Nova vrsta iguane

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.524

Nova vrsta iguane šokirala naučnike: Zbog narandžastog jezika shvatili o kakvom je stvorenju reč​


Naučnici su mislili da je reč o poznatoj vrsti Calotes versicolor, ali ih je detaljniji pogled iznenadio​

guster1-460x0.jpg


Nova vrsta iguane otkrivena je u bogatoj fauni Azije, a opisana je u žurnalu ZooKeys, piše EurekAlert! Ova nova vrsta nazvana Vangov zeleni gušter ili Calotes wangi je dugačak manje od 9 centimetara, a specifičan je po narandžastom jeziku.
- Od 2009. do 2002. sproveli smo seriju terenskih ispitivanja u južnoj Kini i prikupili određen broj pripadnika vrste Calotes versicolor, ali smo onda otkrili da ono što smo mislili da je Calotes versicolog u stvari dosad nepoznata vrsta – rekao je Jong Huang sa Univerziteta kineske medicine Guangsi.
- Calotes wangi živi u suptropskim i tropskim monsunskim šumama u južnoj kini i severnom Vijetnamu, uglavnom u planinskim oblastima, na planinama i visoravnima na obodu šuma, plodnim i žbunastim oblastima, pa čak i u zelenim delovima u gradovima. Aktivan je na ivici šuma, a kada je u opasnosti, beži u žbunje ili se penje na drveće. Otkriveno je da spavaju na granama tokom noći – rekao je Jong Huang.
Aktivan je od aprila do oktobra, a u tropskim oblastima od marta do novembra, a hrani se insektima i paucima.
Veruju da vrsta nije ugrožena, ali joj je stanište fragmentisano.
- Njihova tela se koriste za medicinu, ali se i jedu – navedeno je u studiji.

Ime Vangov zeleni gušter ili Calotes wangi ova vrsta dobila je po profesoru Juežao Vangu, bivšem direktoru Laboratorije za istraživanje vodozemaca i guštera.
(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

https://nauka.telegraf.rs/priroda/3...tog-jezika-shvatili-o-kakvom-je-stvorenju-rec
 

Back
Top