Нови живот Милорада Додика и крај Вучићевог “националног питања” у региону

zbiljaš

Poznat
Poruka
7.917
Kao i Miloševićeva (čitaj: Ćosićeva) "Jugoslavija s onima koji u njoj žele da ostanu" i Šešeljeva Velika Srbija (do Karlobaga), tako je Oskarov (čitaj: Ive Lole Vulina) projekat "Srpskog sveta" bio gromoglasno najavljivan, pa – skončao :hehe:

https://srbin.info/novi-zivot-milorada-dodika-i-kraj-vucicevog-nacionalnog-pitanja-u-regionu/

Нови живот Милорада Додика и крај Вучићевог “националног питања” у региону

1766638591481.png

Завршена је дугогодишња манипулација Александра Вучића са српским народом у региону на који се редовно позивао и представљао као његов заштитник. Сукобио се диктатор са својим главним политичким ослонцима у БиХ (Р.Српска), у Црној Гори, па чак и у Хрватској…Како сада изгледа, десетине милионе евра које је из буџета Србије бацао на наводно „решавање националног питања“ од Бањалуке до Подгорице, завршавало је у џеповима и сефовима локалних разбојника и тајкуна. Диктатора никада није занимало ни неко „српско питање“, већ само манипулација ојађеним народом који би за њега гласао или био статиста у свакој представи. То је на својој кожи осетио и Милорад Додик, бивши председник српског ентитета БиХ, који је ипак нашао спас за себе и свој бизнис, „помирењем“ са Америком. Вучић неће имати са ким да се помири. Јер га нико не жели. Ни у рату ни у миру.​

Првих дана септембра 2025. године, у време потписивања Декларације о војној сарадњи Хрватске, Словеније, Албаније и Косова (чланица НАТО), јавност у Србији није знала да је пре тог догађаја и српски диктатор Александар Вучић био позван од стране генералног секретара НАТО, Марка Рутеа (Рутте), како би био обавештен о намери ове алијансе да укључи и Србију у поменуту Декларацију, и то као „посматрача“ и пуноправну чланицу Партнерства за мир (при НАТО пакту).

У овој ствари изузета је Црна Гора као чланица НАТО јер не располаже одговарајућим војним потенцијалом а чак и њено небо по уговору чувају авијације Грчке и Италије јер своју нема. Изузета је и Босне и Херцеговина, која је под формалним протекторатом мултинационалних јединица које одговарају ОХР.у (Office of the High representative- канцеларији Високог представника Уједињених нација).

Према изворима МТ, Вучић није реаговао на позив Марка Рутеа, већ је у исто време истим поводом отишао „на консултације по позиву“ код компромитованог амбасадора Руске федерације у Србији, Александра Боцан Харченка, који му је „ставио на знање“ да Москва рачуна на „војну неутралност Србије“.

Коначно, кад је у јавности одјекнула вест да је потписана некаква Декларација између Словеније, Хрватске и Албаније (са Косовом, такође као „посматрачем“), српски диктатор је, наводно зачуђен, рекао да су ти акти „јасно и изразито непријатељски према српском народу и држави Србији“ и да су се „слични савези пред Велики (Први светски) рат прављени на готово истоветан начин“, почео је његов вишедневни циркус.

Жалио се уцвељени диктатор грађанима Србије, као да ништа не зна о томе: „Забрињава ме ћутање ЕУ и НАТО“. А, најавио је и да ће „разговарати са Генералним секретаром НАТО“ (Руте га је пре тога већ позвао, а тај телефонски разговор десио се месец дана касније и није имао никаквог значаја).

У међувремену, министар спољних и европских послова Хрватске, такође више пута компромитовани Гордан Грлић Радман, врло невешто, у намери да разоткрије улогу Александра Вучића у вези са овим случајем, изјавио је како Декларација о војној сарадњи Хрватске и другиух поменутих учесника није усмерен против Србије: „То што је господин Вучић изјавио, он очито жели скренути поглед са врло тешке ситуације у Србији на друге ситуације, нема то никакве везе са Србијом или било каквим догађајем којим би се створио осећај да се ради против Србије“.

