NOVI ŽIVOT

etotako:
ok.. ja sam još uvek u školi
i pošto je moj otac jedan od najvećih stručnjaka za finanije, ako ne i najveći... a on kaže da su krediti loši
ja njemu verujem!
jer se time čitav život bavi
a to kako sam ja shvatila koncept vremena i novca, ti ne znaš jer nisam detaljisala.... jer me generalno mrzi da objašnjavam na forumu... bila bih smešna samoj sebi da ovde nešto objašnjavam....

Strucnjake za finansije u Srbiji ne bih da komentarisem, jer bi ispalo da ti vredjam oca, a coveka niti poznajem, niti mi sta skrivio...Toliko o tome.

Drugo, dovoljno si odrasla (pretpostavljam) da ne treba da potezes za argumentima tipa 'moj tata je jaci od tvog tate'.

A to da koncept koji sam ja spomenula ne znas ( a pri tome se nadobudno postavljas i prozivas druge, koji boze moj, nemaju pojma o investicijama, jer su eto samo pijanisti!) dokazujes time da ga nazivas konceptom vremena i novca. Nisi detaljisala, a ono malo sto si rekla je bilo dovoljno da se ofiras. Btw, taj koncept je BAZICNI u finansijama, pa ako to ne znas- a ne znas- onda bih radje poverila svoj novac anakin na upravljanje, nego tebi kao potomku najveceg strucnjaka za finansije u Srbiji.

Ovde ne komentarisem stvar koja je subjektivne kategorije tipa da li je neko homoseksualac ili nije i da li neko kastrira muskarce ili ne (buduci da ovaj duel vodis na drugoj temi), vec nesto sto je krajnje objektivno i merljivo.

etotako:
dlakavi... rekla sam šta sam mislila, tvoja tema je politički obojena!!!
To tako bode oči. Baš me briga kako ćeš rešiti svoj stambeni problem. Ja sam svoj rešila rodivši se u ovoj porodici, rekla sam šta imam i nemam nameru da trošim svoje vreme i energiju na ubeđivanja.

a da...a u sta bi coveka ubedjivala? da se stambeni problem resava na rodjenju? :)

nego, isis...sta zapravo znaci taj koncept? to sam cula x puta i nikad ne znam tacno sta znaci....

hm, sta smo naucili na ovoj temi?:roll:

-ne uzimati kredite
-ne ici u podstanare
-ne prodavati ni za zivu glavu stan koji vec imas
-pre rodjenja biti pametan, pa lepo izabrati pod cijim krovom ces se roditi:D

ja sam ocarana...inteligecijom, realizmom, i pre svega humanoscu navedenih stavova...
od danas, zaboravljam sve sulude ideje kako cu ipak mozda nekako kupiti stan...sjebala sam se jos pre 35 god, ima sad da cutim i da trpim8-)

Кредити нису неповољни, они су УЖАСНО, УЖАСНО НЕПОВОЉНИ, ту се слажем са етотако. Ало полако...у неким нормалним околностима, каматна стопа би требало да опада.

Посао са сређивањем крш станова је супер...ако за то време имаш где нормално да живиш...тј да искешираш за кршину. Уопште послови са некретнинама су врло уносни...тј највећи су приноси на уложени капитал уз мали ризик (ако се не рачуна сопствена производња...али то је већ мало већи ризик).

Ипак...да имам пара сада за 3 стана од 100 квадрата на НБГД нпр...лично бих пре креирао портфолио...због ризика...и кренуо у неку производњу и купио рецимо 1 станчић...него што бих купио 3 стана. Све се врти око капитала који ради за тебе. Па и моја баба би постала мулти-милионер, ако би имала стартно милионче.:roll:

Jesu strahovito nepovoljni. Zelenasenje klasicno. Ali nekada covek nema izbora pa je i ta opcija ok. Samo treba staviti sve na vagu kao sto Anakin kaze i proceniti da li se isplati ili ne. Dobra stvar je sto recimo ako imas vec neki stan, od roditelja a zeljni su da ga prodaju i kupe manji sebi, ti bi neku razliku mogao da ulozis kao ucesce za stan sto ti smanjuje trajanje kredita. Razmisli i o opciji kupovine placa pa zidanja. Ili kupi neki stan u prigradskom naselju. Ne znam, to je mnogo veliki problem. Treba definitvno biti hrabar i rizikovati.

