Novi Sad: Živi lanac jedinstva u znak podrške Ukrajini

DarkMoon

Elita
Poruka
20.656
Novi Sad: Živi lanac jedinstva u znak podrške Ukrajini

Ukrajina-protest-Novi-Sad-2-Autonomija-1024x768.jpg


Oko 100 građana Novog Sada i gostiju napravilo je danas “Živi lanac jedinstva” kao podršku građanima Ukrajine u odbrani od agresije Ruske Federacije.

Oni su stajali u krugu i držali se za ruke kod spomenika ukrajinskom političaru, pesniku i slikaru Tarasu Ševčenku, a mnogi od njih bili su ogrnuti zastavama Ukrajine.

“Ukrajina je ujedinjena, I zajedno smo nezaustavljivi! Slava Ukrajini – slava herojima”, poručio je ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač.

Ukrajinska zajednica i Ambasada Ukrajine organizovali su ovaj događaj povodom Dana ujedinjenja Ukrajine iz 1919. godine.
Dan ujedinjenja Ukrajine obeležava se u znak sećanja na 22. januar 1919. godine, kada je u Kijevu svečano proglašen Akt Ujedinjenja Narodne Republike i Zapadno-Ukrajinske Narodne Republike – dveju mladih ukrajinskih država, koje su nastale nakon raspada Ruske i Austrougarske imperije posle Prvog svetskog rata.

“I posle 104 godine opet smo izloženi agresiji našeg suseda, Rusije. Hvala bogu što svi naši susedi, gotovo sve evropske zemlje, podržavaju našu nezavinost i pomažu nam da se odbranimo od agresije”, kazao je Tolkač.

On je zahvalio svim građanima Srbije koji poržavaju Ukrajinu, kao i Vladi Srbije, koja je pružila gostoprimstvo izbeglicama iz te zemlje.

Ukrajina-protest-Novi-Sad-3-Autonomija-1024x768.jpg


Prisutni su položili cveće i vence na spomenik Tarasu Ševčenku.

Akciju je podržala i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

“Najmanje što možemo da učinimo jeste da im pružimo podršku, zbog stradanja kojima su njihovi sunarodnici izloženi zbog ruske agresije”, naveli su predstavnici Građanske Vojvodine.

Dodali su da na taj način žele da pokažu i da se ne mire sa dominantnim proruskim narativima na političkoj i javnoj sceni u Srbiji.

Ukrajina-protest-Novi-Sad-Autonomija-1024x768.jpg


Pored predstavnika ambasade Ukrajine u Srbiji, ukrajinske zajednice iz Vojvodine, skupu je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović.

Spomenik Tarasu Ševčenku otkrili su u februaru 2021. godine tadašnji gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i tadašnji ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič.

Spomenik je poklon prijateljskog grada Lavova, a delo je istaknutog ukrajinskog vajara Volodimira Cisarika.

“Ovo je lep dan za Novi Sad koji sada ima još jedan spomenik na kulturnoj mapi, a predstavlja potvrdu slovenskog prijateljstva”, kazao je tada Miloš Vučević. https://autonomija.info/novi-sad-zivi-lanac-jedinstva-u-znak-podrske-ukrajini/

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...i-lanac-jedinstva-u-nedelju-u-Novom-Sadu.html
Bravo za Vojvođane. Osvetlali su obraz Srbiji koja se nažalost ponovo, kao onomad 1991. godine, našla na pogrešnoj strani istorije. Lepo je videti razvijene ukrajinske zastave u glavnom gradu Autonomne pokrajine Vojvodine. Inače Rusini, a to je stari izraz za Ukrajince, na teritoriji današnje Vojvodine žive više od 260 godina. 17. januar 1751. ostao je zabeležen kao poseban datum u bogatoj narodnoj tradiciji vojvođanskih Ukrajinaca (Rusina). Toga je dana upravitelj komirskih poseda Habsburške Monarhije u Bačkoj Franz Joseph de Redl potpisao Ugovor o uređenju pustare Veliki Krstur. Nakon konsultacija s rusinskom (ukrajinskom) zajednicom, datum je prihvaćen kao državni praznik. Odluka je donesena na sednici Nacionalnog veća rusinske nacionalne manjine u Srbiji u aprilu 2007. godine, zajedno s Odlukom o nacionalnim simbolima Republike Srbije.
Secionisti ima ih ovde i na forumu.
 

Slične teme

Odgovora
19.999
Pregleda
261.524
Odgovora
20.004
Pregleda
250.994

Top