Novi slovenački partizani – zdaj

SSSR_

Ističe se
Poruka
2.056
Postavio Zeljko Marković petak, 11 februar 2011 19:50

http://www.kp.rs/index.php?option=c...-i-sveta-sa-reagovanjima-kp&Itemid=92&lang=sr

Organizovani u grupe koje zovu „ćelijama“, mladi Slovenci, članovi masovnog urbanog „partizanskog“ pokreta, pozivaju na otpor i tvrde da su se slovenačke elite povezale sa inostranim centrima moći i zloupotrebile ideju osamostaljivanja

Neverovatno i neočekivano! Slovenija „vri“. Na način koji iznenađuje i mnoge poznavaoce društvene scene u ovoj zemlji. Malo ko je, naime, verovao da će – samo 20 godina posle euforije o „samostalnoj Sloveniji“ i „Evropi zdaj“ – aktuelne prilike u ovoj zemlji dovesti do situacije da se obnavlja socijalistička ideja, kao i da se uočava evidentna spremnost mladih da se organizuju u moderne partizanske (gradske) grupe koje svojim akcijama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

KRAH „DEŽELE“ I ŽAL ZA „JUGOM“

Ovi savremeni urbani „partizani“ su mladi, obrazovani, bez posla, kompjuterom se igraju, poniženi su, a gnevni jer svaki razgovor o etici (u politici) koji oni podstaknu biva ismejan od vladajuće elite. Njihova saopštenja se šalju mejlovima, preuzimaju ih agencije (čak državna) i prosleđuju medijima koji ih, međutim, ignorišu. Njihov uticaj u sindikatima, kao i u nekim levim partijama, svakog dana raste, tvrde posmatrači slovenačke društvene scene. Još niko nije saopštio koliko ih je, ali je evidentna podrška koju uživaju u patriotskom delu Slovenije. Ono što je interesantno i za mnoge iznenađujuće jeste njihovo korišćenje marksističke terminologije iz Drugog svetskog rata koju je koristila Komunistička partija. Tako se pojedinac, član ovog Pokreta, naziva „partizanom“, a grupa „ćelijom“. Njihov rad, prema mnogim nezvaničnim ocenama, svedoči zapravo o krahu samostalne Slovenije i želji da se vrati ono pozitivno iz socijalističke Jugoslavije.
Ova grupa sebe naziva „Društveni pokret ‘Zajednica’“ (DPZ) i pripada kategoriji neformalnih, samoorganizovanih grupa, naglašeno politički angažovanih. Pokret ima saradnike i simpatizere u celoj Sloveniji. Formiran je 21. juna 2008. godine u Ljubljani, a okupio je one koji su nezadovoljni sadašnjom situacijom u Sloveniji. Grupa želi novu, pravednije uređenu Sloveniju i njenu potpunu samobitnost. Suština njihovog programa je u predlogu – uzeti najbolje iz socijalizma i kapitalizma. Pokret deluje na različitim područjima društvenog života. Pored politike, zanimaju ih privreda ( u užem smislu), javni radovi, obrazovanje, kultura, kvalitet života, ekologija…Ključna parola im je „Blagostanje za sve, suživot, pravičnost, jednakopravnost, stvaralaštvo i mnogovrsnost“. Zalažu se za (stvarni) civilni i politički pluralizam sa neposrednom demokratijom, preraspodelu vlasništva (nova nacionalizacija) i bogatstva i ekonomsku demokratiju. Od društveno-ekonomskog razvoja očekuju da bude „samostalan, nezavisan i postojan, te da od njega nemaju korist samo neki njeni pripadnici, već celokupno društvo“.
Prilikom osnivanja učesnici su se složili da je u vreme osamostaljenja Slovenija bila bogata, suverena, nezavisna i neutralna država, a građani su skoro aklamativno želeli uspostavljanje neposredne demokratije i vlasnički pluralizam sa ekonomskom demokratijom, koja bi omogućila blagostanje svim stanovnicima. Međutim, tadašnje i sadašnje elite su se povezale sa inostranim centrima moći i zloupotrebile ideju osamostaljivanja. Manipulišući javnošću, parolama o slobodi, demokratiji, tržišnoj privredi, prestruktuiranju, denacionalizaciji, uz pomoć stranačkog izbornog sistema, elite su prisvojile moć odlučivanja, brigu nad imovinom i zajedničkim blagostanjem. Pred građanima Slovenije, zakonitim vlasnicima zajedničke imovine, oni su bez referenduma proglasili društveno vlasništvo ničijim i predali ga uglavnom strancima i stranim korporacijama, čime su građani Slovenije postali najamni radnici. Predajući imovinu strancima, slovenački vlastodršci su im, kaže se u saopštenjima DPZ, dali i političku moć i monopol nad svim segmentima javnog života u državi. Time su izigrali društveni dogovor o uspostavljanju samostalne države i blagostanja, a „našu zajednicu gurnuli u potčinjen položaj stranim i domaćim centrima moći, pljačkaškom kapitalizmu, nepravdi, siromaštvu…„To nećemo i ne prihvatamo“ – zavapili su učesnici osnivačke skupštine DPZ.

