Novčano moralna dilema

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
352.321
Ako ste ikada našli novac na ulici , u parku, u kaficu ili ...
Kako ste reagovali i da li ste imali moralnu dilemu da taj novac ostavite ili uzmete
ili pak vratite vlasniku ako znate ko je zaboravio ili izgubio novac ili predate policiji ?

Ја да се саплетем о туђ новац не бих га приметила.
Соу, немам прилику за моралну дилему :lol:
Ма, вратила бих ако је више од 50 евра, за мање ми се не исплати да га јурим...

Ako nadjem novcanicu sigurno da bih uzeo, ali skoro sam nasao novcanik na parkingu trznog centra, svacega je bilo unutra i kreditnih kartica i dokumenata, zdrav. knjizica, podsetnici neki, bilo je i nesto novca pola devize pola dinari, bas mi je bilo zao videlo se da su radni ljudi, a i nije mi bila frka do para, sacekao sam ljude da se vrate do auta posto mi je bilo ocigledno kome je ispalo i vratio im novcanik

Kako ste reagovali i da li ste imali moralnu dilemu da taj novac ostavite ili uzmete
ili pak vratite vlasniku ako znate ko je zaboravio ili izgubio novac ili predate policiji ?
čuj 20 evra jedne noći u krunskoj
vlasnik nepoznat nema živog pileta na ulici
i to je to.
više nikad me nije tuđ novac našao na ulici ili bilo gde drugde

Inace desilo mi se isto i da zena podize novac sa bankomata uzima karticu i odlazi dok novac ostaje meni na izvolte :lol: . I da nema kamera na bankomatu bas bi bilo slepacki da uzmes zeni platu :lol: Ko zna koje brige ona ima u glavi :lol:

Iskreno ako ja izgubim novac nemam nista protiv da ga uzme neko kome je stvarno neophodan.

Sto kazu ne znas nikad sta nosi dan ili noc, zadrzao bih taj novac iskljucivo ako bih bio na rubu egzistencije, nema sta da se pravim englez, ovako nikad, eventualno ako bih nasao neku 6 cifrenu cifru, sigurno da bih razmislio :zkez:

Moja tetka je našla prije 15ak godina 6000 KM. Ništa nije bilo po čemu bi našla vlasnika. Danima je to čuvala i šetala oko tog mjesta gdje je našla da vidi pita li iko ,gledala pošto je bilo preko puta radnje u kojoj je radila. Ništa. Niko se pojavio nije. Ponijela u policiju mi joj rekli da ne ide jer znamo kako to bude Policija podijeli izmedju sebe i to je to.

Kao klinac sam nasao 180 hiljada tadasnjih dinara, debeo svezanj umotan u gumicu za tegle, ispod neke lade nive, gde sam se sakrio kad smo se igrali zmurke.

Odjurio sam kuci i podelio sa mojima: bratu i sestri dao po 50, meni ostavio 80.
Ne secam se za sta sam potrosio (moguce je i da su roditelji uzeli "da pricuvaju"), ali se secam da je brat za tih 50 hiljada kupio nove starke i nove leviske, a sestra novu skijasku jaknu.
Eto, toliko je to vredelo :D

Jednom sam video kako je coveku ispao novcanik, i odmah sam ga cimnuo za rukav i rekao mu da je ispao.

Zavisi.
Novčanik sa dokumentima bi sigurno vratio ili odneo u muriju, samo zbog
maltretiranja onog nesrećnika/ce ko je to izgubio, zamisli vađenje nove LK, ZK, VD...

Neko siroče od 20 do 1000 evra, samo samcito na ulici, bi naravno usvojio
i dobro se brinuo o njemu. :whistling:

Kamo srece da nadjem neki kofer :lol:
Nasla jednom 20e u dinarima, prazan novcanik samo to u njemu, jos ja htela da nosim vlasniku, al posto nije bilo nista u njemu osim tih dinarcica taman mi dobro doslo tad :lol:

Мени је остало у сећању нешто што ми је мајка рекла...ако нађеш велику своту новца, нађи тог човека.
Можда је продао стан да би лечио неког драгог...
Е, сад, знам да је могуће и да је мафијаш који ваља бело, али мени некако одзвањају њене речи.
Јер знам да смо ми биле спремне да продамо све што имамо да бисмо излечиле оца...

Uopste nemam dilemu.Vratim.Tudji novac nije moj.
A i pomislim kako bih se ja osjecala da izgubim novac.

jednom sam nasao novcanik sa pare, licnu kartu, vozacku, adresu...........otisao na adresu i predao novcanik. Vlasnik je povadio sve pare iz novcanika (3-4 hiljade) i dao mi iz zahvalnosti jer se spasio vadjenja novih dokumenata iz novcanika.
Drugom prilikom sam nasao veoma skupocen sat u parku i nisam ga odneo u policiju jer znam da ce neko u policiji sebi staviti na ruku taj sat.
Nazalost, zivimo u vreme i u drustvu gde policija i sudovi nisu u sluzbi naroda, zakona i reda, pa se ovako moramo i ponasati.

Vratim,vratim..
Naravno da bi svi vratili kad bi znali kome. Kako vratiti kad ne znas čije je? Preskočite 200€ na ulici jer nemaju adresu na sebi?

Ako ne znas kome,ne mozes ni vratiti,ali rijetko ljudi izgube samo novcanicu,obicno je to novcanik.
Ako bih nasla novcanik,a da ne znam ciji je,opet te pare ne bih uzela.
Odnijela bih u policiju,pa nek oni dijele kome hoce,bas me briga.

Back