NOVI UDARAC PO GRADJANIMA SRBIJE

somalijac

Zainteresovan član
Poruka
240
DREŽDANJE ZA NOVE TABLICE!
(21) Petak, 14. Januar, 2011.| Autor: S. Tomčić

Građani će izgubiti 3,4 miliona dnevnica samo na registraciji 1,7 miliona automobila, pošto agencije od 1. januara to ne mogu da rade umesto njih

Čekanjem u redovima građani će izgubiti 3,4 miliona dnevnica samo na registraciji 1,7 miliona putničkih vozila pošto više od 4.000 agencija za registraciju vozila od 1. januara to ne mogu da rade umesto njih.

Kako je, počev od tehničkog pregleda, pa do predaje zahteva za registraciju vozila, potrebno minimum četiri sata, jasno je da vozači ne mogu da računaju da će moći da izađu s posla da bi obavili ovaj posao. Kako će posle 30 dana morati ponovo da čekaju najmanje tri sata u redu u MUP da bi podigli novu saobraćajnu dozvolu, znači da će morati da izostanu s posla dva dana.

S druge strane, zatvaranjem agencija bez posla će ostati 12.000 ljudi, odnosno bez hleba između 50.000 i 70.000 članova njihovih porodica. Vlasnicima agencija ova zabrana je pala kao grom iz vedra neba, pošto ih niko od nadležnih nije obavestio šta će ih snaći.

- Od 2000. godine imam rešenje za rad izdato od MUP u Novom Sadu, i sada odjednom ono ne važi. Oko 4.000 agencija peko noći je izgubilo pravo na rad, a svaka zapošljava dva-tri radnika, koji izdržavaju između četiri i šest članova svojih porodica - kaže Duško Diklić, vlasnik agencije „Bonus“ iz Sremskih Karlovaca.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova, međutim, tvrde da agencijama nije zabranjen rad, već da po novom pravilniku one ne mogu da overavaju kupoprodajne ugovore koje zaključuju fizička lica.
- Agencije mogu i dalje da vrše usluge u vezi s registracijom vozila, da podnose zahtev, preuzimaju registracionu nalepnicu, tablice i saobraćajnu dozvolu, ako su ovlašćene od vlasnika vozila - rečeno nam je u MUP.

Da se život razlikuje o zvaničnih saopštenja, novinar Kurira se uverio u policijskoj upravi Stari grad.
- Zasad agencije ne mogu da registruju vozila za fizička lica, već samo za pravna. Tako će biti dok ne dobijemo zvanično uputstvo iz Ministarstva - rekli su nam u Policijskoj upravi Stari grad.

Kriv je novi pravilnik

Pravnik Radmila Jovin, zamenica predsednika Udruženja agencija za registraciju vozila „Leges“ iz Beograda, kaže da je krivac što je agencijama za registraciju vozila zabranjen rad novi pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, koji se primenjuje od 1. januara ove godine.
- Član 11 tog pravilnika predviđa da samo fizička lica mogu overavati kupoprodajne ugovore u sudu, opštini ili mesnoj kancelariji, dok je starim pravilnikom to bilo dozvoljeno i posrednicima. To znači da agencije od 1. januara ne mogu da obavljaju nijedan od devet poslova, počev od prve registracije do odjave vozila, za šta su ovlašćeni od APR - objašnjava Radmila Jovin.


Koliko se vremena gubi…

- Za registraciju vozila
* Sat vremena

- Tehnički pregled vozila
* Pola sata

- Skidanje starih registarskih tablica
* Pola sata

- Uplata pet standardnih taksi: administrativne, takse za fond za zaštitu životne sredine, takse za javne puteve, komunalne takse i porez na vozila, takse za tablice, za novu saobraćajnu dozvolu i za nalepnicu, kao i polise osiguranja
* Tri sata

- Odlazak u MUP i predaja zahteva za registraciju vozila
* Tri sata

- Ponovni odlazak u MUP za 30 dana s potvrdom koja je dobijena prilikom predaje zahteva kako bi dobili novu saobraćajnu.

Vesti: saobraćajna, registarske tablice, registracija vozila
 

Back
Top