Novi Fosili

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.857
Pre neku godinu grupa Magazin nakon turneje, u povratku, kada su presli granicu su izjavili - ala smo ojadili (opeljesili) srbe..

Ovo je medijski propraceno ali nisam cuo da je doslo izvinjenje od strane clanova grupe ili menadzera na takvim recima, niti bilo kakav odgovor. To nije smetalo da se kasnije nastavi sa koncertima, niti je doslo do pada broja publike na njihovim koncertima.

Posto su njine pesme o ljubavi, ljubicicama i emotivne, jel tako, da li je ta ljubav slusalaca sebicno egoisticna, kada se na takvu stvar nije osvrnula kao sto je vredjanje nacionalne pripadnosti.

Ili su slusaci emotivno ljubavne dobrice pa se vode onom parolom, ljubav sve prasta?

E pa meni bi morali da plate da ih slušam na radiju, a na koncert im ne bih išla ni po koju cenu. Ne zato što su Hrvati, ne zato što izgledaju debilno, već zato što njihova muzika i tekstovi vređaju ukus iole normalnog čoveka. Prema tome, ako im nisi dao pare, nemoj njima ni da se opterećuješ. A kad si već spomenuo pesme ljubavne tematike, podseti se samo kako narod hrli na koncerte gde pevači kukumavče zbog nesrećne ljubavi. Nikome nije važna muzika, pogađa ih tekst. Čudo božje!

mozes da pevas sta hoces,ali posle pevanja,kao i pre bices moron,snob,nacionalista,paksu,dobar,zao itd.Znas onu'ko peva zlo nemisli'a ja bi dodao'ka prestane da peva,neznam sta misli'

cudo bozije..pogode im zicu, pa to ti je

na radio stanicama puno je rvatskih pesama, nemam nista protiv, jednostavno promenim, ali covek pomisli da nemamo nase izvodjace koliko ima od komsija

.Znas onu'ko peva zlo nemisli'a ja bi dodao'ka prestane da peva,neznam sta misli'

svako ko peva morace ad tad prestati da peva, ni pesma nije vecna, tako da to ne stoji ko peva zlo ne misli

na radio stanicama puno je rvatskih pesama, nemam nista protiv, jednostavno promenim, ali covek pomisli da nemamo nase izvodjace koliko ima od komsija
Ja za mnoge nisam ni znala da su Hrvati. Čujem neke hitove što se vrte u javnosti, posle saznam da su autori neki Cetinjski i Petar Grašo. Hajde, rekoh, da idem na google da vidim ko su ovi ljudi sa čudnim imenima da ne ispadnem glupa u društvu. Pevaju Hrvati barabar sa našima kao da živimo u Jugoslaviji.

problem u staroj Jugoslaviji,sto Srbi nisu bili toliki nacionalisti,koliko su drugi,to se medjutim odrazava na sve!Hanka Paldum,jel tako hahaha,mozda sam potrefio ime,e ona je za Srbe sve i svasta napricala,a vidi je sad!

I Michael Jakson je bio prozvan za pedofila i sta vec, ali je za pop muziku bio i ostao bog. Zasto se pesma mora identifikovati sa izvodjacem? Ne divis se instrumentu, vec zvuku koji on proizvodi.

Sto se tice same grupe za moj ukus su dno, ali nebitno, ukusi su razliciti i to postujem.

Srbi sami sebe jedu,pesme,pa hajde,slusajmo i komsije,ali brate mili Srbin sam i postuj me kao sto postujemo mi njih!Moje komsije u Bosni su napricali svasta,da sam u cetnike,da sam poginuo,a moj drug slusao rok,pa odjedanput ilahije i kaside,ne sto voli,nego sto zeli svoju nacionalost da uzdize!

