Novi roman Sonje Ražnatović u izdanju Derete

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
124.588
Izdavačka kuća Dereta upravo je objavila roman Sonje Ražnatović Morbus mundi, koji je nedavno proglašen za najbolji roman u rukopisu na konkursu „Miroslav Dereta” za 2022.

najbolji roman u rukopisu


Morbus mundi je roman nevelikog obima i jednostavne kompozicije, u kojem se spajaju tri narativna glasa: dva iz ljudskog, i jedan iz biljnog sveta.

Rekapitulaciju bračnog života, ispunjenog svađama, nadmetanjima i negativnim emocijama, koja predstavlja aktuelni tok svesti supružnika, prekida muškarčevo suočavanje s bolešću, te radikalan preobražaj bračnih odnosa. U promenjenim okolnostima, fokus centralnih junaka brzo se prenosi s površnih, svakodnevnih situacija, kojima su raspaljivali međusobni rat, na pitanja smisla, ispunjenosti i domašivosti sreće, jer „ništa kao bolest ne izbistri pogled, misli i prioritete“. Pažnja se premešta s tuđih mana na vlastite životne zadatke, a postojanje tek pred aktivnom pretnjom smrću zadobija smisao i vrednost.

Ova knjiga je čist džin bez leda. Ništa razvodnjeno. Džez truba i džez klavir kasno u noć, kad se tišina najglasnije čuje i kad su čula najosetljivija i najizoštrenija. Morbus mundi je knjiga-budilnik; knjiga-opomena; knjiga-podsetnik. Ovim romanom, u kojem protagonisti, ali i njihova životna situacija, imaju simboličku vrednost, Sonja Ražnatović nastoji da na nepretenciozan način poremeti ustajalost našeg života i izmeni poredak vrednosti u okviru svakodnevlja, podsećajući nas na ono što je uistinu bitno.

Sonja Ražnatović rođena je 1969. u Titogradu (današnja Podgorica), gde je 1995. diplomirala na Tehnološko-metalurškom, a zatim magistrirala na Ekonomskom fakultetu. Objavila je romane Jana, samo privremeno u Bloku 9 (Otvoreni kulturni forum, 2016, Cetinje) i Exit – Restart (Rende, 2021, Beograd), za koji je dobila regionalnu nagradu „Štefica Cvek“. Bila je kolumnista crnogorskog dnevnog lista Pobjeda.

sinhro.rs
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.