novi atak na tekovine NOB-a

Zaboravljate na par važnih stvari.Kad vam pametnjakovići promene ime ulice,sve troškove oko zamene dokumenata plaćate vi.I da ne zaboravim,sve poznanike,prijatelje i rođake morate da obavestite da vam je promenjeno ime ulice i to posle bez obzira na obaveštenja stvara velike probleme jer neki ljudi,pogotovo oni stariji ne mogu da registruju tu promenu više godina.

Zaboravljate na par važnih stvari.Kad vam pametnjakovići promene ime ulice,sve troškove oko zamene dokumenata plaćate vi.I da ne zaboravim,sve poznanike,prijatelje i rođake morate da obavestite da vam je promenjeno ime ulice i to posle bez obzira na obaveštenja stvara velike probleme jer neki ljudi,pogotovo oni stariji ne mogu da registruju tu promenu više godina.

:worth:

Ko je bio Alija Alijagic, ja nisam odavle?

Neki predvodnik janicara?

Rođen je 1896. godine u Bijeljini. Potiče iz osiromašene begovske porodice. Završio je stolarski zanat i već u šesnaestoj godini ušao u sindikalni pokret.

Mobilisan je za vreme Prvog svetskog rata. Protestovao je zbog loših uslova u vojnoj radionici u Mostaru zbog čega je hapšen. Postaje član Socijalističke radničke partije (komunista) 1919. godine, a 1921. stupa u terorističku organizaciju "Crvena pravda".

Iste godine, sa svojim drugovima, izvršio je 21. jula u Delnicama atentat na Milorada Draškovića, ministra unutrašnjih poslova u Vladi Kraljevine SHS, glavnog inicijatora Obznane (30. decembra 1920) kojom je zabranjeno sindikalno organizovanje i rad KP Jugoslavije. Atentat na Draškovića bio je prvo političko ubistvo u Kraljevini Jugoslaviji.[1] Alija je osuđen na smrt i obešen u Zagrebačkom zatvoru 8. marta 1922. godine. Njegova smrt je dovela do demonstracija u Zagrebu, Zbog posjećivanja njegovog groba od strane komunista, policija prekopava njegov grob i zakopava ga u selu Turija kod Bihaća.

Posle Drugog svetskog rata po njemu je nazvana ulica u Beogradu, na Petlovom brdu, koja je s početka 21. veka preimenovana u Ulicu Milorada Draškovića. U Sarajevu je postojala osnovna škola Alija Alijagić, koja se sada zove osnovna škola Malta.[2]

Godine 1974. je snimljena dokumentarna drama "Zašto je pucao Alija Alijagić", koja na osnovu autentičnih zapisnika sa suđenja atentatorima rekonstruiše pomenuti atentat.[3] Snimanju TV drame prisustvovao je Rodoljub Čolaković, jedan od glavnih optuženih na ovom procesu.

тја,некако гледам и размишљам....најбоље би легла Крунска некад пролетерска....
Краља Александра,Путина Крунисаног,Краља Милана....па заједно до Кнеза Милоша...

medved_bg:
Proleterske solidarnosti se sada zove Antifašističke borbe, ali to jedva znaju i oni koji stanuju u toj ulici :lol:

Prvi put čujem.

medved_bg:
Bulevar Lenjina je odavno Bulevar Mihajla Pupina, a za Milentija cenim da mutavci koji sede u tim komisijama za preimenovanje nemaju pojma ko je.

Za Pupinov Bulevar odavno znam da je ovde negde u okolini, ali nisam znao tačno gde. Kod mene i dalje koriste naziv Bulevar Lenjina.

Ja sam saznala kad sam se uselila u tu ulicu, pre par meseci :D.

Au, pa i ti si mi komšijka? Ali tebe neću da vodim na piće već pre na neko pečenje, ćevape, slaninu, ili čvarke.

Naravno druže. Nikad nećemo dozvoliti nekakvom ''Milojku Pudingu'' ili kako se već zove ovaj saradnik okupatora i buržoaski izrabljivač da pljune na ime Oca Revolucije! :heart:

A za ono pečenje i ćevape sa ovom kapitalističkom princezom da znaš da se ja to teška srca žrtvujem za Našu Borbu i da nimalo ne uživam! :heart:

Tito - Partija - Čvarci - Akcija! :heart:

Тужно је имати оваква скарадна скојевска имена. Ај да има неких заслужних црвендаћа попут Жданова и Толбухина, ал то је жута гамад брже боље укинула, ружна је успомена на руске ослободиоце. Увек сам се питао што нема улица Драгутина Гавриловића, а за очекивати је да Слоба добије своју трг ил улицу, заслужује је бар колко и Никола Пашић.

Rođen je 1896. godine u Bijeljini. Potiče iz osiromašene begovske porodice. Završio je stolarski zanat i već u šesnaestoj godini ušao u sindikalni pokret.

Mobilisan je za vreme Prvog svetskog rata. Protestovao je zbog loših uslova u vojnoj radionici u Mostaru zbog čega je hapšen. Postaje član Socijalističke radničke partije (komunista) 1919. godine, a 1921. stupa u terorističku organizaciju "Crvena pravda".

Iste godine, sa svojim drugovima, izvršio je 21. jula u Delnicama atentat na Milorada Draškovića, ministra unutrašnjih poslova u Vladi Kraljevine SHS, glavnog inicijatora Obznane (30. decembra 1920) kojom je zabranjeno sindikalno organizovanje i rad KP Jugoslavije. Atentat na Draškovića bio je prvo političko ubistvo u Kraljevini Jugoslaviji.[1] Alija je osuđen na smrt i obešen u Zagrebačkom zatvoru 8. marta 1922. godine. Njegova smrt je dovela do demonstracija u Zagrebu, Zbog posjećivanja njegovog groba od strane komunista, policija prekopava njegov grob i zakopava ga u selu Turija kod Bihaća.

Posle Drugog svetskog rata po njemu je nazvana ulica u Beogradu, na Petlovom brdu, koja je s početka 21. veka preimenovana u Ulicu Milorada Draškovića. U Sarajevu je postojala osnovna škola Alija Alijagić, koja se sada zove osnovna škola Malta.[2]

Godine 1974. je snimljena dokumentarna drama "Zašto je pucao Alija Alijagić", koja na osnovu autentičnih zapisnika sa suđenja atentatorima rekonstruiše pomenuti atentat.[3] Snimanju TV drame prisustvovao je Rodoljub Čolaković, jedan od glavnih optuženih na ovom procesu.
Siti legendo,.odkud ti na ovoj temi :confused:.

To se jednom mora učiniti bez obzira na troškove jer ulice nose imena najgorih ubica i bitangi.

manje_zlo:
Ај да има неких заслужних црвендаћа попут Жданова и Толбухина, ал то је жута гамад брже боље укинула, ружна је успомена на руске ослободиоце.

Mislim da je to SPO ukinuo još '96 ili '97. Generala Ždanova je valjda današnja Resavska ulica.

Ja bih mnogim sportistima dodelio ulice. Ukoliko vi ne promenite ime stadiona u ''Stadion Rajko Mitić'' bio bi red da on dobije ulicu.

Mada inače ne volim preterano to menjanje imena, posle ne znaš ni gde se nalaziš.

Back