Nove srpsko-hrvatske „zakulisne radnje“?

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.398
Predsednik vlade RS i SNSD Milorad Dodik i predsednik HDZ BiH Dragan Čović sastali su se u Beogradu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Analitičari smatraju da je ovo možda uvertira u neku novu političku igru.

0,,4416825_1,00.jpg


“Sastanak srpskog predsednika Borisa Tadića sa liderima SNSD-a i HDZ-a BiH Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem još je jedan pokušaj vlasti u Srbiji da se bave unutrašnjim pitanjima BiH”, kaže Damir Mašić iz SDP BiH.“Ovaj susret nije prijateljski prema BiH. Srbija treba shvatiti da je BiH suverena i samostalna zemlja, a vlastima u Srbiji, uključujući i gospodina Tadića, bi puno bolje bilo da se bave unutrašnjim problemima Srbije koji su isto tako komplicirani i složeni kao i u BiH. S te strane imaju dovoljno problema da se njima bave, a ne da svako malo sa različitih nivoa, dobijamo poruke koje ne idu u prilog dobrosusjedskih odnosa. Ovaj susret apsolutno nije prijateljski prema BiH i oni to moraju shvatiti.”

0,,3978654_1,00.jpg


Sastanak, političko iznenađenje


Čović, Dodik...


„Sastanak Dodik, Čović i Tadić je političko iznenađenje”, kaže analitičar Pejo Gašparević ističući da je on neuobičajen jer dolazi u trenutku kada se politička kriza u BiH zaoštrava. Sastanak, nakon kojeg nije saopšteno više detalja, izazvaće sigurno negativne reakcije svih predstavnika bošnjačkih političara u BiH:“Vjerovatno se u sastanku može vidjeti neka vrsta odgovora, uvjetno rečeno hrvatsko-srpskog, na bošnjačke glasove iz političkog miljea za političkom bošnjačkom dominacijom u BiH što isto nije prihvatljivo, ali ta stvar treba biti razlučena između čelnika naroda u BiH. Nije dobro kad se dvoje sastaju mimo trećeg. Ali ko zna, možda je ovo uvertira u neku posve novu igru.”Sastanak, kaže Gašparević, treba gledati i u svetlu narednih izbora u Hrvatskoj što Srbija želi da iskoristi za preuzimanje političke inicijative u BiH:“Mislim da potez predsjednika Tadića treba gledati i u kontekstu skorašnjih izbora u Hrvatskoj gdje su izbori u februaru naredne godine gdje je predizborna kampanja već počela. Verovatno stratezi političkih poteza u Beogradu okupljeni oko gospodina Tadića procjenjuju da eventualno Beograd preduzme političku inicijativu u BiH jer je Hrvatska ionako preokupirana kampanjom za predsjedničke izbore.”Srbija ponovo zadire u unutrašnje probleme BiH?Uprkos nastojanjima, nije bilo moguće saznati detalje sastanka u Beogradu, tako da ostaje da se pričeka na dalje reakcije. Jedina jasna poruka stiže od najjače opozicione partije u BiH, SDP koja sastanak ocenjuje kao zadiranje u unutrašnja pitanja BiH. I raniji slični događaji, kao što je dolazak Tadića u Banjaluku, nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko poništio skupštinske zaključke o prenosu nadležnosti, ocenjeni su kao duboko zadiranje u unutrašnja pitanja BiH - tako da se i u ovom slučaju očekuje sličan scenario.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4609208,00.html?maca=ser-Blic Online-2569-xml-mrss

Baš je interesantno kako muslimanski i šačica apatrida lopova iz federacije kukaju kad počnu da im se izmiču pare.Hteli bi da zidaju raketle i uzimaju proviziju...:mrgreen:
 

Back
Top