Novi lider: Kina pretekla Ameriku

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.538
Kina

Novi lider:
Kina pretekla Ameriku

© AP Photo / Ng Han Guan
10:53 27.07.2019(osveženo 11:06 27.07.2019)

Kina je prvi put pretekla Sjedinjene Američke Države prema broju kompanija zastupljenih na listi „Global 500“.

Ovu informaciju je objavio američki magazin „Forčun“.

Naime, od debija „Forčunove“ liste „Global 500“ 1990. godine, na njoj su isključivo dominirale američke kompanije.
Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi.
Veteran na rang-listi, američki trgovinski lanac „Volmart“, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.
Iza američkog maloprodajnog giganta je najveća kineska državna naftna i gasna kompanija „Sinopek“, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspeo da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između zvaničnog Vašingtona i Pekinga.
Anglo-holandska kompanija „Rojal Dač šel“, koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mestu našle dve kineske državne kompanije, „Čajna nešenel petroleum“ i „Stejt grid“, sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.
Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top-500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto, koliko pripada američkim kompanijama.
Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet odsto više nego godinu dana ranije i iznosi više od trećine svetskog BDP-a.

https://rs-lat.sputniknews.com/ekonomija/201907271120471254-novi-lider-kina-pretekla-ameriku/

Zbignjev Bzezinski je u svojim knjigama opominjao "svetskog lidera" na ovakav moguci scenario , ali kao po obicaju "veliki Brat" nikog nece da slusa i u svetskim razmerama pravi "stazu slonova" koja je pretnja samo malobrojnim i slabije opremljenim drzavicama ...
Naravno uz neizbezne pretnje i ucene sa mogucim sankcijama , a mozda i "necim odredjenijim" u slucaju neposlusnosti .
 
Novi svetski lider: Kina prvi put pretekla SAD prema ukupnim prihodima

5890291803_12826aa2b5_b-750x430.jpg


Podeli
Ovu informaciju je objavio američki magazin „Forčun“. Naime, od debija „Forčunove“ liste „Global 500“ u 1990. godini, na njoj su do sada isključivo dominirale američke kompanije.
Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi, prenosi „Raša tudej“.
Veteran na rang listi, američki trgovinski lanac Volmart, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.
Iza američkog maloprodajnog giganta je najveća kineska državna naftna i gasna kompanija Sinopek, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspeo da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između zvaničnog Vašingtona i Pekinga.
Anglo-holandska kompanija Rojal Dač Šel, koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mestu našle dve kineske državne kompanije, Čajna nešenel petroleum i Stejt grid, sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.
Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top 500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto koliko pripada američkim kompanijama.
Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet odsto više nego godinu dana ranije i iznosi više od jedne trećine svetskog BDP-a.

maxresdefault.jpg


https://www.krstarica.com/vesti/sve...m_medium=text_link&utm_campaign=banner_header

Najveca sila buducnosti i sadasnjosti bice Kina. U savezu sa Rusijom - nepobediva. U svakom smislu.

Amerika je prdnula u cabar.
 
То је стање већ од пре неколико година, али Кина мудро ћути и ради.
САД више немају примат ни у чему, осим у глупој и бахатој спољној политици, која почиње да производи све више проблема.
И тај процес је незаустављив.
 
129 наспрам 121, а четири пута више становника....’начи кад навуку 480 компанија отворите тему да честитамо људима.
Globalno, Kina je veća ekonomska sila od merike i svakoga dana, svakoga časa ... ta razlika je sve veća.
Trudi se Tramp ali uzalud.
 
Globalno, Kina je veća ekonomska sila od merike i svakoga dana, svakoga časa ... ta razlika je sve veća.
Trudi se Tramp ali uzalud.
I like the spirit, guys. I really do.

Али испред Кине је још много брда и планина, Вашингтона, Џеферсона и Милтона да би се комотно могла поредити са Америком.
 
