Novi zemljotres u EU

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
81.567

Novi zemljotres u EU auto industriji​

Novi zemljotres u EU auto industriji
Foto: Pixnio | Novi zemljotres u EU auto industriji
Nezavisne novine
Radnici u problematičnom automobilskoj sektoru u Italiji prvi put u 20 godina održavaju nacionalni štrajk. Desetine hiljada radnika u automobilskoj industriji protestovali su na ulicama Rima, mašući sindikalnim zastavama i noseći transparente u znak protesta zbog uslova rada u automobilskoj industriji.

Tri glavna sindikata u sektoru u Italiji zatražila su od vlade da zaštiti zaposlenje u industriji i pomogne osigurati budućnost proizvodnje automobila u Italiji, piše "Euronews".
"Dakle, ono što danas poručujemo je da radnici ne mogu isključivo snositi troškove ekološke tranzicije", rekao je Rikardo Falketa, službenik sindikata metalaca UIL u Bariju.
Neizvjesnost oko mogućih budućih planova globalnog proizvođača automobila Stellantisa ključni je razlog trenutnih štrajkova. Četvrti najveći svjetski proizvođač automobila pod pritiskom je da pruži jasnoću o svojim budućim proizvodnim planovima dok se suočava s rastućom konkurencijom i finansijskim poteškoćama.

Italijanska krajnje desna vlada optužila je kompaniju za premještanje tvornica u zemlje s nižim troškovima.
Prema podacima o proizvodnji za prvih devet mjeseci koje je objavio sindikat, Italijanska federacija metalaca, proizvodnja Stellantisa pala je za 40 odsto u 2024. u poređenju s prošlom godinom. "Kako bi se postigao cilj koji je postavila vlada od milion vozila do 2030., Stellantis grupa bi trebala udvostručiti proizvodnju", navodi se u izvještaju.
Turbulencije oko Stellantisa
Multinacionalna grupa, stvorena 2021. spajanjem Fiat-Chryslera i PSA Peugeota, zabilježila je nagli pad proizvodnje u većini svojih italijanskih tvornica u prvoj polovini 2024. Tokom proteklih 17 godina, proizvođač automobila smanjio je italijansku proizvodnju za gotovo 70 odsto.

Izvršni direktor Karlos Tavares nedavno je optužio pravila EU o emisiji ugljika za povećanje proizvodnih troškova, sugerišući da bi grupa mogla biti prisiljena zatvoriti neke tvornice kako bi izdržala konkurenciju iz Kine. Rekao je da "ne može isključiti" otpuštanja, ponovno naglašavajući potrebu za dodatnim državnim podsticajima kako bi se podstakla potražnja za električnim automobilima.
Stellantis, koji proizvodi Jeep i Chrysler vozila, bio je u centru pažnje nakon upozorenja o gubitku, u kojem je najavljeno da se očekuje završetak godine s gubitkom do 10 milijardi evra (11.2 milijarde dolara).
Kompanija je ove sedmice najavila da će u novembru pauzirati proizvodnju Fiata Pande. Ova odluka uslijedila je nakon slične odluke donijete prošli mjesec, vezane za električni Fiat 500.

U međuvremenu, francuske tvornice ove automobilske grupe takođe se suočavaju s neizvjesnošću. Međutim, sve će one imati trogodišnji proizvodni plan do sredine novembra, prema AFP-u.
Izvršni direktor Karlos Tavares našao se takođe na udaru američkih trgovaca i sindikata United Auto Workers zbog loših finansijskih rezultata ove godine, nakon što su pretrpili neočekivano velik broj skupih vozila u prodajnim salonima. Pokušavaju smanjiti troškove odgađanjem otvaranja tvornica, otpuštanjem sindikalnih radnika i ponudom otkupnina za zaposlenike na plati.
Grupa je u septembru objavila da traži nasljednika za 66-godišnjeg Tavaresa kao dio planirane promjene vođstva. Tavaresov petogodišnji ugovor trajao je još nešto više od godinu dana, do 2026., ali firma je tada nagovijestila da bi on mogao ostati na funkciji i duže.

https://www.nezavisne.com/automobili/auto-novosti/Novi-zemljotres-u-EU-auto-industriji/864159

Ovo je sad već jedan mali problem koji će Evropa morati da vidi kako će da reši.

Konkretno, da li su radnici gospoda ili robovi.

