Novi izbori na Kosovu do kraja godine?

gost 198384

Iskusan
Poruka
5.443
Mustafa: Tači manipulisao glasovima
12. januar 2011. | 11:05 | Izvor: Beta, Tanjug
Priština -- Predsednik DSK Isa Mustafa zahteva da Hašim Tači snosi odgovornost jer je izmanipulisano preko 20.000 glasova za njegovu DPK u Srbici i Glogovcu.

Naime, tolika je razlika u dobijenim glasovima između izbora održanih 12. decembra i onih od 9. januara.

Mustafa kaže da aktuelni kosovski premijer i predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači „vodi prljavu igru“ i da je „izgubio kompas“.

"Ne želimo da takva zločinačka vlast dođe u Prištinu", kaže Mustafa u intervjuu prištinskom listu "Kosova Sot" i dodaje da su se u oba kruga glasanja ponovile neregularnosti, da je teško prekršeno ustavno pravo građana da sami odlučuju i biraju novu vlast koja će upravljati Kosovom.

On je istakao da je problem u razvoju izbora, jer, kako je objasnio, na osnovu načina na koji su održani izbori, ne možemo da utvrdimo ko je prvi, a ko drugi na ovim izborima.

"Ovo kažem s razlogom, jer ukoliko se desi da neka partija, 9. januara, izgubi 20.000 glasova u dve opštine, onda se ozbiljno postavlja pitanje, kako su dobile glasove u ostalim opštinama. Ja sam veoma ubeđen da bi DSK bila prva partija, da smo imali pravedne i zakonske izbore, u najmanju ruku bili bismo ravnopravni sa DPK-om“, kazao je Mustafa.

Sumnje u regularnost izbora iznela je u utorak izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo Urlike Lunaček.

Ona kaže da treba vrlo ozbiljno razmotriti predloge pojedinih političkih partija da se na Kosovu krajem godine održe novi parlamentarni izbori zbog mnogobrojnih nepravilnosti.

Lunaček je za Radio-televiziju Kosova rekla da je pratila ponovljene izbore u nekim opštinama na Kosovu u nedelju i da je izbliza videla manipulacije na izborima.

"Kosovo je jedna izborna zona. (Izborni) Sistem ima mnogo nedostataka, zato treba što pre početi pripreme kako bi se do kraja godine održali izbori, što je predlog nekih političkih partija", rekla je ona.

Ne znam koliko je realno da se zahtevi Ise Mustave ispune na naveden način ali po svemu sudeći za svoju inicijativu ima podršku evropskih institucija.

Ovo takođe znači da do razrešenja izbornog pitanja neće doći ni do kakvog pomaka po pitanju famoznih pregovora.

Pravo je pitanje hoće li evidentan sunovrat Hašima Tačija doneti nekakve suštinske promene na Kosovu?

Bez obzira na Izijevu otvorenost sve političko-ekonomsko-kriminalne poluge su i dalje u rukuma Tačijevih kadrova te sumnjam da da značajnih kvalitativnih promena na Kosovu može doći čak i nakon njegovog odlaska sa vlasti.

Ako ništa drugo a ono se čini dobrim što je počeo makar proces formalnog razvlašćivanja ekstremističkih, zločinačkih i kriminalnih struktura na Kosovu.
 

Back
Top