Američka ekonomija oštro usporila u drugom kvartalu

Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 26.07.2019. - 17:58:00
Zadnja izmjena: 27.07.2019. - 07:55:34

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u drugom je tromjesečju ove godine poraslo za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je znatno sporije u usporedbi s 3,1 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva trgovine.

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Država je porastao za 2,1 posto u odnosu na rast od 3,1 posto u prvom kvartalu, što je najslabiji tempo rasta od prvog tromjesečja 2017. godine, kada je američki predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost.
Wall Street je predviđao još slabiji rast od 2,0 posto, prenosi CNBC.
Privatna i državna potrošnja potpomogli su rast u navedenom tromjesečju, dok je smanjenje poslovnih investicija ograničilo veći rast ekonomije.
----------------------------------------------------------------------------------------
U merici sve pada, samo dug raste.
Trampova poreska reforma je dala svoje. Sledi sunovrat merikanske ekonomije.
Za par godina i Indija ih prelazi.
 
Ne razumem pise u clanku ameri 28,8 kinezi 25,6

Od kad je 25 vece od 28

Jel to neka alternativna matematika ili

Preskocio si ovaj deo :

"...
Kina je prvi put pretekla Sjedinjene Američke Države prema broju kompanija zastupljenih na listi „Global 500“.

Ovu informaciju je objavio američki magazin „Forčun“.

Naime, od debija „Forčunove“ liste „Global 500“ 1990. godine, na njoj su isključivo dominirale američke kompanije.
Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi..."...
 
SAD i Kina će uvek disati za vrat jedna drugoj u ekonomiji ali Kina nikada neće moći da projektuje svoj jezik i način života kao Ameri plus vojni budžet Amerike će uvek biti veći i imaće uvek više nosača aviona. Takodje uticaj Kine će se uglavnom graditi u Africi a u Evropi će kineski uticaj biti samo delimičan i u ekonomiji. Američki uticaj će inače uvek biti jak u Kini ali ne i obrnuto, kineski u Americi na primer.
 
Preskocio si ovaj deo :

"...
Kina je prvi put pretekla Sjedinjene Američke Države prema broju kompanija zastupljenih na listi „Global 500“.

Ovu informaciju je objavio američki magazin „Forčun“.

Naime, od debija „Forčunove“ liste „Global 500“ 1990. godine, na njoj su isključivo dominirale američke kompanije.
Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi..."...
Nisi skonto
Naslov teme je bio drugaciji, pisalo je prema ukupnim prihodima ne prema broju pojedinacnih firmi
To nije isto a neko je promenio i naslov teme
 
Pocetkom `90 - tih nikome nije ni na kraj pameti bilo da ce se Kina pojaviti u danasnjem izdanju i gle cuda gde je sada u odnosu na taj period ...!

"
OVA ZEMLJA POSTALA NAJVEĆI TAJNI KREDITOR NA SVETU: Duguju im više nego Svetskoj banci i MMF

Foto: AP/Andy Wong, File
KINESKI RAZVOJ
OVA ZEMLJA POSTALA NAJVEĆI TAJNI KREDITOR NA SVETU:
Duguju im više nego Svetskoj banci i MMF

PLANETA
18.07.2019. 12:14h
Kineske državne banke izdale su oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju, pa sada Kina postala vodeći globalni kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svetsku banku.

U nedavnoj studiji, tim istraživača je otkrio da je Kina postala najveći tajni kreditor na svetu. Eksperti su sproveli prvu sveobuhvatnu studiju o kreditiranju azijskog diva i drugim finansijskim tokovima.

