Нови талас поскупљења - ХЛЕБ СКУПЉИ ЗА 17 ДИНАРА!

Poruka
19.903
Hleb skuplji 17 dinara

BEOGRAD - Zbog rasta cena sirovina, goriva i najavljenog poskupljenja struje i uglja, već polovinom februara potrošače čeka novi talas poskupljenja prehrambenih proizvoda. Najveći udar na džep građana biće korekcija cena hleba “sava” koji će od 10. februara koštati 55 dinara po vekni. Na listi proizvoda koji će poskupeti tokom sledećeg meseca su i ulje, brašno, testenine, slatkiši, kafa i pivo.

111145_0801--hleb-foto-dimitrije-goll_f.jpg

Veliki udar na standard: Hleb će poskupeti od 18. februara

- Poskupeli su i brašno i energenti, dok je dinar oslabio. Cene hleba po tom osnovu moraju da idu naviše jer je poslovanje pekara pod ovim uslovima postalo neizdrživo. Mi ćemo poskupljenje odložiti za narednih petnaestak dana, kako bi sve svoje kupce na vreme obavestili o korekcijama koje slede. Hleb po novoj ceni od 55 dinara po vekni u prodaji će biti od 10. februara, odnosno nekoliko dana pre ili posle ovog datuma - kaže Pralica.

111147_0809-drek_origh.jpg


Oko 15. februara za 10 odsto poskupeće i ulje kompanije “Banat” iz Nove Crnje. Aleksa Janičić, generalni direktor ove kompanije, kaže da je uljara primorana na ovaj potez budući da je na svetskom tržištu došlo do poskupljenja sirovog ulja koje ovo preduzeće uvozi kao sirovinu za proizvodnju.

- Na cenu ulja svakako će uticati i cena energenata, ali ćemo troškove energije apsorbovati kroz izvozne cene proizvoda. Naša cena ulja od polovine februara iznosiće 130 dinara po litru, a na to će trgovci ukalkulisati maržu od pet do 10 odsto i PDV koji na ulje iznosi osam odsto - kaže Janičić. To znači da će maloprodajna cena “Banatovog” ulja u radnjama iznositi od 147,7 do 154,44 dinara po litru.
I mlinari najavljuju da potrošači najkasnije za mesec i po dana mogu da očekuju i nove dodatne korekcije cena brašna i testenina. Uzrok je poskupljenje pšenice na okolnim berzama.

- Brašno i testenine od početka ove godine poskupeli su za 15 odsto i te cene kalkulisane su na osnovu cene pšenice od 25 dinara i predviđenog rasta cena energenata. Pšenica sada košta 26 dinara, a kako stvari stoje na okolnim berzama, ova cena ići će još više. Budući da je država po svemu sudeći odustala od uvođenja dodatnog ocarinjenja izvoza pšenice, cena ovog proizvoda rašće i kod nas, pa potrošači u narednih mesec, mesec i po dana mogu da očekuju novo poskupljenje brašna i testenina za sedam do 10 odsto - kaže Dejan Pilja, direktor prodaje kompanije “Žitko”.

Pilja dodaje da zbog rasta cena sirovina potrošači uskoro mogu da očekuju i poskupljenje piva.

- Naša kompanija kukuruzom snabdeva velike pivare u Srbiji kao što su “Karzlberg”, “Hajneken” i “Apatinska pivara”, kojima smo juče dostavili nove cenovnike uvećane za 10 odsto. U tom smislu i korekcija cena piva uskoro će biti neminovna. Za koliko će pivo poskupeti, pivare tek treba da izračunaju - kaže Pilja.

Neke od njih, međutim, trgovcima su već dostavile nove cenovnike. Tako će od 1. februara pivo kompanije “Karlzberg” poskupeti za 2,5 odsto.

Cene sirovina poguraće i cene konditora i kafe. “Štarkovi” slatkiši od 1. februara poskupeće za pet, dok će šest dana kasnije cene proizvoda kompanije “Banini” biti uvećane za tri, a kompanije “Jafa” za tri do osam odsto. Prvog dana februara osvanuće i nove cene kafe kompanije “Grand” koje će biti uvećane za 14 odsto.

