Novi zakon: Plaćaćemo porez na šupe, kokošinjce, bunare!

Тихи

Zaslužan član
Poruka
136.146
Novi zakon: Plaćaćemo porez na šupe, kokošinjce, bunare

Biznis Autor:Daniela Ilić Krasić27. Okt. 202016:49 > 17:2225 Komentara


collage-porez-725x478.jpg

Foto:Profimedia.rs; N1; shutterstock;AP Photo Laura Leon


Od Nove godine plaćaćemo porez na podrume, šupe, bunare, kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, čardake, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, pa čak i na nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata. Cenu za utvrđivanje iznosa poreza diktiraće cene po kojima su prodavane garaže u konkretnoj opštini. Ovo je predviđeno novim izmenama Zakona o porezima na imovinu, čiji nacrt je upravo objavilo Ministarstvo finansija.
Da korona može da nam “dođe glave” ne samo doslovce već i novčano, pokazuje novi državni plan o povećanju nameta na imovinu.


Državnu kasu od januara iduće godine puniće porezi na imovinu koje će plaćati građani i firme i to na objekte koji do sada nisu ni bili oporezovani.


Gotovo nevidljiva izmena postojećeg zakona, gde se umesto “garaže i garažna mesta”, među nepokretnostima koje se oporezuju uvodi grupa “garaže i pomoćni objekti” (član 6a novog zakona), omogućila je da pod lupu poreznika dođu praktično svi objekti koje građani imaju u svojim dvorištima, bez obzira da li je reč o podrumu ili šupi u kojoj drže ogrev, ili štali u kojoj gaje životinje, ili ambar u kome je smeštena hrana za njih.

Šta se sve oporezuje

Ministarstvo finansija prepoznaje tri grupe pomoćnih objekata koji se oporezuju.


U prvoj grupi su dve vrste objekata – oni koji nisu zgrade: bunari, bazeni, rezervoari, cisterne… i oni koji spadaju u pomoćne zgrade izgrađene na istom zemljištu gde i stambeni ili poslovni objekat. To su kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva i slično.

profimedia-0288562811.jpg
Foto: Julie Deshaies JD83 / Alamy / Alamy / Profimedia
Druga grupa pomoćnih objekata obuhvata ekonomske objekte u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.


Treća grupa su nadstrešnice osnove preko deset kvadrata koje su samostalni objekti.


Kada je reč o ovoj drugoj grupi – ekonomski objekti, regulisani Zakonom o planiranju i izgradnji, spisak je još širi.


“Ekonomski objekti jesu objekti za gajenje životinja (staje za gajenje konja, štale za gajenje goveda, objekti za gajenje živine, koza, ovaca i svinja, kao i objekti za gajenje golubova, kunića, ukrasne živine i ptica); prateći objekti za gajenje domaćih životinja (ispusti za stoku, betonske piste za odlaganje čvrstog stajnjaka, objekti za skladištenje osoke); objekti za skladištenje stočne hrane (senici, magacini za skladištenje koncentrovane stočne hrane, betonirane silo jame i silo trenčevi), objekti za skladištenje poljoprivrednih proizvoda (ambari, koševi), ribnjaci, krečane, ćumurane i drugi slični objekti na poljoprivrednom gazdinstvu (objekti za mašine i vozila, pušnice, sušionice i sl.)”, navodi se Zakonu o planiranju i izgradnji.


Nacrt izmena Zakona o porezima na imovinu od danas je u svojevrsnoj javnoj raspravi, koja traje do – 4. novembra.


“Sugestije i primedbe mogu da se dostave Sektoru za fiskalni sistem putem elektronske pošte na adresu fiskalni.sektor@mfin.gov.rs najkasnije do 4. novembra 2020. godine, do 15:30 sati”, stoji na sajtu Ministarstva finansija.

Cena za obračun

Porez na imovinu utvrđivaća se i plaćati u skladu sa novim zakonom počev za 2021. godinu.


“Kod utvrđivanja poreza na imovinu za 2021. godinu za pomoćne objekte primenjivaće se prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u zonama koje su utvrđene na osnovu cena u prometu tih nepokretnosti u zonama ili graničnim zonama u skladu sa članom 6. Zakona o porezima na imovinu, odnosno prosečne cene garaža i garažnih mesta u najopremljenijoj zoni, ako su objavljene do 30. novembra 2020. godine”, navodi se u novom Zakonu o porezima na imovinu.

https://nova.rs/vesti/biznis/novi-zakon-placacemo-porez-na-supe-kokosinjce-bunare/

Oj Beograde krvopijo srpska..... Jel ima jos sta da je ostalo na sta ti nisi narodu i seljaku srpskom udario harac - osim vazduha????
 

Победоносцев

Stara legenda
Poruka
78.754
Od Nove godine plaćaćemo porez na podrume, šupe, bunare, kotlarnice, bazene, svinjce, kokošinjce, štale, senike, ambare, čardake, golubarnike, pušnice, sušare, ribnjake, pa čak i na nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata.

Да, па ја немам такве имовине у Србији. Какве шупе, какви сеници и свињци, какве писте за одлагање стајњака?

Није неки проблем.
 

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
44.439
naravno da je neophodno placati poreze na sve objekte. Drzava te pare trosi za obrazovanje i zdrastvo.
Da ti ne kazem nesto gore.................
Jednostavno mora se reci ne svakom porezu na imovinu.....to je vise nego jasno....
A Srbija je bas pogodno tle , posto je vlast zloupotrebila novac i stalno ga zloupotrebljava , pa joj ga treba i izbiti iz ruku.

Ali dok bi nas dvojica to pokretali , njih 20 bi se dogovarali za koliko para bi bili strajkbrejkeri....a ako ne pokrenemo ostace bez nadnica za strajkbrejkerisanje.....tuga , bas tuga...
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.