Вучић је „промптно“ на телевизији Пинк рекао да „морамо да будемо свесни нечијих намера“, као и да „морамо да добро разумемо да имају снажну залеђину у НАТО“.

Ове и сличне игре АВ пред српском јавношћу, све до недавно су му користиле у сврхе држања грађана у некој врсти сталног ванредног стања. Онда се десила масовна побуна студената и свих слојева српског друштва, која је његов разбојнички режим потпуно разоткрила, чак и тамо где је био сигуран да је „мрак стабилан“ а његова мафија неприкосновена.

Ипак, успео је овај болесни тиранин у протеклој деценији да рашири застрашујућу пропаганду о угрожености Србије у региону, најављује ратове, катасотрофе, подели народ, завади родбину, пријатеље, па чак и да представнике српског народа у БиХ, Црној Гори и Хрватској сукоби међу собом. Ћути већ дуго Милорад Пуповац у Загребу, али, није ћутао Милорад Додик у Бањалуци.

Пре само годину дана, званични став Сједињених Америчких Држава био је јасан: Додик је реметилачки фактор у Босни и Херцеговини и неко ко подрива стабилност регије. Још конкретније, Милорад Додик је за САД био „брутални криминалац“, како га је назвала Анн Wагнер, републиканска заступница из Ст. Лоуиса, која је рекла да „нема ни трунку стрпљења за Додикове најновије вратоломије о (покушаном) државном удару у Босни и Херцеговини“.

И, док је Додик био спреман да слуша Вучићеве „радикалне“ идеје, па чак и да их примењује у Босни и Херцеговини, за то време је тај исти Вучић јавно и тајно подржавао јединствену БиХ према Дејтонском мировном споразуму.

Кад је Додик схватио да ће га шизоидни диктатор са Андрићевог венца у Београду „пустити низ воду“, одлучио је да направи за себе један „историјски“ Паx Америцана, или договор са владом САД. И то, врло успешан.

1766638677551.png

Наиме, дипломатски извор МТ је врло прецизно сажео „помирење Додика и Вашингтона“ у једној реченици: „…Његов договор с Американцима указује на дубље промене у начину на који се води политика у Босни и Херцеговини. Више није питање „када она улази у ЕУ“, већ „ко дефинише услове и динамику уласка“.

Овај висока дипломатска пируета коју је Додик извео, разбеснела је Вучића до те границе, да је хитно упутио свога „емисара“ Милоша Вучевића у Бањалуку. Присутни сведок овог догађаја, В.Л. овако је описао шта се тада дешавало: „…Атмосфера у Банском двору била је веома непријатна и окупљени из кабинета су слушали и гледали како се Додик повишеним тоном, виком и претећом гестукилацијом обраћао Вучевићу, љут због порука које је донео из Београда, које су изгледа такође биле претеће. Вучевић се трудио да буде смирен али је више пута поновио Додику шта Вучић и Влада у Београду мисле о његовом путу у Америку, да га виде као издајника, те га оптужују зашто није обавестио Вучића шта намерава да уради…“

Шта је Вучића уствари разбеснело? Пре свега, чињеница да га Додик није ни обавестио да ће Ана Тришић Бабић бити именована за вршиоца дужности председника Републике Српске, и то што се са њим (као „врховним вођом“ није договарао о томе „шта ће причати у Америци“.

Након Додиковог говора у Банском двору коначно се сазнало да је доскорашњи председник БиХ ентитета Република Српска прихватио амерички предлог да БиХ уђе у НАТО пакт, а да се сва непокретна имовина оба ентитета региструје у Централни регистар и катастар државе Босне и Херцеговине!

Након свега штомсе десило, Додик је рекао: „Волимо Србију и кад се не разумемо“, али, Вучића више ниједном није поменуо.

Свему овоме, годинама раније, претходила је груба „употреба“ Милорада Додика од стране њему тада најближег човека, Александра Вучића. Ништа тако не може приказати подли карактер овог злог тиранина, као што то може његов однос према човеку кога је водио са собом као „бескомпромисног партнера“. Последњих месеци, кад је Додику запретила америчка и европска блокада послова и живота уопште, и кад је схватио шта Вучић уствари ради, кренуо је својим путем.