Ako su gospoda, onda imaju dobre plate, pravnu sigurnost i radničke slobode. Ali tada proizvod nije konkurentan. Niko neće da kupi proizvod.
Ako su robovi, kao recimo u Kini, onda će proizvod biti konkurentan, ali će se radnici buniti i štrajkovati, što znači da moraš represijom da gušiš nazadovoljstvo.

Pitanje je sad, na koju stranu ići... ;)

članak isto tako kaže:

The popularity of the SU7 has come at a cost for Xiaomi. When Xiaomi reported its second-quarter earnings on August 21, its EV branch posted an adjusted loss of $252 million.

That means Xiaomi lost about $9,200 for each of the 27,307 SU7s it shipped that quarter. The SU7 is sold at a base price of 215,900 yuan, or about $30,000, and is available only in China.

..da ti neko da čak i Ford $10,000 ispod cene, srećno i dugovecno bi ga vozio 😉

A drugo, clanak samo potvrdjuje da je EU u pravu oko novih nsmetnutih carina zbog nelojalne konkurencije u vidu podrske države u pokrivanju gubitaka

A drugo, clanak samo potvrdjuje da je EU u pravu oko novih nsmetnutih carina zbog nelojalne konkurencije u vidu podrske države u pokrivanju gubitaka
Ozbiljne kompanije ulažu mnogo veliki novac u R&D, pogotovo kad je tržiste novo i tehnologija brzo napreduje. Ne prodaju pojedinačna auta sa gubitkom nego guraju sav novac koji imaju u razvoj, čak se i zadužuju.

Zato EU proizvođači više nisu konkurentni, predugo su spavali na lovorikama i ubirali profit, sada ne mogu da sustignu amere i kineze pa pribegavaju protekcionizmu i carinama.

Ako su gospoda, onda imaju dobre plate, pravnu sigurnost i radničke slobode. Ali tada proizvod nije konkurentan. Niko neće da kupi proizvod.
Ako su robovi, kao recimo u Kini, onda će proizvod biti konkurentan, ali će se radnici buniti i štrajkovati, što znači da moraš represijom da gušiš nazadovoljstvo.
Немој да лупаш глупости. Ми смо у сред Европе, можда на најбољем положају у Европи и овде се мотају каблови за 500е.
У Кини је масовна производња, набилдовани капитализам који запад може само да сања, јер у Кини се држава ангажује ако има неких проблема.

Вештачка интелигенција, аутоматизација, технолошке иновације које спроводи Кина иде у смеру да су радници све мање потребни, а не да буду робови.

Ozbiljne kompanije ulažu mnogo veliki novac u R&D, pogotovo kad je tržiste novo i tehnologija brzo napreduje. Ne prodaju pojedinačna auta sa gubitkom nego guraju sav novac koji imaju u razvoj, čak se i zadužuju.

Zato EU proizvođači više nisu konkurentni, predugo su spavali na lovorikama i ubirali profit, sada ne mogu da sustignu amere i kineze pa pribegavaju protekcionizmu i carinama.

Prvo pročitaj članak koji su postavio pre nego sto komentarises nešto sto ne piše u članku.
Ako ti treba pomoć oko prevoda, nije problem…

još jednom citiram deo uz članka, koji sam komentarisao:

The popularity of the SU7 has come at a cost for Xiaomi. When Xiaomi reported its second-quarter earnings on August 21, its EV branch posted an adjusted loss of $252 million.

That means Xiaomi lost about $9,200 for each of the 27,307 SU7s it shipped that quarter. The SU7 is sold at a base price of 215,900 yuan, or about $30,000, and is available only in China.

..i da…prodaju automobile sa gubitkom, a država ih subvencionise za gubitak kroz razne olaksice oko struje i poreza,, sve sa ciljem da osvoje tržišta i unište konkurenciju..sto se u zapadnim zemljama smatra za nelojalnu konkurenciju..

Zna se gde ce da ide proizvodnja kad ne moze na tockove ici ce na gusenice....i fiat je bio vojni ....a i svi nemci...pa sta ces, ...

Svega ovoga ne bi bilo da nisu koristili novac bez pokrica za kupovinu nekretnina da bi prebacili u dzepove nekih politicara i sivih biznismena...
Sad prc..opljackano se ne vraca a tesko se sve normalizuje..

Prvo pročitaj članak koji su postavio pre nego sto komentarises nešto sto ne piše u članku.
Ako ti treba pomoć oko prevoda, nije problem…

još jednom citiram deo uz članka, koji sam komentarisao:

..i da…prodaju automobile sa gubitkom, a država ih subvencionise za gubitak kroz razne olaksice oko struje i poreza,, sve sa ciljem da osvoje tržišta i unište konkurenciju..sto se u zapadnim zemljama smatra za nelojalnu konkurenciju..
A ja ti kažem da ne padaš na glupu antikinesku propagandu i shvatiš da računica tako ne funkcioniše, normalno je da kompanije ne rade sa profitom kad osvajaju tržište.

