Нове плате у просвети

Ma, generalno svuda se cenka. I kod nas takođe, moja drugarica je tako izmenila banke i stalno dboijala neku nižu kamatnu stopu. Nego je fora kod nas što su se u vreme negativnog euribora ljudi opustili i potpisali ugovore sa oko 3.5% fiksni deo, i niko nije mogao pretpostaviti da će euribor toliko skočiti.
Ма није ствар у томе него су људи наивни и глупи.
Исто као и чувени кредит у швајцарцима.

Мој другар је буквално причао "нисам будала да узмем кредит у еврима"
А после две године је дошао да кука.

Наш човек воли да се прави паметан али је суштина да банка никад нече радити на своју штету.
Није без разлога варијабилна камата у рангу 3..4 процента а фиксна 7 до 12 процената.
Знају банке шта ће бити.

Има разлога и увек је боље узети фиксну.

Ma, generalno svuda se cenka. I kod nas takođe, moja drugarica je tako izmenila banke i stalno dboijala neku nižu kamatnu stopu. Nego je fora kod nas što su se u vreme negativnog euribora ljudi opustili i potpisali ugovore sa oko 3.5% fiksni deo, i niko nije mogao pretpostaviti da će euribor toliko skočiti.

Logicno je bilo ocekivati da ce da skoci. Osim ako gledaju RTS 😂

Ne razumem šta hoćeš da kažeš. Ljudi su uzimali stambene pre ove kroze sa Ukrajinom. Pre rata je euribor bio negaivan. Ko je mogao da predvidi šta će se desiti?

Pa ko god je pratio malo ozbiljnije strane medije, mogao je jos 2018-2019 da predvidi finansijsku krizu.

Mislim, ja nisam ekonomista, a predvideo sam. A svi ekonomisti koje znam su mi isto rekli.

Ovo nije ekonomska kriza. Ovo je direktno posledica Ukrajine i te intervencije, tj rata. Tačno je sve krenulo od tada.

Krenulo je oko 6 meseci ranije, mozda i vise, ne secam se.

Proguglaj naslove o globalnom manjku radne snage u logistici i transportu i o problemu proizvodnje čipova i kada je to počelo.

Danas sve zavisi od čipova i od logistike.

Rat u Ukrajini je mala maca finansijski gledano, u odnosu na druge globalne probleme.

Da se ne lazemo, jedini i jedini nacin da unapredis prosvetu je da das nastavnicima veliku autonomiju u radu i veliku platu (bar 2000 evra).

Sve ostalo su jadni izgovori i pokusaj odbrane nakaradnog sistema u Srbistanu, koji podrzavaju negativnu selekciju.
Pa taj nakaradni sistem je gradjen bar osamdesetak godina i to je sada zacarani krug.

Sta ce da resi (samo) novac?

Obrazovni sistem treba kardinalnu reformu i gigantsku cistku, jer ovi sto rade tamo su vecinom nekompetentna uhljebnicka amorfna masa.

na plate kod nas koji nismo nato.
jel imas podatke za rusiju, kolike su plate nastavnicima?
The average salary for Teacher is RUB 166,544 per month in the Russia. The average additional cash compensation for a Teacher in the Russia is RUB 96,000, with a range from RUB 72,000 - RUB 120,000. Salaries estimates are based on 60 salaries submitted anonymously to Glassdoor by Teacher employees in Russia.

166,544 RUB = 1,636.90 €

The average salary for Teacher is RUB 166,544 per month in the Russia. The average additional cash compensation for a Teacher in the Russia is RUB 96,000, with a range from RUB 72,000 - RUB 120,000. Salaries estimates are based on 60 salaries submitted anonymously to Glassdoor by Teacher employees in Russia.

166,544 RUB = 1,636.90 €
Pa lepo. Taman svi prosvetari sto su putinofili mogu u rusiju. Savrseno.

Back