Novi dizajn nekadašnjih Zastavinih automobila

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
82.600

Još jedno viđenje novog dizajna Yuga i „Stojadina“​

Laslo Nađ-Perge (Nagy Perge Laszlo), grafički i web dizajner iz Subotice, jednim jednostavnim hobi projektom ponovo je oživeo jedan od ikoničnih modela srpske automobilske industrije. Time se pridružio već legendarnom i dragom nam Dejanu Hristovu u rekreaciji nama u redakciji omiljenog modela. Naravno, mislimo na Yugo.
Njegova strast prema dizajnu i ljubav prema automobilima inspirisali su ga da preispita izgled modela jedinog domaćeg, nažalost ugašenog, brenda.
Yugo, nekadašnji ponos srpske automobilske industrije, sada je oživljen u dizajnu Lasla. Njegova vizija novog Yuga izazvala je ogromne reakcije na društvenim mrežama. Ljudi su bili oduševljeni njegovim viđenjima koja donose modernu tehnologiju i stil starom imenu. Laslo nam je rekao da je za manje od jednog dana dobio preko 360.000 reakcija na Facebooku.

Dizajn koji je napravio ostaje veran originalnim linijama Yuga, ali ga obogaćuje novim elementima i ažuriranjima koji mu daju sveži izgled. Sve to predstavlja susret prošlosti i sadašnjosti, i slobodno možemo reći da su izuzetno uzbudljivi za ljubitelje automobila i njihovog stila.
Dizajn Yuga sada je dostupan na društvenim mrežama , a interes ljudi neprestano raste. Iako je ovo bio lični projekat, interes i oduševljenje sugerišu da postoji potreba za ovakvim tipom dizajna. Setimo se samo kako je dizajne Dejana Hristova izazvao reakcije.

S obzirom da Laslo planira da oživi joše neke modele, poslao nam je i svoje viđenje novog „Stojadina“.
laszlo-101.jpg

Screenshot_20230910-210212~2.png

Nismo sigurni koliko je to realno, ali stvarno bismo voleli da neka od ovih dizajnerskih studija počne da silazi sa proizvodne trake.
izvor AutoRepublika

1623744490-11401935-1200x800.jpg

Jugo orginal...
Vidi te ostrine ivica cak i gde ne mora i ne treba, gledaj taj kljun napred...pravi retro sa nadimkom frankenstajn a ne pezurativno......
Npr prednja sofersajbna je kod svih danasnjih modela izvijena tj konveksna na gore, a jugo bi hladno mogao da je odradi da bude konveksna na dole...
Felne koje bi imale 12 ili 20 stranu piramidu , svuda uglovi, gde god pogledas...

Poslednja izmena:

Jugo orginal...
Vidi te ostrine ivica cak i gde ne mora i ne treba, gledaj taj kljun napred...pravi retro sa nadimkom frankenstajn a ne pezurativno......
Npr prednja sofersajbna je kod svih danasnjih modela izvijena tj konveksna na gore, a jugo bi hladno mogao da je odradi da bude konveksna na dole...
Felne koje bi imale 12 ili 20 stranu piramidu , svuda uglovi, gde god pogledas...
isti ovaj model, ali u bukvalnom smislu, nasađen na neku novu platformu sa svim elektro mehaničkim sklopovima i novom tehnologijom bio bi klasa za sebe

pa izgledaju kao kosi , opel ili tako nesto...moskvic , ili rumuni...
jugo je poligonalan....to mu je kao mana, ali moze biti prednost...
Ipak , ako se bude tresao na 100 kao sto se trese jugo, sve ide na neku svoju stranu, oci vozaca na svoju stranu takodje, nece da valja...
nemam smisla za dizajn ni malo...ali umem da primetim sta ljudima zapne za oko...

Mozda bi im zapelo za oko to poligonalno, ko zna...znam da mediokriteti vole sve zakrivljeno...ali onda to ne bi bio jugo...

Jugo orginal...
Danas su u modi oci

headlight-500x500.jpg
batali oči , svi liče ko jaje jajetu ono gore je istorija

Meni je licno zao sto je jugo propao mada sam video da svi zele da propadne, direktori, ekonomisti, promoteri....narod...
Priznajem da se osecam kao kremenko kad udjem u jugo...bukvalno imam utisak da na krivini ja zanosim jugo, i to sto mi smeta sto na 100 igram vranjansku igru u jugu, to je ono kad tresete grudima....

Zanimljiv je tako kockast i coskast..., skoro je bilo okupljanje ficomana, a meni kod fice jedino dobro to sto ga sam popravljas....ja u ficu jedva ulazim...u peglicu nikako , mogu da je samo nosim...i tu dolazimo da bi mnogi bili sretniji kad bi vozili mali i niski auto iako to znaci da bi lakse ginuli...
Zato zene ganjaju neke bembare dzipove , pitas se jel autonoman auto nigde glave vozaca...

Ima vic, zasto je porasla prodaja knjiga u lagumi i vulkanu....pa sve vise je vozacica bembara i dzipova pa im treba da podignu telo u sedecem polozaju..

Fića, ili zvanično Zastava 600/750/850 među narodima Jugoslavije ima kultni status. Kako i ne bi, kada je to model koji je poput „Bube“ u Nemačkoj i Forda T u Americi motorizovao naciju.

Proizvodio je se od 1955. do 1985. godine uz nepuni milion proizvedenih komada. Danas ih je mali broj ostao, pa Fića već nekoliko godina doživljava rast vrednosti, stoga i ne čudi što se dobri primerci mogu prodati/kupiti za sume koje dostižu i petocifreni iznos u evropskoj valuti.

Kao automobil koji je obožavan od mnogih, naročito od strane jugonostalgičara, ne čudi i što je naš dragi Laslo Nađ-Perge, posle nedavnih dizajnerskih crteža novog Yuga i Stojadina, uradio i skice kako bi, po njegovom viđenju, mogao da izgleda novi Fića.

Laslo je kao i obično bio na visini zadatka, i možemo reći da je nadmašio sebe. Hteo je da napravi otklon od Fiatovog modela 500 i uspeo je u tome.

1694785217118.png

Za svoje studije je izabrao žutu i crvenu boju, koje mu savršeno pristaju. Žuta je bila baš karakteristična boja za Fiću. Ono što nam se pored boje posebno dopalo jeste to da su staklene površine veće u odnosu na original, a tu je i svetleći znak Zastave. Pored toga, i svetla su dizajnirana u stilu Zastavinog amblema, što dodatno naglašava vezu sa starim modelom.
https://autorepublika.com/2023/09/14/laslo-nadj-perge-dizajnirao-i-novu-ficu/

Back