Сведоци који добро знају Додика кажу да му је „пукао филм“ кад је Вучић преко својих „Пинкова“, „Информера“ и „Хепија“ и сличних јазбина саопштио дословно ово: „…Морам да замолим Додика да позове све политичке актере у БиХ, али и представнике ЕУ и САД и Руске Федерације и Кине, да покрене дијалог, да покрене разговоре. Знам да му није сада лако, али да покаже српско опредељење за мир, за решавање проблема кроз дијалог, а не кроз претње“…И Додик му је одговорио у свом стилу: „Позивам их на разговор, стојим на располагању. Ако ме позову, нудим им се да сутра дођем у Сарајево, где год хоће, ја ћу доћи. Ја сам спреман на разговор“, и додао да Р.Српска нема ниједан ратни план те да је спремна на разговор.

Био је то тренутак кад је Вучић хтео да покаже како је „велики миротворац“, да покуша и на тај начин да се приближи председнику САД Доналду Трампу, који га већ дуго држи на „хигијенској дистанци“…Хтео је АВ да баш он о БиХ преговара са Американцима, да он прави договоре и за Косово и за Републику Српску, и за све друго, од инвестиција до наоружања, само да себе представља себе представи као „вођу свих Срба“.

Непосредно уочи Додиковог одласка у САД и његовог спектакуларног, победничког повратка, српски диктатор је већ јавно нудио „свој концепт новог модела Европоске уније“. И, као сваки умишљени идиот, доживео понижење. Додик је експресно обавио оно што он није годинама ни могао ни знао, а ни хтео. Очајнички је 9. децембра 2025., само дан уочи одласка у Брисел да присуствује радној вечери коју организују председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Антонио Кошта, завапио да би „Улазак Западног Балкана у целини у ЕУ био најбоља идеја“. Па је почео да „паметује“ и пита: „Ако неко изостане, шта ћете радити са тим земљама? И знам да сви причају о усклађености, али овде се ради не само о будућности региона већ о будућности Европе. Да нас приме све заједно, без изузетка, сви ће се боље осећати, и Албанци и Босанци… Чујем само добре реакције на ову идеју и то ћу рећи Антонију Кошти и Урсули фон дер Лајен„.

Poslednja izmena:
NASTAVAK

Уместо председника Европског савета и председнице Европске комисије, на ову његову изјаву огласио се иронично председник Владе Црне Горе, Милојко Спајић, који му је преко налога на мрежи X одговорио: „Сагласан сам да би читавом Западном Балкану ЕУ требало да буде финална одредница. Међутим, ми ћемо вас тамо чекати већ од 2028. године и навијамо да истински пожурите и убрзате остале кандидате из окружења!“ Истина, Спајић је политички дилетант, обичасн берзански мешетар, а са прикључењем Црне Горе ЕУ нема никакве везе. Администрација у Бриселу дословно самостално „уређује папире“ и припрема Црну Гору да не уђе у Европу као држава без закона, али са 5000 службених возила.

Увече касно, након 22х, 10. децембра 2025 године, на Међународни Дан људских права, српски диктатор Александар Вучић, након тешке вечере и испразних разговора о „енергетској будућности Србије“ са челницима ЕУ, стао је оборене главе пред камере свог ТВ циркуса и саопштио тужну вест: Србија је још далеко од ЕУ, „а шта ће даље бити не знам“…