Moj tata je naftaski tajkun. Ne znam koliko gajbi imam, niti gde se sve nalaze, znam samo da gdegod odem, tata javi adresu gde mogu da se uglavim na neodredjeno. Anakin, 'oces prodas te gajbe, ne pitam za pare?! Ah, da, jesam li rekao da mi je tata tajkun? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

P.S. Etotako, BILA si mi gotivna, ali ipak mislim da bi trebalo da malo pomognes sebi, a i svom tati. Nemoj da se skenyavas, prezivecu... :lol: :lol: :lol:

Svi koji su naveli da su stambeni krediti danas u Srbiji vrlo nepovoljni, potpuno su u pravu. Ali...
Svako ko oseti želju i potrebu da živi nezavisno, treba to da uradi, zbog sebe. Nije lako, to dobro znam (probala, videla da umem, svidja mi se). HeBe se čudi odakle ljudima novac da plaćaju stan. Nisam sigurna za ostale, ali znam da ja moram da radim dva posla (iako mi je plata solidna), da bih platila "par kvadrata svog mira". Ne očekujem da dobijem stan od firme, ali zato razmišljam o uzimanju kredita od banke. Zelenaške kamate, veliko učešće, još je sve to nepovoljno. Ostaje da se nadam da će za godinu ili dve stambeni krediti biti povoljniji.

@etotako
Krediti nisu bauk, ma koliko da su nepovoljni. Nekad su jedini način za rešavanje nekih egzistencijalnih pitanja. Kad ti je startna pozicija nula, stisneš zube, napraviš računicu i kreneš da ostvariš svoj san.
Btw, tema nije politički obojena. Jednostavno je naša stvarnost.

@Sandy_BG
Biti hrabar i rizikovati nije dovoljno. Treba biti i uporan.

@Dlakavi
Uvek treba razmišljati o životu odvojeno od roditelja. Oni su, ma koliko dobri i dobronamerni bili, ipak neka druga generacija. Kako doći do stana? Iznajmiti, ako nikako drugačije.

teardrop:
@etotako
Krediti nisu bauk, ma koliko da su nepovoljni. Nekad su jedini način za rešavanje nekih egzistencijalnih pitanja. Kad ti je startna pozicija nula, stisneš zube, napraviš računicu i kreneš da ostvariš svoj san.
Btw, tema nije politički obojena. Jednostavno je naša stvarnost.
pa znam da nisu bauk, ne radi se o kreditima generalno... mada mi se ni generalno ne dopadaju
nego se radi o kreditima sada, u Srbiji

etotako:
ahahahahaha
koja patetika...
Nisam ni znala kakva sam srećnica bila što sam ti bila gotivna... svako jutro je bilo lepše i bistrije, ali ja to eto... nisam znala dok nisam izgubila tvoje simpatije. To ti je koncept sreće, uvek retroaktivno budemo svesni... tek kada smo nešto izgubili.

Moje mišljenje o tebi se nije promenilo :D

Patetika?! Lutkice, ne precenjuj sebe bas toliko, lepo ti rekoh - ne se skenyavash previse, nadao sam se da znas da citas izmedju redova. Nacin tvog razmisljanja je nacin jednog razmazenog derista, nista vise od toga i ne vidim kako bi ti bilo koga posavetovala u vezi bilo cega. Naravno, da ne bi ponovo igrala na kartu patetike (to je tako providno i predvidivo), ne ocekujem da te moje misljenje pogodi, jednostavno koristim pogodnosti slobodne zemlje.

ja znam da je pitanje postavljeno za mladež u urbanim sredinama koje žele i da ostanu u istoj...
ali kada smo moj budući muž i ja skontali šta nam sleduje: ili sa mamom i tatom u stanu ili iznajmljivanje, otišli smo na selo kod moje babe ...
komentari drugara su bili pala si s konja na magarca i sl. ... kao iz grada prelazimo da živimo na selo fuj.
mada pokazalo se kao ok varijanta, ko ima kuću na selu i želi da se spušta tako "nisko" naravno ( uzgred po selima u vojvodini kuće su baš jeftine )
doduše, nije kao u gradu, gotovo da nemamo društvo, malo je dosadno, a kuća je stara i uvek se mora nešto popravljati ...a tek grejanje ...ali, mislim bolje i ovako nego da plaćamo nekom preskupu stanarinu jer znam da nema šanse da dođemo do novog stana u gradu...

anakin:
nego, isis...sta zapravo znaci taj koncept? to sam cula x puta i nikad ne znam tacno sta znaci....

