Nove kriminalne cene hrane u Srbiji!

Zbog nelegalne trgovine i nameštanja cena.
Sta je nelegalna trgovina u slucaju Idee, Univerexporta ili Deleza? Registrovane su firme za to, placaju poreze drzavi za prodatu robu a sasvim drugi par opanaka je sto se vama ne svidjaju njihove cene. Cene regulisu mehanizmi kao sto su konkurencija na trzistu, poslovanje sa profitom, traznja a u manjoj meri drzava nekim ogranicenjima. Pa ako drzava ogranici cenu nekog proizvoda a trgovac nadje da mu to ne odgovara odnosno da zavlaci ruku u dzep da bi finansirao da @mario80 moze da kupi butter onda taj proizvod nece ni prodavati. I onda necete imati taj butter u Ideinim prodavnicama.

Gledam samo cene ,ne ko je odakle. Zamisli kad bi sad neko objasnio pravo vlasništvo pola naše domaće robe, a vlasnici ili Hrvati ili Holanđani, Nemci...
Cene jesu dosta različite, ali smo imali primer od pre par dana kad je nekoliko velikih trgovinskih lanaca uhvaćeno u nameštanju/dogovaranju cena.
Imam primer Lidla, koji je ušao na naše tržište i odmah uzeo oko 30% tržišta, pre svega zbog cena. Sad su te cene daleko od povoljnih, na žalost. Videli su kako se igra na našem tržištu i prihavatili su tu igru.
Mozda je Lidlu bio poslovni cilj da uzme 30% trzista malim cenama a onda kad ostvari taj cilj da cene digne i ostvari jos veci profit? To ti nije palo na pamet? Nije ti takodje palo na pamet da je menadzment Lidla u Nemackoj znao kakvi su uslovi poslovanja, cene i poreska politika pre nego sto je krenuo u sirenje po srpskom trzistu?

Koje su tu velike trgovinske firme uhvacene u dogovaranju cena i kako su ih uhvatili? Moze link za to?

ZAŠTO je u srbiji pet puta skuplja HRANA nego u EU?!??

Screenshot_2024-10-24-20-03-52-780-edit_com.miui.gallery.jpg

A šta je to pristojan život?
Ko određuje pristojan život.
Naravno da je Vučić kriv, njega su građani izabrali da vodi uspešno državu a ne kriminalno leglo.
Pa bi Vučko trebao da ide po Lidlu i ostalim prodavnicama kao @mario80 i da zapisuje cene?
Nije ovde problem država, već lopovski mentalitet trgovaca i njihova nesposobnost.
Na Zapadu imaš sezonska sniženja, artikli kojima je rok upotrebe skoro istekao idu na sniženje, imaš akcije...

Ovde prvo povećaju cenu nečega za 50%, pa je onda kao "snize" za 20%.
Kod artikala kojima je skoro istekao rok, prelepljuju se etikete, taman posla da se snizi cena.
Nazovi akcije u kojima se prodaju artikli od kojih 2 godine nije prodat nijedan komad i to
po istoj ceni, samo što napišu da je pre "sniženja" koštala više.
Pa ti lopovi bi propali na Zapadu u roku od 3 meseca.
Ali ovde u Srbiji im to prolazi, hbg, dok je ovaca, biće i čobana... :mazi:

Mozda je Lidlu bio poslovni cilj da uzme 30% trzista malim cenama a onda kad ostvari taj cilj da cene digne i ostvari jos veci profit? To ti nije palo na pamet? Nije ti takodje palo na pamet da je menadzment Lidla u Nemackoj znao kakvi su uslovi poslovanja, cene i poreska politika pre nego sto je krenuo u sirenje po srpskom trzistu?

Koje su tu velike trgovinske firme uhvacene u dogovaranju cena i kako su ih uhvatili? Moze link za to?
Uporediš cene u Lidlu kod nas i bilo gde drugo i videćeš da su ovde prilično skupi.

Izvoli:

Postupak protiv četiri trgovinska lanca: Kako će Antimonopolska komisija da raspetlja dogovor o cenama?​

https://www.euronews.rs/biznis/bizn...a-komisija-da-raspetlja-dogovor-o-cenama/vest

Uporediš cene u Lidlu kod nas i bilo gde drugo i videćeš da su ovde prilično skupi.

Izvoli:

Postupak protiv četiri trgovinska lanca: Kako će Antimonopolska komisija da raspetlja dogovor o cenama?​

https://www.euronews.rs/biznis/bizn...a-komisija-da-raspetlja-dogovor-o-cenama/vest
I kako antimonopolska komisija moze da dokaze da su se sastali menadzeri tih kompanija i dogovorili cene? Na osnovu pracenja cena u trajanju od mesec dana? Kako je to dokazivo na eventualnom sudjenju? Ne misli li taj clan komisije koji je dao izjavu da i ti trgovinski lanci imaju svoje ljude koji idu po prodavnicama konkurencije i prate njihove cene i marze?

A kljucno, bas kljucno iz tog teksta je ovo:
Ne kritikujemo samo mi, i drugi je kritikuju zbog toga što ima vrlo malo pokrenutih postupaka u zemlji, za koje se čini običnom čoveku da postoje dogovorene cene, posebno kad kupuje po prodavnicama
Znaci, pokrenuli su taj postupak zbog kritika za vrlo mali broj pokrenutih postupaka oko kontrole cena odnosno njihovog nerada. Ybt, y.e.b.u vas u zdrav mozak a vi jos mislite da su vredni te da su otkrili namestanje cena. Haha.