Само неколико дана раније, на велико изненађење јавности, председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић је на позив Линдзија Хола, председника Доњег дома Парламента Уједињеног Краљевства (House of Commons или, како га зову „мајка свих парламената“), био гост у Лондону. Изненађење је утолико веће што нико од представника земаља Квинте (ни других земаља ЕУ) није дошао на његово прво устоличење у Скупштини Црне Горе, а ни касније, посебно након што је добио забрану уласка у ЕУ јер га је Хрватска ставила на своју „црну листу“ због познатих догађаја око „од Вучића наручене“ Резолуције о Јасеновцу и отворене рехабилитације неких ратних злочинаца из Другог светског рата. Али, Британци имају своју улогу у Европској унији, упркос томе што су из ње изашли. Посебно, након што Доналд Трамп има у плану „реконструкцију“ ЕУ. Јасније речено, демонтажу овакве заједнице држава и народа. У том смислу је јасно да је Мандић добио „понуду“ у Лондону, сличну оној какву је Додик добио у САД. А, уз сву љубазност којом је примљен у Доњем дому британског парламента, самозвани „војвода“ је упозорен да ни случајно не проблематизује чињеницу чињеницу да је Црна Гора признала Косово и да ничим не омета наставак стопостотне усаглашености споље политике Црне Горе према Европској унији и евроатланским стратегијама.

А то значи, да на све досадашње „директиве“ његовог стварног газде Александра Вучића, одмах заборави. Како гласници јављају, Мандић се нимало није бунио. Напротив, годило му уважавање вазда лукавих Енглеза. Јер, и он тактизира, „чека шта ће бити са Вучићем“…А, ту су и неки послови. СПЦ је на пример четврти највећи инвеститор у Црној Гори. А, како је познато, свака црногорска власт је слаба на брзу зараду, на лукративне послове, макар били и противзаконити, криминални.

Од 1. јануара 2026., Црна Гора уводи и визе државама из којих долази најмање две трећине туриста у Црну Гору. Турској, азијским државама, Русији…То ће бити велики удараца на локалну економију. Али, крупном капиталу неће сметати. У таквој атмосфери, народу се подмећу „идентитетска питања“, поделе и приче о четницима и партизанима. Вучић се озбиљно спремао да искористи такву ситуацију и направи нешто попут оне пропале идеје на Косову о „заједници српских општина“. И пронашао је неке корумпиране али приглупе „јастребове“ за тај посао. Ипак, „арбитража“ Европе и Америке над Црном Гором, знатно је лакша него у Србији. Ради се о минијатурној држави чији број становника је раван општини Палилула и Врачар у Београду.

Но, без обзира на сва Вучичева мешетарења у региону, међу његовим „великим пријатељима“ и „осведоченим непријатељима“ које је мењао као пелене кад се унереди, па чак и свој однос према њима (неки су од противника постали савезници и обрнуто), овај сулуди тиранин пада на „руском питању“ и на Трамповој стратегији за Европу.

1766638754815.png

Према ономе што је до сада познато, у Кремљу су му врата затворена 28-29 фебруара 2024. године, у време кад се у Тирани (Албанија) одржавао Самит Југоисточна Еуропа-Украјина, где су „домаћини“ били албански премијер Еди Рама и вођа режима у Кијеву, В. Зеленски. На том самиту појавиле су се све саме „велесиле“ укључујући хрватског премијера Андреја Пленковића, председнице Молдавије Маје Санду, председника Србије Александар Вучић, председнице Косова Вјосе Османи, председника Северне Македоније Стеве Пендаровског, председнице Већа министара БиХ Борјане Кришто, председника Црне Горе Јакова Милатовића….

На друштвеним мрежама појавио се тих дана снимак неформалног разговора између хрватског премијера Андреја Пленковића и Александра Вучића, који се тицао продаје муниције режиму у Кијеву. Настала је узбуна, постојећи снимак је „прекривен“ тонским сметњама, а онда и потпуно избрисан. У уводном обраћању на том самиту, Зеленски је отворено затражио да земље југоисточне Европе покрену велику производњу оружја и муниције свих калибара. „Видимо проблеме са снабдевањем муницијом. То утиче на ситуацију на ратишту. Заинтересовани смо за заједничку производњу са вама и свим нашим партнерима“, рекао је том приликом Зеленски.

