Hrvatska nova nestalna članica Saveta bezbednosti UN
Radio Srbija - Pre sat i 51 minut
Hrvatska je izabrana za novu nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon što je protivkandidat Češka povukla nominaciju. Dominikanska Republika se takođe povukla, tako da je drugo upražnjeno mesto pripalo Kosta Riki. Prethodno su za nove nestalne članice Saveta bezbednosti izabrane Burkina Faso, Vijetnam i Libija. su još i Belgija, Indonezija, Italija, Panama i Južna Afrika, kao i pet stalnih članova sa pravom veta - SAD, Rusija, Britanija, Francuska i Kina
Dakle evo ga novi sastav SB, mehanizam odlucivanja je da mora biti 9 glasova za i bez veta stalne clanice...
SAD- za otcepljenje
Rusija- protiv- veto
Britanija- za
Francuska- za
Kina- protiv (eventualno uzdrzana mada ne verujem, zbog Tajvana itd.)
Italija- za
Belgija- uzdrzana
Hrvatska- za
Burkina Faso- ?? (verovatno uzdrzana/protiv)
Vijetnam- protiv/uzdrzan
Libija- protiv/uzdrzana
Kostarika- ??
Indonezija- protiv/uzdrzana
Panama- uzdrzana
Južna Afrika- protiv/uzdrzana
Ovako sam ja tipovao mislim da i dalje ne moze da prodje rezolucija o otcepljenju Kosova, cak i ako Rusija ne bi ulozila veto ;-) otprilike mislim da bi bilo 7 za i 8 ili protiv ili uzdrzanih...
Radio Srbija - Pre sat i 51 minut
Hrvatska je izabrana za novu nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon što je protivkandidat Češka povukla nominaciju. Dominikanska Republika se takođe povukla, tako da je drugo upražnjeno mesto pripalo Kosta Riki. Prethodno su za nove nestalne članice Saveta bezbednosti izabrane Burkina Faso, Vijetnam i Libija. su još i Belgija, Indonezija, Italija, Panama i Južna Afrika, kao i pet stalnih članova sa pravom veta - SAD, Rusija, Britanija, Francuska i Kina
Dakle evo ga novi sastav SB, mehanizam odlucivanja je da mora biti 9 glasova za i bez veta stalne clanice...
SAD- za otcepljenje
Rusija- protiv- veto
Britanija- za
Francuska- za
Kina- protiv (eventualno uzdrzana mada ne verujem, zbog Tajvana itd.)
Italija- za
Belgija- uzdrzana
Hrvatska- za
Burkina Faso- ?? (verovatno uzdrzana/protiv)
Vijetnam- protiv/uzdrzan
Libija- protiv/uzdrzana
Kostarika- ??
Indonezija- protiv/uzdrzana
Panama- uzdrzana
Južna Afrika- protiv/uzdrzana
Ovako sam ja tipovao mislim da i dalje ne moze da prodje rezolucija o otcepljenju Kosova, cak i ako Rusija ne bi ulozila veto ;-) otprilike mislim da bi bilo 7 za i 8 ili protiv ili uzdrzanih...