Novinar dobio otkaz zbog gradonačelnika Novog Sada

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.295
Novinar novosadskog lista "Dnevnik" dobio je otkaz zbog toga što je gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću želeo da postavi "nepodobna pitanja". Nezavisno društvo novinara Vojvodine kritikovalo je odluku lista.


Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) kritikovalo je danas odluku novosadskog lista "Dnevnik" da raskine ugovor sa svojim novinarom zbog toga što je gradonačelniku Novog Sada želeo da postavi "nepodobna pitanja" i dodalo da taj slučaj ukazuje da je položaj novinara u Srbiji sve teži.

U saopštenju NDNV-a navodi se da je ugovor s novinarom Dejanom Ignjićem u "Dnevniku" raskinut zbog toga što je procenjeno da su pitanja koje je taj novinar želeo da postavi gradonačelniku Novog Sada Igoru Pavličiću "nepodobna".

"Novinar je sa pravom odbio da 'prepravljena' pitanja pošalje Pavličiću", navodi se u saopštenju NDNV-a i dodaje da je s njim nakon toga raskinut autorski ugovor iz nepoznatih razloga, što najbolje svedoči o devastaciji novinarske profesije i pripitomljavanju novinara.

"Urednici više ne obavljaju svoju profesionalnu i ljudsku ulogu, da štite novinare i uredjivačku politiku, već služe isključivo za to da zaštite političare i druge moćnike od novinara i, eventualno, provokativnih pitanja", naveo je NDNV.

To novinarsko udruženje upozorilo je da presija pod kojom novinari rade štetna ne samo za njih već i za medije, ali i društvo u celini.

"Novinarstvo mora da ima korektivnu ulogu u društvu, inače se pretvara u 'propagandno sredstvo', koje se po pravilu, na kraju, i propagandistima obije o glavu", navodi se u saopštenju.

NDNV je dodao da koliko god da je strašna činjenica da medijima u Srbiji upravljaju partijski poslušnici, toliko je potrebno da i samo novinari "osvetle" svoj položaj, iskažu solidarnost i shvate da jedino profesionalno novinarstvo, uz poštovanje etičkih standarda i edukaciju, može da im obezbedi izlaz iz "baruštine" u kojoj se mediji i novinari nalaze.

http://www.smedia.rs/vesti/vest/961...bio-otkaz-zbog-gradonacelnika-Novog-Sada.html

demokratija par ekselans
 

Back
Top