Novčanica od 5.000 dinara nastavlja turneju po Srbiji

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Novčanica od 5.000 dinara nastavlja turneju po Srbiji

Građani Zaječara narednih dana mogu da se fotografišu sa novčanicom

ZAJEČAR – Jedini primerak novčanice od 5.000 dinara koji je Narodna banka Srbije (NBS) pustila u opticaj, jutrošnjim dolaskom u Zaječar, nastavila je ovogodišnju turneju po Srbiji. Iako još nije izdato zvanično saopštenje, pretpostavlja se da će se u ovom gradu zadržati tokom naredna tri dana.

Novčanica je trenutno u vlasništvu Zdravka Pešića, koji je njenom prethodnom vlasniku, Blagoju Škoriću iz Negotina, jutros prodao šporet. Prema spekulacijama iz Zaječara, novčanica će ovaj grad napustiti u četvrtak kada Pešić planira da kupi polovni televizor od neimenovane osobe iz Majdanpeka.

Iako se još uvek nije obratio lokanim medijima, očekuje se da će Pešić dozvoljavati svojim sugrađanima da pogledaju i opipaju ovu novčanicu, kao i da se slikaju sa njom svakog dana između 17 i 20 časova, što je bila praksa u svim gradovima do sada. Kako Njuz nezvanično saznaje, Pešić će ovu uslugu naplaćivati 50 dinara, što je i prosečna cena karte na turneji, a lokalni ekonomisti očekuju da će tokom naredna tri dana od ovoga zaraditi između dve i tri hiljade dinara. Da podsetimo, dosadašnji rekorder je Srđan Dinić iz Subotice koji je tokom dva dana u novembru 2010, od fotografisanja sa ovom novčanicom inkasirao 10.320 dinara, mada treba napomenuti da je on svakom posetiocu ovu uslugu naplaćivao po 80 dinara.

Zajedno sa novčanicom u Zaječar su stigli i prodavaoci suvenira, koji je prate po celoj zemlji. Oni se nadaju da će prodaja majica sa natpisom „I ja sam video novčanicu od 5.000 dinara“ biti podjednako dobra kao u Negotinu, a očekuju i dobru prođu podmetača za čaše i upaljača sa motivima ove novčanice.

Tokom višegodišnje turneje, ova novčanica je posetila skoro sve krajeve Srbije, osim Banata, čiji žitelji je već mesecima željno iščekuju, što potvrđuje i postojanje Fejsbuk grupe „Dovedite 5.000 dinara na leto u Banat“, koja broji preko 20.000 članova.

link

Da nije žalosno, bilo bi smešno.
 

Top