Dobra vest za potrošače je da u narednom periodu ne teba očekivati poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda kao ni mesnih prerađevina. U “Juhoru” i “Neoplanti” kažu da ne razmišljaju o korekcijama cena svojih proizvoda. A mlekari poručuju da su oni zbog rasta otkupne cene sirovog mleka početkom ovog meseca već korigovali cene svojih proizvoda, zbog čega ovog puta neće pratiti povećanje troškova energenata.

- Planiramo da postojeće cene mleka i mlečnih proizvoda u narednih šest meseci ostanu stabilne - kaže Slobodan Petrović, generalni direktor “Imleka”.
*******************************************************************************

Док је нама еуро-интеграција, поскупљења немају алтернативу. :super:
 
по овим ценама евро би требао да буде 150 минимум!!

Биће. Полако, само да прођу избори. И евро иде на 150, и продаја Телекома и ЕПС-а, промена Устава, још веће цене и...све до бакрота.:)
 
Шта је бре ово:

Oko 15. februara za 10 odsto poskupeće i ulje kompanije “Banat” iz Nove Crnje. Aleksa Janičić, generalni direktor ove kompanije, kaže da je uljara primorana na ovaj potez budući da je na svetskom tržištu došlo do poskupljenja sirovog ulja koje ovo preduzeće uvozi kao sirovinu za proizvodnju.

Како? Значи БАНАТ УВОЗИ СИРОВО УЉЕ КОЈЕ САМО ПРЕРАЂУЈЕ--- па ***... ово је страшно. А где је НАШЕ УЉЕ??? Где је НАШ СУНЦОКРЕТ??? Е, :dash::dash::dash:па зато се ја чудом чудим што више НЕ МОГУ ПРОНАЋИ УЉЕ КОЈЕ НЕ СМРДИ - јер ко зна које и какво ђубре увозе и од каквог семена нас трују...
 
Па, то нас чека у догледном периоду - девалвација динара(ако је на то мислио).

Ma mi smo u kompletu devalvirali sa ovakvom vladom, dokle ce ovaj narod da trpi verovatno dok hleba bude 200 a i benzin 200 dinara .valjda ce tada da se osveste a mozda ni tada.
 
Gotovo identična tema je bila pre manje od mesec dana.
Strašno.

ja sam otvorio tu temu.

blic je ovde optimistican. hleb ide na preko 100 dinara jer je psenica cini mi se 3-4 puta skuplja ove godine nego prosle.

ekonomija je kao sah. dobar ekonomista uvek kao dobar sahista moze da predviti 4-5 poteza unapred, i gde ga jedan odredjeni potez vodi.

ja to upravo i radim. gledam kakve poteze tadic povlaci i upozoravam vas i upoznajem do cega ce to da dovede.
 
ove godine zasejano nikad manje psenice. bice dogodine hleb 200 dinara

"Pšenicom je, ove jeseni, u Srbiji zasejano samo 480.000 hektara, i to je najmanja količina ove najvažnije žitarice koja je ikada zasejana. Treba napomenuti i to da je ove jeseni, više od polovine površina zasejano u centralnoj Srbiji, a ne u Vojvodini. Do toga je došlo, pošto je setva u ovim krajevima trajala nešto duže", izričit je Denčić.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=01&dd=27&nav_id=488668
 
Sramota da je hleb ovde u Austriji jeftiniji nego u Srbiji (u hoferu ga ima po 0,78 centi za kilo), a ovde sve brda. PS : kvalitet save je toliko opao da ja sumnjam da bi ovde prosla "tehnicki". Pre bih rekao da je hleb skuplji jer pekari moraju jos bednije da plate svoje radnike ili moraju da kupe nova kola, letovanja. Ali cutite gradjani, ja mogu da mislim koliko bi cena hleba bila u Srbiji da moraju radnika da plate 1500 evra minimum, ili da nema Vojvodine.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (sinisa, 27. januar 2011 09:00)

E LJUDI DOKLE NAS JE TADIC DOVEO DA JE HLEB JEFTINIJI U AUSTRIJI NEGO U SRBIJI!?!?!?!

U Austriji kilo leba 0.78 evra a kod nas uskoro POLA KILE pola evra!
 

Back
Top