Чим је направљена пауза, Вучић је пришао Зеленском и понудио му да се Србија обавеже уговором да испоручује 10.000 тенковских граната месечно. Кад је неко од страних новинара пришао да га пита за евентуалне испоруке оружја и муниције из Србије, избегао је ту „незгоду“ и хитро се окренуо ка својим пратећим „новинарима“ из Србије који су му такође експресно поставили такозвано „шлагворт питање“ на сасвим друге теме. Жалио се тог дана у Тирани да га „лоше третирају у региону“ па је казао: „Ћутао сам на сваку увреду која је долазила из региона. Неки људи из Приштине су ме оптуживали, оптуживали су Србију, оптуживали су наш народ. Ћутао сам. Губио сам политичке поене, али сам ћутао. Желео сам да сачувам стабилност, мир. Када су то радили из Сарајева, када су то радили из Загреба, ћутао сам. Скоро никада, никада нисам реаговао!“

Није од тада много прошло, својим „каналима“ у Косовској Митровици који сарађују са Албанцима пословно, понудио је да његова „Српска листа“ уђе у Скупштину Косова чим се формира (а, коју Устав Србије иначе не познаје нити признаје). Наравно, све то уз одређене пословне концесије, партнерске инвестиције на Косову преко „трећих лиуца“ и сл.

Чекао је српски диктатор дуже од годину дана и дочекао жељени дан. Тачније, 19. априла 2025., заједно са осталим посланицима у Скупштини Косова, чланови његове „Српске листе“ положили су заклетву у којој се наводи да ће се „залагати за заштиту и поштовање уставности, законитости, суверенитета, територијалног интегритета, институционалног интегритета Косова и обезбеђивање гаранција људских права и слобода“. Председавајући је у тим тренуцима затражио од посланика да устану док им је читао заклетву, а затим је нагласио да морају да је потпишу, како би била валидна. Према снимцима приштинских електронских медија, заклетву су потписали сви, укључујући и посланике Српске листе. Да су посланици те странке потписали заклетву, потврдио је и председник Удружења новинара Косова, Џемаиљ Реџа, који је навео да су они то урадили како закон налаже, али да су од камера „покушавали да сакрију потписивање“…Јавност у Србији могла је једино путем друштвених мрежа и само два Тв канала да види те срамотне сцене.

Али, да би себе, по ко зна који пут представио као „жртву, мученика и борца“ пред сам крај ове године, 3. децембра 2025., српски диктатор шаље „моћну поруку грађанима“ путем Инстаграм налога и то у стању тешког пијанства, једва склапајући реченице (што се на видео снимку јасно види!) где је казао нешто што заслужује озбиљну прихијатарску анализу: „…Ја знам колико се не свиђам ни онима у Загребу, ни онима у Сарајеву, ни онима у Подгорици, ни онима у Приштини. Знам колико нисам омиљени лик ни у Вашингтону, ни у Бриселу, ни у Москви, ни овамо, ни онамо. Али, морате да разумете, због свега тога ја сам најпоноснији! Јер ја знам да радим најбољи посао за нашег човека у Пироту, Сомбору, Кикинди, Прибоју и Пријепољу. И то су за мене најважније ствари. Због тога сам се кандидовао, због тога сам добио подршку и поверење народа, да бринем о својој земљи, о свом народу, о својим грађанима и то ћу наставити да радим у будућности!“

Зло које је Александар Вучић производио 13 година, тешко је сагледати без дубинске анализе свих механизама пљачке, корупције, мафијашких група и повлашћених разбојника који су заузели високе државне функције, директорске позиције у јавним предузећима или ушли у мултимилионске послове уз његову помоћ и помоћ „бесповратних милиона“ из буџета Републике. Вучић јесте према свим мерилима државни непријатељ Србије број 1. Али, на његовој радикалској депонији живе бројни мега-штакори, из овог или претходних режима. О њима ће се тек писати и причати кад крене „дератизација“ и судски поступци. Неке од њих никако не треба заборавити…Јер, брутално су се обогатили и они који су дословно „без гаћа“ дошли у Србију.