a sto sad ti proganjas nekog ko mozda voli taj magazin

nego je to i licemerno, i ovde ljudi vole taj grub humor a onda se hvataju drugima za rec, pa kad to krenu ozbiljno
na nekom njihovom koncertu sam bila, mozda bas tom, delovalo je sve ok kolko se secam

svako ko peva morace ad tad prestati da peva, ni pesma nije vecna, tako da to ne stoji ko peva zlo ne misli

pa je l samo ruske pesme mogu kod tebe

"Magazin" nisam volela nikada, mada sam jednog leta bila prisiljena da svakodnevno slušam "Ginem" i prvo sam ludela, a posle počela da pevušim - kao da patim od nekog vida muzičkog Štokholmskog sindroma.:lol:
Ne sviđaju mi se pesmičice predviđene za podsticanje "morskih" avantura, za buđenje lažnih i kratkoročnih emocija, one što isuviše podsećaju na mlaku limunadu, ispijenu u bašti nekog restorana u letovalištu, na terasi s plastičnim palmama i pogledom na bazen ili šoping-centar. Eto, mene ta vrsta muzike asocira na lažnjak ... lažnjak u svakom smislu: lažni osmesi, lažne suze, lažna osećanja, lažne "pogibije" zarad lažne ljubavi. . Ali, to je, valjda, stvar ukusa: ne bih išla ni na koncert O.Dragojevića, kao ni na koncerte Željka/Željkova (Joksimovića, Samardžića i ostalih - ukoliko ih ima), Balaševića, Zdravka Čolića ... Ništa od toga mi se ne sviđa. Da sad ne analiziram ponaosob ...

Muzika se, od svih umetnosti, najlakše širi. Ona ne zahteva vizuelnu percepciju (mada je već par decenija "uobličena" u video spotovima, i trendovi nameću sve veću dopadljivost izvođača). Muzika - dakle - najlakše i najbrže dopire do publike. Za čitanje je potrebna posvećenost, pismenost, vreme, pa i svojevrsna izolacija od spoljašnjeg sveta; umetničke slike nisu svima dostupne a i nije svako u stanju da otkrije život ispod naizgled statičnog uramljenog prizora i uznese se do katarze. Nisu džabe starogrčki filozofi toliko razglabali o muzici i njenim efektima.
U tom smislu, kao i svaka druga umetnost (ili "umetnost", tj njena kopija), i u muzici prestaje da bude važno KO je interpretira, već KOME se muzika obraća. To i nije toliko loše, s obzirom da neka, nazovi funkcija umetnosti (pa i njene kopije) jeste da premosti razlike među ljudima.
Najdelotvornija tema je ljubav, jer ne postoji slušalac koji se u ljubavnim stihovima neće pronaći. Uz to, svakako, ide i mol, jer se ljubav uvek vezuje za bol i tugu ("umirem od ljubavi" ... "ginem" ... kao da kliče Tanatosu a ne Erosu). Dur ostaje za pesmice koje još ne govore o "pravoj" ljubavi, tj. patnji, već o, npr, udvaračkoj fazi, i imaju nestašan kontekst, oličen u stihovima o nečijim vragolastim crnim očima, lepoj kosi itd.itd.
Prema tome, "Magazin" i njima slični uvek će imati svoju publiku, baš kao što su i nekadašnji "Šlageri sezone" imali svoju. I ne samo šlageri...

Ajd sad da vidim suzice :lol::

Ok.....što Balašević?...umetnost bi trebalo da ima neku poruku...Balašević ne peva samo o ljubavi..provuče on i neke druge teme vezane za život....Čolić vrhunski vokal...ali pesmice limunada...opuštancija...
I Ceca nam je vrla, kroz neke svoje kao fora ljubavne pesme, provlačila poruke da su se tamo neke rđe natovrzle na nju, pribogu poštenu....
I Mira Bobićka, pše u novinama dobre tekstove o situaciji u zemlji, a romani prosto~prošireni ljubići....
Umetnost bi trebalo da odslikava sve anomalije u društvu..i pesma i pozorište i književnost....

kako odoleti muzici koja te automatski katapultira u vreme kada si bio bezbrizan, mlad i lep :D
najbezvrednije grupe sada imaju posebno mesto u srcetima iz tog prostog razloga, nostalgija je jaka emocija, pogotovo kada se rado priziva
kada su umetnost izjednacavali sa umetnikom, to je jednostavno besmisleno

case lomim ruke mi krvave

Back