НОВАК: Увек помињем Босну и Хрватску, они су страдали чак и више него Србија

"...Ја сам проживео рат, мој град је бомбардован даноноћно два и по месеца. Видео сам мртве људе...."
Možda je gledao Sixth sense.

1716281406622.gif

Šalu na stranu, nije nemoguće da je video mrtve ljude, bilo uživo bilo na TV-u, jer je i RTS tih dana vrlo rado i vrlo često prikazivao leševe.

Mogu, ali u kontekstu cele izjave baš se i ne slaže. Mrtve ljude gledamo neprestano na tv-u ili mrežama već decenijama i onda bi bilo besmisleno to isticati u ovom smislu.
Slažem se generalno, ali složićeš se i ti da nije isto kada TV prikazuje mrtve ljude negde na kraju sveta i mrtve ljude iz tvog komšiluka, naročito ako si dete...

Mogu, ali u kontekstu cele izjave baš se i ne slaže. Mrtve ljude gledamo neprestano na tv-u ili mrežama već decenijama i onda bi bilo besmisleno to isticati u ovom smislu.
Pa zapravo baš u tom kontekstu ima smisla, jer niko od nas ne obraća pažnju na nešto što se dešava tamo negdje, dok sa druge strane, mrtvi u Beogradu, Nišu, Novom Sadu itd, ostavljaju jači utisak, naročito kada si klinac, jer se rađa strah da ti ili neko tvoj može biti sledeći.

Slažem se generalno, ali složićeš se i ti da nije isto kada TV prikazuje mrtve ljude negde na kraju sveta i mrtve ljude iz tvog komšiluka, naročito ako si dete...
Nisu mu to bile komšije, niti ih je poznavao a od svih mrtvih u ratu najmanje su prikazivali beogradske mrtve...čak mislim nijednom, ali ne smem se zakleti u to a nije toliko ni bitno.

Znamo svi da je ova izjava radi samo-promocije na zapadu kao nekoga iz ratom razorene sredine koji se uzdigao iz bede i ruševina do zvezda i svetske slave. Vole i oni takvu patetiku.
Niti je on skupljao delove tela po ulici i krio se od bombi ili nekih divljih hordi koljača u opštem ratu, niti su njegovi inače za i tadašnje prilike i imućni i povlašćeni stajali u redu za komad hleba i sl. I svi to znamo ali mnogi se prave nevešti...jer "naš Nole" je to.

U početku je imao neku dozu realnosti, sad kako mu se kraj karijere primiče postaje sve dramatičniji kada priča o tome i to je vidljivo.

Šta znam , meni nije bilo sve jedno kada su gađali po BG i posle na vestima javljaju da je bilo poginulih,
a generalno svaki kraj su gađali , neki manje , neki više. Mene tek kasnije stiglo kada su gađali neku kasarnu na Zvezdari
probudilo me sve se treslo mislio sam da je zemljotres, treslo se par minuta, a na soliteru preko puta popucalo pola prozora, i sad kao pada to staklo sa 9 sprata dole uz sve ostalo.......
Aleksinac nisam ni hteo da gledam na TV , a Niš sam jedva sa onim kasetnim bombama.

Sigurno mu bio veliki stres sa 12 god znajući da cela porodica može da mu bude pokojna ako se nađu na pogrešnom mestu u pogrešno vreme,
u voz , mostu ili na pijaci recimo.

Nisu mu to bile komšije, niti ih je poznavao a od svih mrtvih u ratu najmanje su prikazivali beogradske mrtve...čak mislim nijednom, ali ne smem se zakleti u to a nije toliko ni bitno.

Znamo svi da je ova izjava radi samo-promocije na zapadu kao nekoga iz ratom razorene sredine koji se uzdigao iz bede i ruševina do zvezda i svetske slave. Vole i oni takvu patetiku.
Niti je on skupljao delove tela po ulici i krio se od bombi ili nekih divljih hordi koljača u opštem ratu, niti su njegovi inače za i tadašnje prilike i imućni i povlašćeni stajali u redu za komad hleba i sl. I svi to znamo ali mnogi se prave nevešti...jer "naš Nole" je to.

U početku je imao neku dozu realnosti, sad kako mu se kraj karijere primiče postaje sve dramatičniji kada priča o tome i to je vidljivo.
Како ти знаш да му нису биле комшије?
У бомбардовању РТС погинуо је, рецимо, мој познаник из краја, са којим сам играо баскет.
За дванаестогодишњака је сасвим довољан утисак да слуша сирене, иде у склониште, и чује експлозије бомби и ракета у својој околини, па да то на њега остави озбиљне трауме.

poenta je sto uporedjuje rat u bosni i hrvatskoj koji je zavrsen 95te kad je imao 6-7 godina
ne mozes da shvatis vise od 2 proste recenice teksta?
Ti ne mozes; covek je rekao da je taj rat u Hr i BiH bio i gori od onog sto je on video.
Sta ti tu nije jasno.

To što se u ratu u BiH dešavalo teško može da pojmi jedan zdrav ljudski um.
Moja prijateljica je sa 11 godina uhvaćena, pred očima su joj ubili baku i djeda a nju silovali nekoliko dana. Jedan od njih se bunio govoreći im "pa kako možete ona je još dijete"
Iskoristila je nepažnju jednom i ubila iz puške jednog silovatelja te pobjegla u obližnju šumu danima tumarajući po njoj. Kada je pronašla naša vojska ona je ćutala i nije progovorila ni riječi dva mjeseca, liječena je na VMA u Beogradu.

Kao dječaci smo bježali od snajpera i protivavionskog mitraljeza kojima su nas gađali dok niko nije imao vremena da se sakrije od granate. Čuješ kratak zvižduk i ona je već tu, prašina i beton, zemlja i dim na sve strane.

Ne, to se nije dešavalo u muslimanskom Sarajevu već u srpskom dijelu Sarajeva.

Potpuno je irelevantno koliko je Đoković imao godina, činjenica je da je u pravu oko svega što je rekao - da je rat sranje i da su razaranja u Bosni i Hrvatskoj bila veća nego u Srbiji tokom devedesetih.

Nema tu šta da se raspravlja.
Ima mnogo toga da se raspravlja.
:D

Back