek stiže - dodao je Vučić.
Najveće iznenađenje svakako je Tomislav Nikolić.
Poslednji put široj javnosti Nikolić se obratio na stranačkom skupu SNS u beogradskoj Areni pred izbore 17. decembra.
On je tom prilikom rekao kako izbori "nisu odlazak u kladionicu i kako nema popravnog", te poželeo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću "mnogo godina na čelu Srbije".
- Došao sam da vas pohvalim za uspehe koje ste postigli predvođeni (Aleksandrom) Vučićem, koga volim kao da je iz moje kuće. Samo ga i dalje slušajte, ne dozvolite da vas pokolebaju vaši i njegovi neprijatelji, ne sumnjajte u njega, zna više od drugih i radi više od njih, budite jedna porodica i poštujte svoj narod - rekao je Nikolić okupljenima naprednjacima u Areni.
Nikolić je tada pozvao okupljene da izađu na predstojeće izbore, jer oni nisu, kako je naveo, odlazak u kladionicu.
Gde je i šta radi Toma Nikolić
U maju je kineski predsednik Si Đingping došao u Srbiju, pa eto još jedne prilike da se javnosti "ukaže" bivši predsednik. Nikolić je tada uz Vučića dočekao Si Đinpinga, i to ruku pod ruku sa suprugom Dragicom, tik uz mobilne stepenice aviona na surčinskom aerodromu.
Nikolić ga je dočekao kao predsednik Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, a inače za tu funkciju ne prima platu i radi volonterski. Međutim, građane Srbije skupo košta njegov boravak u nekad predsedničkoj vili u Užičkoj 23 na Dedinju, iz koje se do danas nije iselio, iako ni nema pravo na to.
Prema pisanju Insajdera, građani Srbije plaćaju troškove održavanja tog luksuznog objekta u iznosu od približno 400.000 dinara ili oko 3.400 evra.
Tomislav Nikolić FOTO: ATA Images
- U te troškove spada redovno održavanje objekta, spolja i iznutra, generalno čišćenje kompletne zgrade dva puta godišnje, komunalni troškovi, kao što su voda, struja i telefon, kao i grejanje na lož-ulje - rekli su u Vladi.
Građani su tako Nikoliću i prethodnih godina plaćali i održavanje otvorenog i zatvorenog bazena. Tačnije, kako je pisao Blic, za potrebe porodice Nikolić svake nedelje se kontrolisala mikrobiološka ispravnost kupališta i merila koncentracija hlora, a jednom mesečno obavljala se i fizičko-hemijska analiza. Za to je plaćeno oko pola miliona dinara.
U međuvremenu, Nova je pisala da se bivši predsednik Srbije sprema da osvoji tržište rakije, jer je otvorio firmu za trgovinu pićem i za direktora postavio svog sina. On se odavno hvalio da mu je hobi pravljenje rakije, koju je koristio i kao poklon u predizbornoj kampanji 2012. godine.