POZIV NA AKCIJU

Budući da Pokret čini više kolektivnih članova (pored „Društvenog pokreta ‘Zajednica’“, tu su i „Nezavisni sindikat Slovenije“, „Hrišćanski socijalisti Slovenije“, „Zeleni progres“, „Društvo nezaposlenih i socijalno ugroženih Slovenije“ i „Zelena stranka“) koordinativnu ulogu ima Odbor DPZ, koga predstavljaju tri člana ovog pokreta. Najviši organ DPZ je plenum, a mrežu pokreta čine teritorijalno i tematsko-programske radne grupe.
Oko Nove godine (decembar 2010-januar 2011. godine) Pokret je objavio „Proglas“ koji je stigao u svaki dom u Sloveniji, mejlom ili kao letak u poštanskom sandučetu. Od ove „partizanske” grupe (za koju se još uvek ne zna koliko ima članova) strahuje vladajuća slovenačka elita, sve češće tražeći od policije da se onemogući njeno delovanje. U „Proglasu o konstataciji propasti Republike Slovenije“ koji novi slovenački „ilegalci“ dele poziva se na akciju i, između ostalog, u njemu se kaže :
„Propast Republike Slovenije na dvadestogodišnjicu potpune realizacije njene državne suverenosti se dogodio zbog izdaje postignutog istorijskog ugovora, tj. saveza političkih elita koje su povezane sa inostranstvom, pljačkanjem zajedničke imovine u korist uskih krugova uništili su našu ekonomsku osnovu, moć i suverenitet, jer nisu zaštitili naše vitalne interese i interese većine građana, već su nas smestili u diskriminatorski položaj u kojem ne vidimo više svoju bezbednost i razvojne perspektive“.
Autori ovog dokumenta naslovljenog kao – „Proglas o slomu istorijskog dogovora između naroda i vlasti o političkom, ekonomskom i kulturnom usponu slovenačke države”, pozivaju na građansku nepokornost i tvrde, doslovno, kako „Današnja Republika Slovenija:
1.ne dozvoljava da se stvori sistem u kojem bi postojalo samo-obezbeđenje u sferi ekonomije i hrane i opšteg blagostanja, što se odražava u siromašenju stanovništva: u raslojavanju, stalnoj masovnoj nezaposlenosti, drastičnom padu rađanja i enormnom zaduživanju u inostranstvu, oduzimanju vlasničkih prava, ekonomsko-socijalne sigurnosti, penzija, socijalnog (lekarske zaštite), obrazovanja, kulture i zdravog načina života – sve to postaje privilegija izabranih.
2.vlast izvodi degradaciju nas građana stalnim uskraćivanjem prava i postavlja nas u položaj lica bez vlastitog identiteta i bez mogućnosti izvršavanja svoje lične i političke volje;
3.uništava civilizacijske i opšte ljudske vrednosti i odnose zasnovane na solidarnosti i suživotu, tako što uz pomoć prevara i eksperimentalnim šok-terapijama prouzrokuje međusobne konflikte, otuđenost, kriminal i traumatične situacije i probleme koji nas dnevno opterećuju i more;
4.sa svojim političko-vojnim avanturama na međunarodnom području (setimo se da su slovenački vojnici na Palama pretukli sveštenika Starovlaha i njegovog sina veroučitelja) podrivaju ugled našeg društva koje se zasniva na načelu miroljubivog suživota i na širokom međunarodnom krugu prijatelja.“

_____________

Apel za - nepokornost


U Pozivu na građansku neposlušnost, koji pratipomenuti Proglas o „istorijskom slomu…”, potpisnici – brojni anonimni, ali i poznati građi Slovenije, među kojima je i dr Borut Korun, kaže se:
„Mi dole potpisani objavljujemo da se sa postojećim uređenjem Republike Slovenije ne možemo više poistovećivati i priznavati je kao jedino mogući način organizovanja zajednice, jer prilikom osamostaljivanja nismo glasali za ovo nestabilno i neodrživo stanje u kojem danas živimo.
Pozivamo vas, građane i građanke, da započnemo proces građanske neposlušnosti i nepokornosti zbog sloma datog obećanja našoj zajednici i to na sve načine koji su za vas kao pojedince, grupe i organizacije, prihvatljivi. Pre svega vas pozivamo radi donošenja novog društvenog ugovora za pravedno uređenje našeg društva koje će se temeljiti na zajedničkom i ličnom vlasništvu, pluralizmu, suverenosti, napretku i miru“.
 

Back
Top