Novi ogromni krst u Skoplju

To je malo neobicno za ove nase prostore, krst je poprilicno veliki i pomalo nezgrapan, ali moguce je da mi samo nismo navikli na takve stvari.

U Austriji je skoro svaki planinski vrh obelezen velikim krstom, ali to je deo njihove tradicije i sa tim su poceli jos u 13. veku.

Evo ga i primer. Fotka sa ovogodisnjeg zimovanja.

IMG_7559.jpeg
 

Džinovski krst u Skoplju „nije antimuslimanski simbol“​Novoosvećeni krst u glavnom gradu Makedonije, visok više od 60 metara, nema cilj da izazove verske tenzije u zemlji u kojoj živi velika muslimanska manjina, kažu njegovi graditelji.

cross-skopje-1.jpg
Krst pored oblakodera koje je izgradio turski investitor

Ogromni krst koji je u opštini Aerodrom u Skoplju osvećen ove nedelje jeste objekat kulture, bez namere da vređa po verskoj ili etničkoj osnovi, rekao je Todor Petrov, predsednik Svetskog makedonskog kongresa (SMK), nevladine organizacije koja stoji iza izgradnje krsta.
„Krst nije podignut kao provokacija i nije antialbanski ili antimuslimanski simbol“, rekao je Petrov.
„Naprotiv, krst je neodvojivi deo makedonske kulture i pripada Albancima isto koliko pripada i Makedoncima, zato što u oba naroda ima i hrišćana i muslimana“, naglasio je Petrov.
Krst koji je postavljen u opštini gde mahom žive Makedonci već je izazvao neke negativne reakcije albanske manjene u Skoplju.
Krst je osvećen u utorak u prisustvu poglavara Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskopa Stefana i gradonačelnika Skoplja Koča Trajanovskog.
Inače, većinu stanovništva u zemlji čine Makedonci, koji su pravoslavni hrišćani. Većina Albanaca, koji čine do četvrtine populacije, jesu muslimani.
cross-skopje.jpg
Petrov kaže da bi krst trebalo da ulepša Skoplje

Odluka da se odobri izgradnja krsta doneta je ranije ove godine usred spekulacija na društvenim mrežama da bi turska investicija za izgradnju četiri oblakodera mogla značiti priliv kupaca islamske veroispovesti u etnički homogenoj opštini Aerodrom.
Izgradnja krsta je najavljena pošto su turski investitori demantovali glasine da nameravaju da tu izgrade džamiju.
Petrov, čija se organizaciju smatra bliskom vladajućoj VMRO DPMNE, rekao je da bi novi krst trebalo samo da ulepša deo Skoplja.
„Albanci ne bi trebalo da se boje neke vrste „inkvizicije“ protiv njih, zato što veličina naše civilizacije leži u univerzalnosti njenih vrednosti. Te vrednosti jesu mir i ljubav, tolerancija i suživot, koje prkose ratu i segregaciji“, rekao je Petrov.
Novi krst, koji je finansiran iz donacija, prvobitno je trebalo da bude visok 33 metra, kako bi simbolizovao godine koje je Isus imao kada je umro, ali je za vreme izgradnje visina povećana.
cross-skopje-2.jpg
Zašto se pravdaju? Niko ne smatra da su džamije sa minaretima “antihrišćanske”, primenimo tu istu logiku na krst.
 

Осветен Македонскиот крст во Драчево​


https://www.vecer.press/osveten-makedonskiot-krst-vo-dracevo/#

Македонскиот крст во центарот на населбата Драчево, лоциран во Паркот на бранителите, е висок###__ 63,5 метри и ____е дванаесетти по височина во светот_____###, а втор во Македонија. Широк е четири метри, со распон на краците од 34 метри, секој крак по 15 метри. Постаментот е висок 12,5 метри и е на три нивоа, а темелната плоча е со дебелина од еден метар. Во него е вградена челична конструкција од 80 тони, премачкана со алкална жолта боја. На крстот е изведена светлечка инсталација со енергетска самоодржливост, што ќе претставува вистинска атракција во овој дел од Градот Скопје и Општина Кисела Вода

Во организација на Светскиот македонски конгрес и Општина Кисела Вода, денеска, на ден Цветници, точно напладне, беше осветен Македонскиот крст во центарот на населбата Драчево, кој е лоциран во Паркот на бранителите. Македонскиот крст, кој е висок 63,5 метри.
#_dvanaeseti pi veličini u svetu_#
Ubavo.
 

Back
Top