Izveštaj pod nazivom „Kinesko kreditiranje u inostranstvu“, čiji su autori Sebastijan Horn (Univerzitet u Minhenu, Institut u Kilu), Karmen Rejnhart (Univerzitet Harvard) i Kristof Trebek (Institut u Kilu), koji su istraživali brojne javne i ne-tako-javne izvore za prikupljanje podataka koji pokrivaju preko šest decenija, obuhvatilo je hiljade kredita i grantova za 152 zemlje.
NE PROPUSTITE
HOLANĐANI BACILI OKO NA MESTO DIREKTORA MMF: Guraju svog kandidata, ali kriju njegovo ime

lg.php


Član tima Kristof Trebek izjavio je da je Kina oduvek bila aktivan međunarodni poverilac, pozajmljujući velike iznose državama.
„Povećanje ukupnog odliva kredita u protekle dve decenije bilo je gotovo bez presedana, uporedivo samo sa talasima američkog zvaničnog pozajmljivanja nakon Prvog i Drugog svetskog rata“.

U periodu između 2000. i 2017. godine, obaveze stranih dužnika prema Kini povećale su se sa manje od 500 milijardi dolara na više od pet biliona dolara — ili sa oko jednog procenta globalne ekonomske proizvodnje na više od šest procenata.

Većinu potraživanja po osnovu duga na međunarodnim tržištima obveznica stekla je kineska državna banka.

Pored toga, kineska vlada je odobrila i brojne direktne kredite, posebno zemljama u razvoju.
Istraživanja su pokazala da su kineske državne banke izdale oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju, što je dovelo do toga da Kina dospe na vodeću globalnu poziciju kao zvanični kreditor, ostavljajući iza sebe MMF i Svetsku banku.".

https://www.kurir.rs/planeta/328771...vetu-duguju-im-vise-nego-svetskoj-banci-i-mmf
 
To oko naslova nije do mene , ali obrati paznju na razliku izmedju onog sto si ti tvrdio i ovog sto sam naknadno ponovio iz uvodnog dela . .
Ja sam to tvrdio na osnovu naslova, vec sam ti napomenuo, a sem toga i link iz uvodnog posta tako glasi. Zasto moram da ti to objasnjavam 2 puta, jel teze ukapiras ili sta? Nemoj citati previse informer i sputnjik i vratice ti se bistrina, ako si je imao nekada.
 
Novi svetski lider: Kina prvi put pretekla SAD prema ukupnim prihodima

5890291803_12826aa2b5_b-750x430.jpg


Podeli
Ovu informaciju je objavio američki magazin „Forčun“. Naime, od debija „Forčunove“ liste „Global 500“ u 1990. godini, na njoj su do sada isključivo dominirale američke kompanije.
Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi, prenosi „Raša tudej“.
Veteran na rang listi, američki trgovinski lanac Volmart, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.
Iza američkog maloprodajnog giganta je najveća kineska državna naftna i gasna kompanija Sinopek, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspeo da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između zvaničnog Vašingtona i Pekinga.
Anglo-holandska kompanija Rojal Dač Šel, koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mestu našle dve kineske državne kompanije, Čajna nešenel petroleum i Stejt grid, sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.
Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top 500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto koliko pripada američkim kompanijama.
Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet odsto više nego godinu dana ranije i iznosi više od jedne trećine svetskog BDP-a.

maxresdefault.jpg


https://www.krstarica.com/vesti/sve...m_medium=text_link&utm_campaign=banner_header

Najveca sila buducnosti i sadasnjosti bice Kina. U savezu sa Rusijom - nepobediva. U svakom smislu.

Amerika je prdnula u cabar.
Kina i Indija su USA pretekli i uskoro Brazil
USA umire
 
Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top-500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto, koliko pripada američkim kompanijama.

500 компанија од којих је америчких и кинеских 250... Остварује трећину светског БДП.
 
teske vesti za lokalne *******ne sendvicare kina ih je prestigla pre nekoliko godina sada treba da ih indija prestigne uskoro a za par godina i brazil ostalo im samo da kmece kao i na svakoj temi vreme kad ce zavrsiti da dozivotnim robijama za izdaju zemlje se sve vise priblizava
 
  • Podržavam
Reactions: MJK

Back
Top