Згодан „модел“ и огледни поример, свакако би мога бити и извесни Бранко Радујко из бивше Крајине који је као избеглица из Книна 1998. године дошао у Подгорицу и тамо дипломирао на Правном факултету, а онда убрзо „упао у бизнис“ у време „демократских влада“ у Србији где је својевремено радио на враћању Срба у Хрватску преко УНХЦР, док је он остао овде да мења странке и функције и пљачка државу. У биографији пуној неикада процесуираних криминалних радњи, стоји да се својевремено добро „очешао“ о Телеком Србије где је наводно спроводио процес „трансформације компаније“ а узгред направио на десетине тешких злоупотреба службеног положаја и никад није одговарао пред судовима ове државе због тога. Био је на позицији извршног директора НИС Газпромњефт, директор Управе царина у оквиру Министарства финансија Републике Србије, био је заменик председника Управног одбора „Југоимпорт СДПР“, члан Управног одбора ХИП „Петрохемије“ и Фонда ПИО, председника Надзорног одбора Гаранцијског фонда Србије, био је шеф кабинета шеф кабинета премијера Зорана Живковића, па специјални саветник председника Бориса Тадића за регионалну политику, а две године касније постаје и генерални секретар председника. Данас је Радујко генерални секретар мафијашко-удбашког Фудбалског савета Србије, где се представља као „фудбалски радник“. Али, ово је тек мањи део улога и функција које је вршио. Чиме се то „препоручио“ у свакој од њих, није тешко претпоставити, ако се зна каква „топла браћа“ седе већ годинама у врховима државе, на водећим позицијама.

Они који су ишли овом земљом исправне кичме, лоше су прошли у свим режимима, посебно у овом садашњем који ружно завршава своју епоху. Они који су знали или имали наопаку потребу да се сагну, промовисани су на сваки начин. И јавно и тајно у будоарима куплер-мајстора београдске декаденције.

Личности попут њега или неке јавности донедавно потпуно непознате Дубравке Ђедовић-Негре, која је дошла „ниоткуда“, употпуњена са француским презименом и ушла на велика врата у Владу Србије, има на десетина и стотине на најодговорнијим функцијама. Српски диктатор их је бирао самостално, по томе колико су му блиски. Показали су сви редом завидан таленат за превару и промену улога. Ђедовић-Негре је постала Ђедовић-Хандановић, која се на функцију министарке енергетике показала одмах у старту, тако што је за помаљеног диктатора посао предаје енергетског сектора Србије предала норвешкој држави, а преко ње и Америчким компанијама. Зашто је Ђедовић-Хандановић напустила добро плаћен посао у међународној финансијској институцији и дошла да буде министарка за само 2000 евра месечно? Наравно, зато што високо место у криминалном режиму значи много више бројки у „ванредним приходима“. Рецимо, то је у њеном случају 250.000 годишње, без других принадлежности и провизија.

У случају горе поменутог Радујка, у питању су мултимилионске суме, али, то би тек неко ново тужилаштво морало да сабере, прецизним утврђивањем (анамнезом), стања у фирми New Media Team који води његова „службена“ (формална) супруга, те какве пословно пријатељске везе имају са распареним брачним паром Жељко-Јована Јоксимовић. На митинге Александра Вучића, оваква клептократија се никада не појављује. То је резервисано за гладне и опљачкане из земаља региона. То је била, укратко речено, суштина двосмерне регионалне политике сломљеног диктатора…

Возио је он њих дуго, а сад се налази у „слепој улици“. Нема даље. Ни у његовом селу ни у Бриселу

Poslednja izmena:
Solidno tačno. Samo još da izvučemo poentu:

Vučić u suštini nema koherentnu spoljnu politiku. Ono što se tako predstavlja zapravo je taktika očuvanja vlasti i koruptivnih projekata. Zbog toga mora da drži distancu prema zapadu i uređenom svetu, jer bi pravila, institucije i transparentnost direktno ugrozili taj sistem.

"Srpski svet" nije strategija, već propagandna alatka: proizvodnja stalnog konflikta sa zapadom kako bi se društvo držalo u strahu, izolaciji i zavisnosti jedinog "faktora stabilnosti" koji brine o svima nama. Povremeno se uzimaju u obzir i interesi Rusije, koja u Srbiji ima neobjašnjivo jak politički i medijski uticaj, daleko veći od realne ekonomske težine.

Back