Evo ti nekih primera iz USA, zamisli za njih nikada nije potegnut argument "nelojalna konkurencija", gle čuda tu je i Tesla koja je punih 17 godina radila u minusu:
https://www.businessinsider.com/tec...unprofitable-tesla-uber-snap-2019-11#1-snap-1

Više razuma, manje slepog verovanja u propagandu.

A ja ti kažem da ne padaš na glupu antikinesku propagandu i shvatiš da računica tako ne funkcioniše, normalno je da kompanije ne rade sa profitom kad osvajaju tržište.

Evo ti nekih primera iz USA, zamisli za njih nikada nije potegnut argument "nelojalna konkurencija", gle čuda tu je i Tesla koja je punih 17 godina radila u minusu:
https://www.businessinsider.com/tec...unprofitable-tesla-uber-snap-2019-11#1-snap-1

Više razuma, manje slepog verovanja u propagandu.

Nemoj da mesas babe i zabe. Tesla je privatno preduzece i moze da pravi gubitke dok njeni akcionari smatraju da je za benefit buduceg razvoja. I to jeste normalna praksa, da se ulaze dok se jednog dana ne isplati.

Na tvoju zalost, i mnogih Srba koji misle da kola treba da kostaju isto ko u Kini, "braca Kinezi" koriste tehniku koju su koristili i ranije u drugim delovima industrije. Zato su i popili takse od EU.

Procitaj malo ozbiljnije ekonomske novine od business insider click bite headlines (koji je inace u vlasninstvu iste firme ko i domaci BLIC), pa ce ti se samo kasti koliko ih drzava dotira.
Evo samo jedan pasus, verujem da druge mozes sam pronaci na Google...

China's EV Makers Got $231 Billion Aid Over 15 Years, Study Says. China's electric vehicle industry received at least $231 billion in government subsidies and aid from 2009 through to the end of last year, even as the amount of support per vehicle has declined, according to a new research.

Džaba objašnjavanje, džaba argumenti, na tebe to ne deluje. Nema tebi pomoći, žešće si ispropagandisan.

a izvini, ajde ponovi mi te argumente sto ti iznosiš. Sam si postavio tekst u kome pišu stvari koje sam naveo, nisi ga očigledno procitao do kraja (svoj tekst), i umesto da kažeš poneo sam *****, izvinjavam se, sad je odgovor haha i teorije zavere…

Meni ne treba kineski auto za dž, pa mogu da budem objektivan o onome sto pročitam.

Poslednja izmena:
a izvini, ajde ponovi mi te argumente sto ti iznosiš. Sam si postavio tekst u kome pišu stvari koje sam naveo, nisi ga očigledno procitao do kraja (svoj tekst), i umesto da kažeš poneo sam *****, izvinjavam se, sad je odgovor haha i teorije zavere…

Meni ne treba kineski auto za dž, pa mogu da budem objektivan o onome sto pročitam.
Ne, nego ti meni daj argumente koje ti iznosiš, jer ja tvoje argumente nisam video.

Xiaomi je uspešna korporacija koja ima novac i taj novac ulaže u nova tržišta poput EV.

Imaš li dokaz da je Kina kao država dala keš Xiaomiju? Rekao bih da nemaš.

Dakle tvoj jedini argument je da je zapadnim firmama dozvoljeno da posluju sa gubitkom jer su one "dobre", "poštene" i "pravi kapitalisti", a drugim firmama to nije dozvoljeno jer one "nisu zapande, samim tim su loše".

Dakle gde su tvoji dokazi da Kina kao država pokriva gubitke Xiaomi-ja u EV sektoru?

Na tvoju zalost, i mnogih Srba koji misle da kola treba da kostaju isto ko u Kini, "braca Kinezi" koriste tehniku koju su koristili i ranije u drugim delovima industrije. Zato su i popili takse od EU.
Taко сам и ја мислио, па ми је ј. корејски Самсунг телефон рикнуо после две године, а Шаоми ради већ 5 година, док нови ред ми две.
Више нико и не помишља да мења кинеске телефоне за неке друге.

Још бољи је квалитет када су у питању ручни сатови вредности 100-200е, где су разбили сву конкуренцију.

Back