Nove varijante koronavirusa, "Eris" i "Pirola"

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.870
61472_profimedia-0653405461_s.jpg

Za kratko vreme pojavile su se dve podvarijante omikrona. Najpre je registrovana podvarijanta EG.5 nazvana "Eris" i vrlo brzo postala dominantana u mnogim zemljama u svetu, a zatim i BA2.86 nazvana "Pirola".

Nova podvarijanta "Pirola, registrovana je u Danskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Izraelu, Švajcarskoj i Južnoj Africi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je obe podvarijante kao "varijante pod nadzorom", što znači da zemlje treba da prate i izveštavaju o mutacijama koje otkriju.

Naučnici kažu da se obe podvarijante brzo šire, ali da ne daju težu kliničku sliku. Međutim, za stare, teške hronične bolesnike nije tako. Tokom leta u SAD je povećan broj kovid pacijenata na bolničkom lečenju.

Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije INEP kaže da su nove podvarijante omikrona veoma slične omikron soju. Dodaje da nije potrebno podizati pažnju na viši nivo nego što je bila u prethodnom periodu.

"Ove varinate su dosta slične viđenim varijantama omikrona. Razlikuju se, recimo, što podvarijanta EG.5, nazvana "Eris" ima izmene u proteinskom sastavu na taj način da može da uzrokuje brže širenje virusa u populaciji. Ne očekuje se da izaziva teže simptome. Kod druge varijante BA2.86 nazvane "Pirola" očekuje se da može da uzrokuje i ozbiljnije simptome, da bolje zaobilazi već stečeni odgovor. Sve je pod praćenjem i ne treba dizati paniku, ali čitavu situaciju treba pratiti", objašnjava Gnjatović.

Pojašnjava da je nove podvarijante virusa korona teško razlikovati od prehlade i alergije. Na početku pandemije virus korona je imao specifičnu simptomatologiju, a jedna od karakteristika je bila izostanak čula mirisa. Sada toga nema.

Još se ne zna da li su "Eris" i "Pirola" stigla i do Srbije, s obzirom na to da Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo više ne radi sekvenciranje korona virusa. Inače, u poslednjih nedelju dana na području naše zemlje testirano je 4.705 osoba, od kojih je zaraženo njih 686, pokazuju podaci Instituta Batuta i Ministarstva zdravlja.
link
 

Back
Top