Koncept se izmedju ostalog koristi za valuaciju investicija jer sve novcane tokove svede na istu vremensku dimenziju. Tipa hoces da ulozis danas 1000 dinara, a investicija donosi 120 dinara godisnje tokom sledecih 10 godina (vidis ovde vremensku dimenziju- ulaganje danas naspram prinosa na tu investiciju tokom sledecih 10 god). Da bi ocenio tu investicionu mogucnost treba da ‘pretvoris’ tih 1200 dinara koje bi investiranjem dobio tokom 10 god. u ‘danasnje’ dinare, kako bi ih uporedio sa takodje danasnjih 1000 din koje treba da ulozis. Ako to ne uradis, poredio bi babe I zabe.

Pokusavam da budem kratka, ne znam da li sam ti razjasnila. A onda ces ti meni jednom da objasnis iz kog razloga su pijanisti, kao po pravilu, dobri matematicari ;-)

etotako:
ja sam bila iskrena, nisam licemer... neću da kažem nekom da noću ne mogu da spavam zato što on nema svoj stan... mogu da kažem ono što mislim, a to sam uradila
Isto kao što njega baš briga što sam dobila 7 na nekom pismenom i sada moram da čekam januar da bih popravila ocenu na usmenom, a to mi sve užasno kvari planove... jesi se rastužio? Moja egzistencija visi o tome što profesor neće dolaziti na fakultet do januara... i kome ja da se žalim za nepravdu što profesori na državnim fakultetima nisu zainteresovani za svoj posao.
I juče nisam mogla da se setim termina u poslednjoj reči skraćenice LP... C Least Preferred Cooworker... mogao je biti i Employee.... i ko zna šta još, zaboravila sam :roll:

I tebi je sve ovo sada dosadno da čitaš, jel da.... baš te briga, jel da? ali mene to zaista brine!!!
i muči

Svaki dalji komentar na ovo bi bio suvisan, samu si sebe savrseno opisala. Ko razume, shvatice. Predugo si bila pod staklenim zvonom, ali to je sada vec tvoj problem. Pozdrav.

etotako:
Mogu ti reći da si naivan i da ove argumente izložene, mada ih ne možemo ni zvati argumentima... mogu oboriti u dve rečenice. Ali ti me ne zanimaš, niti drugi koji trde da znaju šta neko drugi misli, i mada sam pričala o građevinskim radovima i porezima, ti ipak imaš uvid u moje znanje bankarstva... ma pali :lol: :lol: :lol: toliko si smešan što tako potpuno ozbiljno pričaš takve gluposti. Nisam stručnjak za bankarstvo, ali osnove su mi dobro poznate.

Moje argumente mozes oboriti u 2 recenice...ali kao neces. Na ovaj prazan tralalala kometar si, da te podsetim, potrosila vise od 2 recenice.
Jos jedno podsecanje- nisam komentarisala gradjevinske radove i porez. Niti pretendujem da ti citam misli. Komentarisala sam tvoje eksplicitno pokazano neznanje, koje uopste, bar sto se mene tice, ne bi bilo problem da nisi imala vrlo drcan i nadobudan stav. I na kraju jos vrhunac: rek'o mi moj tata, najveci finansijski mag u Srbiji! Ha ha ha ha ha. Mislim, sta reci dalje...
Tebi etotako ni osnove nisu poznate, a ne nesto naprednije. Ali ni to nije strasno, jer covek moze sve da nauci, samo sto uz taj tvoj stav ti nikad neces nista nauciti. Lose za tebe.

