Нове плате у просвети

Tu se ne radi o kuknjavi, a ni pare im nisu narocito vazne jer sindikalkama plata sluzi za sminku, garderobu i mobilne telefone.
Ako neki debil napravi raspored deci da imaju u jednom danu 10 časova to se zove izivljavanje prema deci isto onako kako lekar kaze "gospodjo, za to ste glasali", a debil nista ne radi niti sta zna u drzavnom zdravstvu. Posle ce da kazu roditelji samaraju nastavnike, lekare ili sudije....pa neko moze da ceka, a neko ima kratak fitilj.

Tu se ne radi o kuknjavi, a ni pare im nisu narocito vazne jer sindikalkama plata sluzi za sminku, garderobu i mobilne telefone.
Ako neki debil napravi raspored deci da imaju u jednom danu 10 časova to se zove izivljavanje prema deci isto onako kako lekar kaze "gospodjo, za to ste glasali", a debil nista ne radi niti sta zna u drzavnom zdravstvu. Posle ce da kazu roditelji samaraju nastavnike, lekare ili sudije....pa neko moze da ceka, a neko ima kratak fitilj.
Da li vi zaista mislite da mi imamo uticaj na broj predmeta koji nam servira Ministarstvo? Mislite da nemamo pedagogiju, dečju psihologiju i da ne shvatamo koje je t opterećenje za decu? Mislite da nismo protestvovali zbog toga?

Kupovna moc? Hoces da kazes da je u Hrvatskoj sve skuplje nego u Srbiji?
generalno. U proseku taman tolko kolko im je BDP veci a u mnogome i vise.
Mislis da su hrvatski kapitalisti manje krvozedni u odnosu na srpske ? I jedni i drugi uzimaju od naroda sve sto mogu, dakle cele njihove plate.
Kolko ostane hrvatu na kraju meseca tolko ostane i srbinu..........daklem , NISTA.

Posto nam je admin ovde izneo price kako je plata prosvetara super, i da ni na zapadu nije bolje, da objasnim da nije u pravu:

Kvadrat stana u Beogradu je danas isti (ako ne i skuplji) od kvadrata stana u Dortmundu.

Sa novim povecanjem, plata nastavnika ce biti cca 800 evra neto.
U Dortmundu je plata nastavnika cca 2500 neto.

Dakle, uzmimo sada bracni par mladih prosvetara kako odlucuje da zapocne zivot i da se skući, da kupi stan od 75m², i da zapocne da zivi u njemu.

Dakle, treba im 150K evra kredit da uzmu da bi kupili stan. Uzmimo i da su odnekud nabavili 30K za ucesce, te da im treba 120K pozajmice.
Na 30 godina, rata za takav kredit je cca 750 evra mesecno.
Ista prica je i u Dortmundu i u Beogradu sa cenama i kreditima (s tim da je u Dtm jos i bolja, jer su manje kamate).
Dakle:

Beograd: 1600 - 750 = 850 evra im ostaje za zivot.

Dortmund: 5000 - 750 = 4250 evra im ostaje za zivot. Racuni za takav stan u Dtm su maksikum 250 evra mesecno veci, i dolazimo do cifre od 4000 evra mesecno koja ostaje za zivot.

4000 > 850

A svi znaju da su hrana, garderoba, tehnika, namestaj, i sve osim kafane jeftiniji u Nemackoj nego u Srbiji.

Dolazimo do toga da je standard prosvetara 4.5 puta veci u Dtm nego u Bgd.

Mislim, ja to znam i bez ove kalkulacije, ali eto ciste matematike za neverne Tome :)

Jel i dalje neko hoce da me ubedi da je dobra plata nastavnika u Srbiji, i da na zapadu prosvetari ne zive bolje? :)
Evo ovo mi je zanimljivo pa da odgovorim. Sad je kod nas prosječna plaća u prosvjeti oko 1250€, ali od Nove godine i kod nas će plaće ići gore.
Znači 1250*2= 2500€. Rata kredita od 120000€ na 30 godina je oko 550-600€.
Screenshot_2023-09-21-09-12-35-390_com.android.chrome.jpg

Znači 2500€ -600€ ostaje 1900€ za režije (vjerojatno oko 200-250€), hranu i ostale troškove.

Evo ovo mi je zanimljivo pa da odgovorim. Sad je kod nas prosječna plaća u prosvjeti oko 1250€, ali od Nove godine i kod nas će plaće ići gore.
Znači 1250*2= 2500€. Rata kredita od 120000€ na 30 godina je oko 550-600€.
Pogledajte prilog 1413972
Znači 2500€ -600€ ostaje 1900€ za režije (vjerojatno oko 200-250€), hranu i ostale troškove.
ČEkaj kako kamatna stopa 3.8% ????????
Kod nas je toliko samo euribor !