Od praistorije se smatralo da ako neko traži preko 50 % veću cenu nego cena koštanja se naziva lopovijom.
To je zapisano i u knjigama.
Nijedan porez ne bi smeo da bude preko 50% pa ni za bogate, na gorivo ne bi smelo da bude taksa preko 50 % od
realne maloprodajne pred-cene ,piće u kafiću ne može biti 50% skuplje od sabranih svih realnih troškova ,
plac kada prodaješ, ne smeš skuplje od 50% nego što si ga prethodno platio( naravno preračunato u ceni zlata) , ako neko prvi nabavi robu ne smeš da spustiš cenu kao drugi prodavac ispod njegove dok prvi ne proda prvu robu.

Sta je nelegalna trgovina u slucaju Idee, Univerexporta ili Deleza?
Ako te firme praktično imaju monopol na tržištu i onda počnu da usklađuju cene,
to je kažnjivo.

Registrovane su firme za to, placaju poreze drzavi za prodatu robu a sasvim drugi par opanaka je sto se vama ne svidjaju njihove cene. Cene regulisu mehanizmi kao sto su konkurencija na trzistu, poslovanje sa profitom, traznja a u manjoj meri drzava nekim ogranicenjima. Pa ako drzava ogranici cenu nekog proizvoda a trgovac nadje da mu to ne odgovara odnosno da zavlaci ruku u dzep da bi finansirao da @mario80 moze da kupi butter onda taj proizvod nece ni prodavati. I onda necete imati taj butter u Ideinim prodavnicama.
Pogrešno razmišljaš.
U normalnim zemljama kad prestaneš da prodaješ neki proizvod, uvek se uglavi
neka druga firma koja kalkuliše pametnije i shvati da tu može da zaradi.
Ali ovde u Srbiji firme razmišljaju drugačije, tipa:
-Ako mogu oni da prodaju 3 puta skuplje od realne cene, zašto ne bih i ja mogao?
Ako se pojavi gubitak, ovde je rezonovanje:
-Nema problema, povećaćemo cenu artikala koji idu za 20%, taman da pokrijemo nastali gubitak...

Neki kazu da je hrana i sve u Srbiji dzabe, drugi kazu da je dosta skupo, ali da svi imaju para , narocito zbog toga sto krimosi rade posao zahuktalo,
I onda svi mnogo kupuju ....
Hranu, ali tu mora da se napravi prostor to sto je mnogo ljudi na radu u EU, mnogo , sta god vi rekli , znaci kupuju ko , penzosi , i privatnici , zubari i majstori , gradjevinari...
Kupuju deca, prostitutke, mlade i stare, kupuju rusi , stranci i crnoberzijanci seljaci koji posle to prodaju na pijaci...

Sine, ja nemam pojma koliko kosta maslac kod mene, niti me interesuje. Stavim u korpu kada mi supruga da spisak, dodjem na kasu, skeniraju mi to, provucem karticu i najcesce ni ne pogledam koliki je racun. Al' mogu ad pogledam po inteMetu i da vam javim posto je.
Vecina Srba mora da je takva, jer ja gde god da udjem, bilo koji dan, ama bas svaka prodavnica hoce da me zaebe 1 od 3, znaci cim stavim tri artikla na jednom ide zaeb...neverovatno ..

Danas, ona fora sa namestanjem proizvoda ispod cene koja je na akciji a pise isti ili slican proizvod, ali ne pise proizvodjac nego mora , mora i mora da se gleda bar kod i sifra proizvoda, , jer ovo je Srbija..

Znaci potpuno je pogresno raditi kao sto radi moja majka, pa ne ulazi u market bez naocara, ili ne ulazi u Ideju jer je tamo stalno zavrnu za velike pare na neku foru , ne mora ova..
Ali ova je najcesca, svuda, maxi , dis, idea, jedino nisam video u univerexportu i to nisu radili u francuskom marketu interexu, zato su ga i voleli kupci i zbog vina i zbog jeftine plastike i zbog lepog odnosa, dok ga nije kupio aman...

Ali to je prevara, bukvalno je prevara , ne moze niko da me ubedi da nije namestaljka staviti namerno artikl na kome pise isti proizvod, npr sok od breskve, ali drugi proizvodjac medju sokovima gde su samo ti drugi proizvodjaci , a jedna cena je od onog proizvodjaca koga tu uopste nema ali za taj artikl ima cenu..

Ajde..svi smo mi sisali vesla...
Tako isto i za grasak, maxi , 3 vrste graska u frizideru , samo ona koja je na akciji nema, prodala se..
I sta ja cu da mislim da je to slucajno ma jok nego Srpski lopovluk, ili maxi lopovluk, ali posto je isto i kod ideje i kod disa, , ne secam se gomex da li je radio isto , ne secam se nov je dosao , a i ima drugacije cene pa moras da pitas jel stvarno ta cena, ali da, i gomex mulja isto , npr , iz centrale im stigne cena za tu nedelju da je toalet papir 150 din nize na akciji , ali oni to ne promene jer je bilo prosle nedelje, pa onda skinuli i ne stave novu i tako se prave pupavi...mada nisam siguran to za gomex, jer 3 radnika su boli me tuki radim sve sto mi kaze sef, sto znaci sef onda mulja...

Ali nebitno , nekad muljaju i radnici , i sef, ali uvek muljaju svi..
I nema blama, postenje Srpsko , kao 1300te godine...

Back