gigule:
ja znam da je pitanje postavljeno za mladež u urbanim sredinama koje žele i da ostanu u istoj...
ali kada smo moj budući muž i ja skontali šta nam sleduje: ili sa mamom i tatom u stanu ili iznajmljivanje, otišli smo na selo kod moje babe ...
komentari drugara su bili pala si s konja na magarca i sl. ... kao iz grada prelazimo da živimo na selo fuj.
mada pokazalo se kao ok varijanta, ko ima kuću na selu i želi da se spušta tako "nisko" naravno ( uzgred po selima u vojvodini kuće su baš jeftine )
doduše, nije kao u gradu, gotovo da nemamo društvo, malo je dosadno, a kuća je stara i uvek se mora nešto popravljati ...a tek grejanje ...ali, mislim bolje i ovako nego da plaćamo nekom preskupu stanarinu jer znam da nema šanse da dođemo do novog stana u gradu...
gigule,kad bi svi bili kao vas dvoje vise ne bi bilo horor ziveti u srpskom selu ;)

etotako, u cemuje fora sa tim pisanjem pa onda brisanjem postova. oces da izgleda da je neko ovde lud pa prica sam sa sobom?:roll:

pazi ovako, ovde uzmes stan, zivis u njemu i placas svaki mesec minimum 300€ kiriju. i onda jednog dana izadjes iz tog stana i to je to, nemas nista! :-?

u drugoj situaciji, uzmes stan na kredit, zivis u njemu i napravis tako da ti rata bude oko 300€. za 15 godina, taj stan je tvoje vlasnistvo. tada ili ostnaes u njemu ili ako hoces da menjas mesto stanovanja, prodas taj stan i uzmes kesh!8-)

i sta je sad tu pametnije i bolje????????:idea:

JOVANA77:
etotako, u cemuje fora sa tim pisanjem pa onda brisanjem postova. oces da izgleda da je neko ovde lud pa prica sam sa sobom?:roll:

pazi ovako, ovde uzmes stan, zivis u njemu i placas svaki mesec minimum 300€ kiriju. i onda jednog dana izadjes iz tog stana i to je to, nemas nista! :-?

u drugoj situaciji, uzmes stan na kredit, zivis u njemu i napravis tako da ti rata bude oko 300€. za 15 godina, taj stan je tvoje vlasnistvo. tada ili ostnaes u njemu ili ako hoces da menjas mesto stanovanja, prodas taj stan i uzmes kesh!8-)

i sta je sad tu pametnije i bolje????????:idea:
jbt koliko kostaju stanovi u aus?ovde ne mozes da kupis bez 20god po min 900€

Nemojte dirati etotako. Ona je samo, na svoj način, napisala šta misli o svemu. Nemojte zaboraviti da okolnosti menjaju način razmišljanja.

(počela sam da popujem... uff... sr*nje)

Živim kao podstanar, i veoma sam zainteresovana za kupovinu stana i sve te kredite. Zasad nema povoljnih.
Mislim da ispunjavam uslov rate, ali valjda treba imati depozit, ili hipoteku, tako da...

Moj plan je da iznajmljujem stan i dalje, učvrstim ugled u stranoj firmi koja me povremeno angažuje i onda palim napolje da zaradim svoj dom... ne vidim drugu opciju.

Nego Dlako, ako se ti i tvoja devojka udružite, i ako oboje zarađujete pristojno, možda možete da skupite za učešće... I za par godina, možda se kreditni uslovi poprave?

gigule:

Svaka cast :)

@ Lord: ma ok, bas me briga, ali nekako mi jadno deluje. videla sam na prethodnoj stranici i izgleda kao da anakin prica sama sa sobom :?

@ hanibal77: pa u pravu si, i ovde su skuplji. ja sam recimo za svoj kesirala 50% odma a 50% namerno napravila na rate....tako da mi rata bude kao sto mi je bila kirija. a ni kirija mi nije bila 300€ vec vise....ali to nije bitno za temu :wink:

@tear: nije frka u tome sto je rekla svoje misljenje, to je ok. problem je sto ni ona sama ne postuje svoje misljenje, cim ga kasnije obrise!!!!!! i niko je ne dira, samo sam je lepo pitala zasto brise postove!

Back