I 3.8 je mnogo, u EU su jos manje kamate
Meni sad stambeni kredit u Intezi ima oko 7% kamatu na godišnjem nivou, kao da je u pitanju auto kredit. Kažu da je to zbog euribora. A euribor je valjda isti za celu Evropu. O čemu se tu radi? Recimo ako je fiksni deo oko 3.5 plus euribor, do ovog rata euribor je imao negativnu vrednost, pa je kamata bila oko 3 ili manja. Ali sada je oko 3.5. Nije mi jasno o čemu se radi i da li si siguran za to sad što pišeš? Da to nije bilo nekada?

Meni sad stambeni kredit u Intezi ima oko 7% kamatu na godišnjem nivou, kao da je u pitanju auto kredit. Kažu da je to zbog euribora. A euribor je valjda isti za celu Evropu. O čemu se tu radi? Recimo ako je fiksni deo oko 3.5 plus euribor, do ovog rata euribor je imao negativnu vrednost, pa je kamata bila oko 3 ili manja. Ali sada je oko 3.5. Nije mi jasno o čemu se radi i da li si siguran za to sad što pišeš? Da to nije bilo nekada?
https://nova.rs/vesti/biznis/uporedili-smo-kamate-u-srbiji-sa-bankama-u-regionu-i-eu-odrase-nas/

Ne lupaj po obicaju.

Opet ces da ti iz Srbije ucis mene kako je u Nemackoj, pogotovo u stvarima u kojima ja direktno ucestvujem, i o stvarima koje sam prosao vise puta 😂😂😂

To sto procitas na sajtu banke je jedna prica. Kad odes na razgovor, bukvalno se cenkas. A kad odes u jos par banaka, oni vide da si ti isao, jer svaka banka cim zakazes razgovor proverava tvoju kreditnu sposobnost i taj zapis ostaje, pa druge banke vide da ti gledas konkurenciju i spremne su da naprave bolju ponudu.

Majke mi, od kad si promenio nick, zvucis kao da si uzeo clansku kartu SNS-a.

A da ti kazem jos jednu stvar sa trulog zapada: kada uzimas stambeni kredit, samo 1/4 ti je pozajmica od banke. 3/4 pozajmis od tzv. Bausparkasse - posebne institucije za finansiranje kredita za nekretnine, gde su kamate (pazi sad): cca 1.2 - 1.3 % (takodje fiksne) 😊

Kazes da si dobar matematicar, pa vidi kolika ti dodje kamata.

Pogledajte prilog 1414496

Nadam se da sam dobro izguglala, ali ovde pise 3.71 za kredite izmedju 5 i 10 godina trajanja, po zvanicnim statisticki podacima za jul. Dole imas izvor statista tacka de
Не дају све банке кредит са фиксном каматом.
Ко зна какве услове мораш да задовољиш и у којој банци да будеш.

To sto procitas na sajtu banke je jedna prica. Kad odes na razgovor, bukvalno se cenkas. A kad odes u jos par banaka, oni vide da si ti isao, jer svaka banka cim zakazes razgovor proverava tvoju kreditnu sposobnost i taj zapis ostaje, pa druge banke vide da ti gledas konkurenciju i spremne su da naprave bolju ponudu.
Аха, у уређеној Немачкој се ценкаш за камату. :rotf:

Ma, generalno svuda se cenka. I kod nas takođe, moja drugarica je tako izmenila banke i stalno dboijala neku nižu kamatnu stopu. Nego je fora kod nas što su se u vreme negativnog euribora ljudi opustili i potpisali ugovore sa oko 3.5% fiksni deo, i niko nije mogao pretpostaviti da će euribor toliko skočiti.

A da ti kazem jos jednu stvar sa trulog zapada: kada uzimas stambeni kredit, samo 1/4 ti je pozajmica od banke. 3/4 pozajmis od tzv. Bausparkasse - posebne institucije za finansiranje kredita za nekretnine, gde su kamate (pazi sad): cca 1.2 - 1.3 % (takodje fiksne) 😊
Стамбени кредити су друга ствар.
Наши гастарбајтери су дизали кредите уместо да рентирају станове јер им је било повољније и онда кад заврше само се спакују и оду и стан припадне банци пошто су отплатили само део кредита.

Стамбени кредити су друга ствар.
Наши гастарбајтери су дизали кредите уместо да рентирају станове јер им је било повољније и онда кад заврше само се спакују и оду и стан припадне банци пошто су отплатили само део кредита.

Pa o cemu mi ovde pisemo nego o stambenim kreditima?

Ne vadi se, ispadas smesan.

Back